bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зростаюча потреба у ДНК-ідентифікаціях військових та цивільного населення
13.12.2023

Війна в Україні триває. З початку повномасштабного вторгнення Сили оборони України зазнають величезних втрат. Кожен з наших героїв заслуговує пошани й вічної пам’яті. На жаль, дуже часто з’являється потреба в ідентифікації тіла загиблого військового чи цивільного внаслідок жорстоких дій ворога. 

В Україні ДНК-експертизу щодо ідентифікації тіл загиблих військовослужбовців та цивільних в результаті збройної агресії росіян проводить Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України (ДНДЕКЦ МВС). 

Станом на травень 2023 року системою установ Експертної служби  МВС України проведено понад 30 тисяч експертиз. І кількість запитів з кожним днем війни зростає.

Наразі в кожній області України є лабораторія, яка здатна досліджувати біологічний матеріал та виділяти з нього ДНК-профіль. Але не у кожній лабораторії Експертної служби МВС є прилади швидкого встановлення ДНК. Такі сучасні високоточні прилади можуть протягом 90 хвилин надати експертний висновок, який буде внесено в базу.

Потребу в спеціалізованому обладнанні частково закривають міжнародні донори, але приладів досі недостатньо для оперативної відповіді на отримані запити, які щоденно зростають.

У відповідь на звернення Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ДНДЕКЦ МВС) щодо потреби у спеціалізованому обладнанні для ДНК-ідентифікацій загиблих, Фонд освітніх ініціатив відкрив збір на закупівлю двох ампліфікаторів «Veriti Pro 96-well Thermal Cycler HID / PCR System» виробника «Thermo Fisher Scientific» (США).

Ампліфікатор Veriti Pro 96-well Thermal Cycler HID / PCR System - спеціалізований, ефективний інструмент для високопродуктивного аналізу. Він має ряд функцій, які полегшують проведення ПЛР-реакцій та запобігають випадковим помилкам.

Veriti Pro — це потужний універсальний інструмент, який використовується для проведення широкого спектра ПЛР-реакцій. Він є необхідним для лабораторій, які працюють з ДНК-аналізом. 

Вартість 2-х приладів становить близько 1 млн грн. / 27 тис USD.

Реквізити БО БФ “Фонд освітніх ініціатив” для благодійного внеску на придбання ампліфікаторів для ДНК-ідентифікацій https://eif.org.ua/en/sensebank-en/

Фонд освітніх ініціатив вдячний міжнародним партнерам за суттєву допомогу та підтримку у забезпеченні Експертної служби МВС обладнанням та витратними матеріалами. Вашу допомогу неможливо переоцінити! 

Ми сподіваємось на подальшу підтримку та залучення міжнародних донорів до збору на ампліфікатори для ДНК-ідентифікацій, які дозволять розширити базу доступного спеціалізованого обладнання в експерних центрах в усіх областях України та виконувати експертизу оперативно та якісно.

Закриємо потребу в ампліфікаторах для Експертної служби МВС України разом! Спільними зусиллями ми можемо більше!

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.