bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Посилення захисту прав ВПО та біженців через спільні правові ініціативи в Польщі, Швеції та Україні
14.11.2023

Асоціація юридичних клінік України (АЮКУ) у співпраці з Інститутом Рауля Валленберга (RWI) та Фундацією польських юридичних клінік (PLCF) розпочинає новий проєкт «Підтримка України шляхом забезпечення посиленого захисту прав ВПО та біженців», що фінансується Шведським інститутом. Проєкт спрямований на покращення захисту прав та правової допомоги, що надається українським внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та біженцям у Швеції та Польщі, а також тим, хто залишився в Україні.

Проєкт, який триватиме з вересня 2023 року по серпень 2025 року, має на меті підтримку юридичних клінік, місцевих органів влади, державних органів та інших акторів в Україні, Польщі та Швеції, які надають правову допомогу переміщеним українцям. Ключовим завданням проєкту є посилення спроможності та можливостей співпраці відповідних суб’єктів в Україні, Польщі та Швеції для надання правової допомоги та інформації українським ВПО та біженцям. Загальна мета – покращити захист прав українських ВПО та біженців шляхом посилення провайдерів правової допомоги та поширення інформації в Польщі, Швеції та Україні.

Основні заходи в межах проєкту:

  • Визначення ключових учасників, залучених до  правової освіти, надання інформації та допомоги українським ВПО та біженцям у країнах-партнерах (вересень-грудень 2023).
  • Онлайновий воркшоп, на якому будуть обговорюватимуться результати попереднього етапу (лютий 2024). 
  • Воркшоп у Польщі для обміну найкращими практиками та досвідом надання правової допомоги та інформації біженцям та ВПО щодо їхніх прав (квітень 2024). 
  • Онлайн-воркшоп з розробки сталих платформ для навчання, співпраці та обміну досвідом щодо забезпечення прав біженців та ВПО. Особливу увагу буде приділено міжсекційності та застосуванню підходу, що ґрунтується на правах людини (вересень 2024 р.). 
  • Воркшоп у Швеції, на якому розглядатимуться ключові питання, які виникли на онлайн-платформі (кінець 2024-початок 2025 р.) 
  • Остаточне звітування та поширення результатів (середина 2025 р.). 

Зосереджуючись на розбудові сталих механізмів для співпраці та обміну інформацією, сприяючи транскордонній співпраці та покращенню системи правової підтримки, проєкт сприятиме посиленню захисту прав українських ВПО та біженців. 

Про організації:

Шведський інститут (SI): 

Державна агенція, завданням якої є сприяння підвищення інтересу та довірі до Швеції в усьому світі, зосереджуючись на іміджі Швеції, співпраці в регіоні Балтійського моря та ініціативах глобального розвитку. За допомогою різних каналів, включаючи цифрові платформи та друковані матеріали, SI поширює інформацію про Швецію, аналізує міжнародне сприйняття країни та сприяє обміну та партнерству для підвищення обізнаності та налагодження позитивних відносин. SI фінансується в основному за рахунок державних асигнувань, й надає гранти, стипендії та реалізує проєкти у сфері міжнародного співробітництва, допомоги іншим країнам, освіти та розвитку бізнесу.

Асоціація юридичних клінік України (АЮКУ):

Громадська організація, діяльність якої спрямована на розвиток юридичної клінічної освіти та розбудову мережі юридичних клінік. Сьогодні Асоціація об’єднує понад 55 кращих юридичних клінік України. Місією Асоціації юридичних клінік України є забезпечення функціонування якісних юридичних клінік в системі вищої юридичної освіти України. Юридичний клінічний рух забезпечує системну підготовку юристів, готових до практичної професійної діяльності, тим самим сприяючи утвердженню в українському суспільстві верховенства права, доступу до правосуддя та підвищення рівня правової культури. 

Інститут Рауля Валленберга (RWI):

Дослідницька та академічна установа, яка працює над просуванням прав людини через знання. З 1984 року його місія полягає у сприянні поширенню загальної поваги до прав людини та гуманітарного права. RWI проводить міждисциплінарні дослідження прав людини, надає академічну освіту, підтримку та консультації. Інститут названо на честь Рауля Валленберга, шведського дипломата, який врятував десятки тисяч євреїв та інших людей, які були в небезпеці в Угорщині наприкінці Другої світової війни.

Фундація польських юридичних клінік (PLCF):

Заснована в 2002 році, Польська фундація юридичних клінік є лідером розширення правових можливостей, обʼєднуючи мережу з 25 юридичних клінік Польщі. Місія PLCF полягає в наданні безкоштовних юридичних консультацій найслабшим соціальним групам, включаючи безробітних, бездомних, пенсіонерів і жертв злочинів, посилюючи при цьому освіту студентів-юристів через практичний досвід. Окрім юридичної допомоги, PLCF активно сприяє безоплатній співпраці серед юристів, сприяючи розвитку культури соціальної відповідальності.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.