bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтери Кіровоградщини підписали меморандум про співпрацю
22.08.2023

Під час проведення виставки-ярмарку «Волонтерський крафт», що відбувся 18 серпня у м. Кропивницький, волонтери взяли участь у координаційній зустрічі, де обговорили проблеми та виклики, із якими стикаються у своїй діяльності. Зустріч провела фасилітаторка Світлана Дубина-Литвиненко. Серед факторів, які негативно впливають на розвиток волонтерського руху, учасники зазначили:

1. Відсутність координації та співпраці між волонтерськими організаціями на рівні громади, регіону.

Часто волонтерська діяльність проводиться розрізненими групами та організаціями: діючи в одній громаді, не завжди відбувається ефективна співпраця між ними. Відсутність координації призводить до дублювання роботи та неефективного використання потенціалу волонтерів.

2. Юридична незахищеність у волонтерській діяльності та отриманні ресурсів

Волонтери, які діють без належної юридичної підтримки, стикаються з різними правовими та організаційними труднощами. Відсутність захисту щодо договорів, оренди приміщення, гуманітарних вантажів ускладнює їхню діяльність.

3. Виснаження         

Волонтерство, особливо коли воно пов’язане з важкою або емоційно виснажливою роботою (наприклад, підтримка учасників бойових дій або соціально вразливих груп), призводить до психологічного та емоційного виснаження. Волонтери у громадах не мають підтримки та психологічної допомоги.

Оскільки волонтери відчувають потребу в об’єднанні та обміні досвідом, було вирішено підписати меморандум про співпрацю між волонтерами Кіровоградщини, який сприятиме збереженню та розвитку волонтерського потенціалу в регіоні. Підписання меморандуму є важливою подією, що закріплює величезну мотивацію волонтерських центрів співпрацювати, підтримувати один одного та розвивати волонтерський рух на Кіровоградщині.

Документ підписали 14 волонтерських і громадських організацій, які діють на території Кіровоградської області й займаються різними видами діяльності: пошиттям одягу, створенням військової амуніції, виготовленням сухих супових та борщових наборів, виготовленням хенд-мейд виробів, тощо. Підписання меморандуму про співпрацю – це дійсно історична подія для регіону, оскільки відбулася вперше після повномасштабного вторгнення.

У межах цього документу передбачено взаємопідтримка, координація зусиль, обмін досвідом, навичками та ресурсами між волонтерами Кіровоградської області. Зокрема планується організація спільних навчань, тренінгів та семінарів, які допоможуть волонтерам знайти більше можливостей для забезпечення оптимальної взаємодії у спільноті,  адвокатування потреб волонтерських центрів перед органами влади і місцевого самоврядування. 

Наразі створено Telegram-канал для кращої комунікації та координації дій волонтерських центрів області. 

Хто бажає стати частиною волонтерської мережі й разом із проактивними людьми продовжувати допомагати українцям, які опинилися у біді, розвивати волонтерський рух на Кіровоградщині, долучайтеся до формування потужної волонтерської спільноти.

Координаційну зустріч організовано КОО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.