bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Старобільский хаб: юридична допомога жінкам у Сваляві
30.10.2023

У місті Свалява продовжується проєкт «Ґендерні аспекти внутрішнього переміщення в Україні». В рамках проєкту в Старобільскому хабі двічі на тиждень надаються юридичні послуги для внутрішньо переміщених жінок. Про юридичну підтримку ВПО розповіла Карина Ласюченко, головна спеціалістка відділу правового забезпечення Старобільської райдержадміністрації.

  • Основні проблеми, які хвилюють людей, які до мене приходять, -  це соціальні виплати для ВПО, їх оформлення чи переоформлення, також питання стосовно виплати аліментів, - ділиться Карина Ласюченко. - Крім того, запитують, наприклад, про те, як розлучитися з чоловіком, який на непідконтрольній території. Або ж питання стосуються проживання із одним з батьків за кордоном, якщо мати/батько знаходяться на території України. 

Юридичну допомогу Карина надає відвідувачам та відвідувачкам хабу тривалий період часу. І за цей період причини звернень були дуже різними, і деколи - досить несподіваними.

  • Наприклад, одного разу було звернення від жінки поважного віку, яка мешкала в містечку на Луганщині, яке зараз під окупацією. Вона здавала землю в оренду місцевому фермеру, мала відповідний договір, та перестала отримувати кошти з відомих причин, - розповідає юристка. - Жінку цікавило, чи можна правовим чином вплинути, щоб знову отримувати виплати за землю, адже зараз вона окупована, і з фермером немає ніяких контактів. Жінка була направлена на консультацію з відповідними обласними спеціалістами, але наразі питання із арендодавством на окупованих територіях є складновирішуваними. 

Питання деяких відвідувачів Карини стосувались болючої теми проживання ВПО. Так, до юристки звернулась родина з питанням неналежних умов проживання в будинку, куди поселилась в рамках програми житла для ВПО. По факту заїзду, за словами сім’ї, кімната в гуртожитку не відповідала заявленим умовам. Мешканці отримали юридичну допомогу стосовно складання письмового звернення до Закарпатської облради з проханням вирішити проблему неналежних умов проживання в гуртожитку.

Одне з частих питань від людей - про те, як дітям отримати статус осіб, які постраждали внаслідок воєнних дій, і які пільги дає цей статус.

Наразі постраждалі внаслідок воєнних дій мають такі самі пільги, як ВПО, крім виплат. Поки ніякий постанов чи рішень про виплати не було внесено, - зазначила К. Ласюченко.

За час проєкту у юристки був досвід допомоги і в діючій судовій справі. Так, до Карини звернулась жінка, яка є потерпілою у справі про шахрайство з банківськими картками. Їй треба було подати до суду документ, щоб не бути присутньою на судових засіданнях. Юристка допомогла скласти клопот про розгляд справи без участі потерпілої сторони.

У випадках, коли власноруч немає змоги допомогти з питанням (наприклад, нотаріальний переклад документів тощо), спеціалістка допомагає ВПО, зконтактовуючи із фахівцями інших галузей. Або ж - зі спеціалістами інших відділів Старобільської РДА, наприклад, по земельним питанням. Крім того, у всіх випадках Карина підкріплює свої відповіді, посилаючись на законодавчі акти тощо.

 

Надання правової допомоги триває - прийом спеціаліста проходить в Старобільському хабі (м. Свалява, вул. Чорновола, 3) щосереди та щоп’ятниці з 10.00 до 12.00. Про зміни графіку буде попереджено заздалегідь у соцмережах “Дієвої громади”.

Проєкт «Ґендерні аспекти внутрішнього переміщення в Україні» реалізується в рамках гранту від Нідерландського Гельсінського Комітету за підтримки Європейської Комісії в рамках Програми «Стратегічне партнерство для розвитку потенціалу організацій громадянського суспільства у Східному партнерстві»

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.