bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як Школа адвокації та взаємодії допомагає налагодити співпрацю активістів Волині та Рівненщини
05.12.2023

Навчання та налагодження зв’язків – такі дві головні цілі Школи адвокації та взаємодії, яку проводить Волинський Інститут Права. Цей проєкт складається з двох навчальних модулів. Першим було дводенне навчання в Луцьку. Двадцять чотири активісти та активістки, які представляють 15 громадських організацій з двох областей (Волинська та Рівненська), розбиралися в правилах і тонкощах проведення адвокаційних кампаній.

Голова громадянської мережі «ОПОРА» у Рівненській області Андрій Токарський розповів про те, як побудувати та вести адвокаційну кампанію, які інструменти для впровадження адвокації можна використовувати в своїх громадах, які нестандартні рішення можуть допомогти в цьому процесі.

 

 «Адвокація – це про командну роботу з чітким розподілом обов’язків. Самотужки вести адвокаційну кампанію вас просто не вистачить, бо це немалий шмат роботи. Окрім того кількість людей в команді – це також  і про безпеку», – ділиться тренер.

Очільник рівненської «ОПОРИ» розповів про власні успішні практики адвокації в Рівному та області. Саме на прикладах він розповів про нестандартні підходи до справи, які можуть стати в нагоді. 

 

Однак, спочатку важливо визначити тему адвокації: «Щоб не розпорошуватися, фокус проблеми має бути вузький, бо всю сферу ми не зможемо охопити. Окрім теми важливий правильний аналіз проблеми. Саме це є основою успішного вирішення. Ми повинні професійно підходити до будь-якої теми, за яку беремось. Якщо ми не вивчили проблему, не володіємо даними, то не варто за неї братися».

 

Саме тому учасники й учасниці вчилися робити мапування проблематик, проводити аналіз зацікавлених сторін і креативити. Як зазначив Андрій Токарський, креативний підхід дуже важливий, особливо на етапі проведення публічних заходів в рамках кампанії.

Перевірити свою креативність і спробувати втілити отримані знання на практиці активісти змогли під час роботи в групах. Спочатку вони проводили аналіз зацікавлених сторін, визначали рівні впливовості та рівень інтересу цих сторін, а потім розробляли план адвокаційної кампанії за визначеними тематиками.

 

Окрім планування майбутніх кроків також важливий і моніторинг результатів, каже тренер. Для цього необхідно визначити індикатори успішності. Важливо пам’ятати, що ухвалення проєкту рішення ще не дорівнює його імплементації. Саме тому не можна складати руки навіть коли органи влади прийняли документ. Індикатори ж допоможуть нам зрозуміти чи він працює.

 

«Класно, що на таких заходах можна не тільки отримати нові знання, щось від тренера взяти, а й познайомитися ближче з учасниками і обмінюватися досвідом із ними. Це дуже цінно», – поділилася наприкінці заходу учасниця Катерина.

Саме такий обмін, каже виконавча директорка Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик, і є однією з ідей нашої Школи адвокації та взаємодії: «Одна з наших стратегічних цілей – це здружити активістів двох сусідніх областей і схоже, що це нам вдалося».

 

Навчання організував Волинський Інститут Права в рамках проєкту «Посилення стійкості та підвищення професійної спроможності локальних інститутів громадянського суспільства в територіальних громадах Волинської та Рівненської області», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.