bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підтримка тих, хто підтримує
06.12.2023

Навесні 2022 року, коли ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у Кропивницькому вперше порушила тему підтримки волонтерів, усім було не до того. «Ми проаналізували, що єдина категорія людей, якій після вторгнення ніхто не допомагав, — це волонтери. Ті, хто дуже інтенсивно працював, самовіддано вкладаючи свій особистий ресурс», — розповідає Алла Волошина, керівниця організації. Вона наперед могла передбачити, що без підтримки волонтери вигоратимуть, а тому їх обов’язково треба «підхопити». З цим наміром організація запустила програму підтримки волонтерських центрів у Кіровоградській області.

Йшлося про активних і креативних людей, які об’єдналися на початку повномасштабної війни, самостійно організували виробництво їжі та амуніції для військових і почали постачати необхідне на фронт. Проте волонтерство у 2014, у перші місяці після ескалації, та зараз, за словами Алли Волошиної, відрізняється. У 2023 волонтерська діяльність розширилася та набуває форм соціального підприємництва. Власне, щоб підтримати цей процес, Асоціація сприяння самоорганізації населення провела «Волонтерський крафт» — виставку-ярмарок волонтерських центрів у Кропивницькому. У ньому взяли участь 14 волонтерських центрів із восьми громад Кіровоградщини.

Це вже третя така подія Асоціації, і її планують проводити на постійній основі. Перший ярмарок відбувся у співпраці з місцевим бізнесом, де волонтери могли познайомитися із крафтовиками-підприємцями. Наступний ярмарок уже був сумісним, і волонтери почали переймати бізнес-навички: як упакувати продукцію, як її правильно представити. Особливістю третього ярмарку у межах програми «Спільнодія», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та ГО «Разом проти корупції» коштом Європейського Союзу, стала промоція громад області. 

«Проведення «Волонтерського крафта» дозволить підтримувати постійний зв’язок між волонтерськими центрами всієї області. Крім того, у волонтерів з нашої області та деокупованих територій є потреба у налагодженні контакту та підтримці одне одного», — каже керівниця Асоціації. Тут можна було знайти все: від їжі та окопних свічок — до виробів із бісеру та іграшок. Ярмарок відвідали 300 людей, а по завершенню події представники волонтерських центрів підписали Меморандум «Про співпрацю задля об’єднання та координації подальших дій у вирішенні важливих суспільних питань».

Зараз Асоціація уже планує четвертий ярмарок та працює над створенням онлайн-платформи, де волонтерські центри зможуть виставляти свою продукцію. «До повномасштабної війни ми нічого подібного не робили, тому для нас це все — нове. І методом проб та уроків ми рухаємося уперед», — коментує Алла Волошина.

Досвід громад

Для громадської організації «Волонтерра», учасниці виставки-ярмарку, це стало першим таким досвідом. «Ми до того часу нічого не продавали, все робили тільки для хлопців на фронт. Тому це була чудова нагода проявити себе по-новому та стати більш видимими», — розповідає керівниця організації Оксана Кириченко.

Від самого початку вторгнення у «Волонтерра» плели маскувальні сітки. Згодом почали виготовляти сухі супи, борщі, енергетичні батончики для військових. Зараз тут працює ще і швацький цех, щоб відшивати найнеобхідніше: від білизни — до флісових наборів. «Усе, що хлопці просили, ми почали робити», — каже Оксана Кириченко. В організації без вихідних та у три зміни працюють 58 волонтерів. Є тут і пенсіонери, які допомагають ще від 2014 року. І своїм «А як же хлопці без нас?» надихають інших продовжувати працювати не покладаючи рук.

У ГО «Чорноліські волонтери» команда вдесятеро менша. Тут працюють п’ять людей, які налаштовані удосконалювати та підсилювати своє виробництво. На ярмарку «Волонтерський крафт» організація представила свій хліб та випічку. «Нам дуже корисно та важливо було взяти участь, щоб показати себе і подивитися, що роблять інші. Крім того, це хороший спосіб дізнатися, на що є найбільш попит, що зараз на часі», — каже керівниця організації Галина Кущова. Додає, що робити таку справу під час війни непросто, але необхідно: «Нам треба думати, як далі розвиватися, піднімати нашу економіку. І ми дуже хочемо, щоб наші діти їли краще і натуральніше».

Такі волонтерські центри мають увесь потенціал для того, щоб стати соціальними підприємствами. Алла Волошина зазначає, що у законодавстві соціальне підприємство досі не визначене, тому Асоціація працює над адвокацією та впровадженням у громадах програми підтримки таких ініціатив. «Ми нещодавно провели триденний тренінг для волонтерів із соціального замовлення та підприємництва і оголосили програму мінігрантів», — додає вона. Зараз у реєстрі надавачів соціальних послуг у Кіровоградській області зареєстрована тільки одна організація. Тому Асоціація має намір надавати консультації волонтерським центрам зі створення пакету процедур, політик, внесення змін до статуту, які необхідні для реєстрації: «Вони вже все необхідне роблять, система налаштована, треба тільки її оформити».

Хоч на початку повномасштабної війни про підтримку волонтерів мало хто думав, Асоціація зуміла її розвинути та надати можливість волонтерам спробувати себе у підприємницькій діяльності. Алла Волошина підсумовує: «В умовах війни нам необхідно долати виклики, яких не було раніше. Зберегти людський ресурс і забезпечити людям не просто виживання, а життя».

Джерело: https://eef.org.ua/story/pidtrymka-tyh-hto-pidtrymuye/ 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.