bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Команда з Львівщини увійшла до десятки фіналістів Foodathon 2023
16.11.2023

В онлайн хакатоні взяли участь близько 750 учнів з 31 країни Африки та Європи для обговорення і вирішення інновацій та сучасних рішень у харчовій індустрії.

19 українських команд (у трійці лідерів за кількістю учасників) спільно працювали з учнями з Гани, Кенії, ПАР, Замбії, Нігерії, Уганди, Зімбабве, Кот-д’Івуару, Словаччини, Латвії та Албанії.

Навчальні заклади Львівщини, які є учасниками навчальних програмах Junior Achievement Ukraine, взяли участь у міжнародному конкурсі:

  • ІТ Коледж НУ “Львівська Політехніка”;
  • Львівський ВПУ торгівлі та сфери послуг;
  • Ліцей № 46 ім. В. Чорновола ЛМР;
  • Ліцей міжнародних відносин ім. В. Стуса;
  • Боринський професійний ліцей народних промислів і ремесел.

Об’єднана українсько-кенійська команда Golden Seeds, що ввійшла до ТОП-10 конкурсу,  вирішила дослідити та представляти ідею з управління водним ресурсами. Ця проблема актуальна не лише для африканських країн, а й для півдня України. Оскільки після підриву росіянами Каховської ГЕС постає гостре питання зрошення сільсько-господарських земель.

«Ми вирішили зосередитися на управлінні водними ресурсами, враховуючи вплив зміни клімату, який призводить до непередбачуваних погодних умов, зменшення опадів і тривалих посух. Ці зміни особливо впливають на дрібні сільські господарства, які залежать від опадів», – розповіли учениці з Боринського професійного ліцею народних промислів і ремесел. – «Ми пропонуємо впровадження сонячної цифрової автоматизованої системи крапельного поливу, яка працює на сонячних батареях. Ця система значно зменшить витрати на виробництво енергії та води, мінімізує втрати добрив і зменшить забруднення, що виникає внаслідок повеневого поливу. Нашою метою є забезпечення можливості фермерам вирощувати продукти харчування протягом всього року, що допоможе стабілізувати ціни на продукти на районному ринку» – говориться у відео-презентації проєкту, яку можна переглянути за цим посиланням.


Ідея сподобалася журі, і команда потрапила до ТОП-10 проєктів, втім, на жаль, зайняти перше місце не вдалося. Переможцем конкурсу цього року стала команда із Греції та Гани під назвою Vefiber. Ідеєю їхнього проєкту є виготовлення тканини з кавової гущі. Кавову гущу при цьому пропонується імпортувати з Гани та Ефіопії (з кафе, підприємств з переробки кави тощо), а саму тканину виготовляти у Греції.

Довідка:

Foodathon 2023 – це можливість для молоді віком від 15 до 18 років об’єднатися в інтернаціональні команди з учнями інших країн, щоб впроваджувати інновації та створювати рішення, які формуватимуть майбутнє харчової індустрії. Цього року всі проєкти були розділені на три напрямки: “Здорове харчування”, “Родючість ґрунту” та “Стале управління водними ресурсами”.

Junior Achievement Ukraine – це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм з підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Організація є частиною всесвітньої мережі Junior Achievement, що веде свою діяльність з 1919 року у понад 100 країнах світу. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Громадську організацію Junior Achievement Ukraine створено у жовтні 2021 року. Першими учасниками її навчальних програм та тренінгів стали студенти і педагоги закладів Запорізької та Донецької областей. Після повномасштабного вторгнення, з вересня 2022 року програма стартувала у Львівській і Чернівецькій областях.

З вересня 2023 року відбулось розширення ще на 8 нових регіонів – Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Київська, Полтавська, Тернопільська, Хмельницька області та місто Київ – та відновлення діяльності у Запорізькій і Донецькій областях.

Контакти

  • Віро Другова

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.