bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Комітеті здоров’я нації відбувся круглий стіл «Стань на варті свого серця»
02.10.2023

Представники Всесвітньої організації здоров’я, Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я, Центру громадського здоров’я та громадськості обговорили державні політики, спрямовані на запобігання серцево-судинним захворюванням.

За підсумками роботи учасники круглого столу затвердили резолюцію, яка надає рекомендації зацікавленим сторонам для втілення політик спрямованих на зниження поширеності серцево-судинних захворювань та зокрема поведінкових факторів розвитку таких хвороб.

 Хвороби серця — основна причина смертності в Україні та світі

Серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі. від серцево-судинних хвороб в Україні щороку помирає 450 тисяч людей. І на жаль ця динаміка зросла на 8% за роки незалежності.

Тягар серцево-судинних захворювань продовжує зростати протягом десятиліть майже у всіх країнах із середнім і низьким рівнем доходу. В Україні серцево-судинні захворювання спричиняють 64% усіх смертей. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів.

Серед ССЗ, що спричиняють смерті, зокрема й передчасні, найпоширенішою є ішемічна хвороба серця — близько 7 із 10 смертей від причин цього класу і майже 2/3 смертей від ССЗ в інтервалі віку від 30 до 70 років. Кожен 5-ий випадок смерті спричинений цереброваскулярними хворобами (ЦВХ).

 

«За оцінками фахівців  90 % випадкам серцевих хвороб можна запобігти завдяки постійному веденню здорового способу життя та своєчасному зверненню до лікаря. Основні попереджувальні фактори ризику розвитку хвороб серця і судин усім добре відомі. Це підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину та цукру в крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, вживання алкоголю та стрес. Проте ми маємо спроможність та потенціал змінити ситуацію на краще», — зазначив Михайло Радуцький, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 

Основні поведінкові фактори ризику серцево-судинних захворювань

  • Куріння — 27,4% українців споживають будь-які тютюнові та нікотинові вироби.
  • Нездорове харчування — 66,4% населення не споживають достатньої кількості фруктів та овочів.
  • Вживання алкоголю — 55,6% населення України є активними споживачами алкоголю.
  • Недостатня фізична активність — лише 10% українців не мають достатньої фізичної активності згідно рекомендацій ВООЗ (Україна має один з найкращих показників у Європейському регіоні ВООЗ).

 

«30% смертей передчасних смертей у працездатному віці спричинені серцево-судинними захворюваннями. Значній кількості людських втрат можна було запобігати. Завданням влади — Парламенту, Уряду, експертної громадськості — є створення законодавчих умов та державних політик, які допоможуть людям подолати поведінкові фактори ризику серцево-судинних захворювань. За прикладом посилення антитютюнового законодавства необхідно ухвалювати рішення для стимулювання збалансованого харчування, достатньої фізичної активності, відмови від алкоголю та зниження стресу», — наголосила Лада Булах, народний депутат України.

 

Впровадження комплексних та економічно ефективних законодавчих змін, заснованих на політиках Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), може рішучим чином покращити ситуацію. Зокрема:

  • виконання Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну сприятиме зменшенню поширеності епідемії куріння та вживання нікотину;
  • запровадження політики ВООЗ для скорочення вживання алкоголю допоможе знизити рівень споживання алкогольних напоїв;
  • обмеження вмісту трансжирів у продуктах та підтримка збільшення споживання овочів та фруктів сприятимуть поліпшенню стану здоров’я населення.

 

«В межах реалізації україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» ми працюємо над тим, аби зменшити тягар та запобігти передчасній смертності від хронічних хвороб, зокрема, від серцево-судинних. Проєкт сповідує комплексний підхід до профілактики та контролю неінфекційних захворювань та робить акцент на міжсекторальній взаємодії, адже саме це дозволить досягнути відчутних змін для збереження життів українців», — підсумувала Галина Майструк, директор Благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї», менеджер проєкту «Діємо для здоров’я».

 

Нагадаємо, що ГО «Життя» у партнерстві з Центром громадського здоровʼя МОЗ України реалізовує інформаційну кампанію «Стань на варті свого серця», у рамках україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», який має на меті скорочення поширеності неінфекційних захворювань в Україні та запобігти передчасній смертності від НІЗ в Україні.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.