bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Триває проєкт на тему ґендерних аспектів ВПО на Закарпатті
13.10.2023

Із серпня 2023 року громадська організація «Центр спільного розвитку «Дієва громада» реалізує проєкт «Ґендерні аспекти внутрішнього переміщення в Україні». Метою проєкту є забезпечення захисту прав ВПО, жінок і чоловіків, враховуючи їх особливі потреби та забезпечуючи рівні можливості, через ґендерно чутливий підхід у локальних політиках Закарпатської області.

Проблема, яку зачіпає проєкт, полягає в недостатній увазі при врахуванні ґендерних аспектів у контексті внутрішнього переміщення на національному та локальному рівнях - державними установами, місцевим самоврядуванням, урядовими структурами та громадськістю. А саме - нерівний доступ до житла, роботи, медичної допомоги та освіти;  вразливість до насильства на ґрунті ґендеру (ВПО частіше можуть бути піддані фізичному, сексуальному та економічному насильству); дискримінація ВПО, що ускладнює їх соціальну інтеграцію та можливості отримати підтримку та допомогу. Крім того, ВПО мають обмежений доступ до активної участі у політичних процесах, що стосуються їх становища. Ці та інші проблеми посилюють уразливість ВПО у ситуації додаткових викликів, серед яких військові дії та внутрішнє переміщення.

Для вирішення цих проблем, проєкт зосереджено на:

  • - моніторингу локальних політик програм та послуг 6 громад Закарпатської області, стосовно внутрішнього переміщення та врахування ґендерного аспекту,

  • - забезпеченні активної участі ВПО у процесі прийняття рішень, 

  • - залученні громадськості до адвокації та створенні сприятливого середовища для їхнього розвитку та самореалізації.

Тож, в рамках проєктної діяльності, буде проведено кабінетний аналіз наявності та змісту правових актів та сайтів органів місцевого самоврядування, щодо врахування ґендерних особливостей в питаннях внутрішнього переміщення. На основі дослідження будуть розроблені рекомендацій для 6 громад Закарпаття

Крім того, буде проведено тренінги та воркшопи для органів влади на теми ґендерної рівності та внутрішнього переміщення. Також буде надано правову допомогу внутрішньо-переміщеним особам, які цього потребують.

Партнерами проєкту є ГО «Іршавські Промені» (м. Іршава) та ГО «Волонтаріат УжНУ» (м. Ужгород).

Проєкт «Ґендерні аспекти внутрішнього переміщення в Україні» реалізується в рамках гранту від Нідерландського Гельсінського Комітету за підтримки Європейської Комісії в рамках Програми «Стратегічне партнерство для розвитку потенціалу організацій громадянського суспільства у Східному партнерстві».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.