bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Товариство «Чачімо» забезпечує комплексну адаптацію ромів-переселенців на Закарпатті
30.12.2023

Впродовж кількох місяців громадська духовно-просвітницька організація «Чачімо» (м. Харків) успішно реалізовує на Закарпатті проєкт, направлений на підтримку ромських родин з числа внутрішньо переміщених осіб під назвою «Ініціатива адаптації ромів – ВПО в умовах російської військової агресії проти України». Даний проєкт був підтриманий завдяки фінансовій допомозі з боку ЄС в якості суб-гранту.
Головна його мета – це надання комплексної підтримки потребуючим громадянам, переважно з ромських громад, які опинилися у складних життєвих обставинах в умовах війни. Також даний проєкт покликаний, зокрема, частково вирішити такі проблеми як відсутність поточної інформації про нагальні потреби ромських громад (як місцевих, так і представників ВПО), низький рівень доступу до правової допомоги (консультації, супровід), погіршення життєвого рівня ромів.
Як відомо, масштабна війна змусила багато ромських родин Півдня та Сходу нашої країни мігрувати у західному напрямку – хтось залишився в Україні, хтось виїхав закордон. Тому велику частку внутрішньо переміщених осіб, які опинилися в Закарпатті, складають саме представники ромської національної меншини. На нових місцях проживання вони зіткнутися з багатьма проблемами – це пошук житла, коштів на прожиття, безробіття, втрата належного доступу до освітніх, медичних та соціальних послуг.

У ході реалізації проєкту були виявлені найбільш типові проблеми соціального, правового, гуманітарного, медичного характеру цільової групи. Зокрема, найбільш масовими проблемами у кожному населеному пункті, які охопив даний проєкт, стали відсутність доступу до якісних юридичних та соціальних послуг. Більшість ромів є малограмотними, погано знають свої права та обов’язки, не звертаються за юридичною допомогою по місцю проживання. Це призводить до накопичення невирішуваних правових питань людини, починаючи, практично, від першого дня їхнього прибуття на нові місця проживання.

Попередньо, на першому етапі реалізації проєкту, аби з’ясувати актуальну картину соціального становища та правових потреб ромських громад, команда товариства «Чачімо» провела моніторинг цих питань через анонімне заповнення анкет шляхом прямого інтерв’ювання ромів. Завдяки цьому моніторингу були визначені ключові проблеми та хвилюючі питання у ромських сім’ях-ВПО. Загалом, в ході моніторингу, проведеному в ромських поселеннях Ужгорода, Ужгородського та Мукачівського районів, було сформовано базу даних з інформацією від 63 родин.


Саме тому, пріоритетним напрямком за проєктом громадська організація «Чачімо» обрала надання юридичної допомоги, а саме надання первинної правової допомоги (консультації та супровід). Консультації надавалися як в місті Ужгород, так і по районах, де компактно проживають ромські переселенці.
Опрацювавши найбільш типові звернення громадян, які співпадали з отриманими даними у ході проведеного моніторингу, юристи проєкту зосередилися на конкретних правових кейсах, наприклад, таких як: багаторічна відсутність особистих ідентифікаційних документів у того чи іншого члена ромської родини; проблеми з отримання соціальних виплат та пенсій у нових місцях проживання; відсутність доступу до якісних медичних та освітніх послуг; загальна фінансова неспроможність ромських родин, а звідси відсутність коштів на ліки, продукти харчування, гігієну, одяг тощо.
Кожне звернення громадян детально документувалося у відповідну анкету, яка далі опрацьовувалася юристами. Далі за тиждень-два здійснювалися дії з повторного відвідування ромських родин. У ході цих заходів були надані кваліфіковані консультації, а також здійснений супровід громадян до органів юстиції, державних органів та органів місцевого самоврядування за місцями їхнього проживання.
Загалом, у ході реалізації проєкту, команда Мобільного консультативного пункту здійснила 24 виїзди за адресами проживання ромських ВПО, зокрема, це такі населені пункти як м. Ужгород та Берегово, с. Середнє та Домбоки. Консультаціями та юридичною допомогою було охоплено 138 бенефіціарів проєкту.


Другим важливим напрямом роботи за проєктом «Ініціатива адаптації ромів – ВПО в умовах російської військової агресії проти України» стала гуманітарна підтримка ромських родин з числа ВПО у Закарпатській області, а саме через регулярне забезпечення людей необхідними для життєдіяльності речами та засобами. В рамках проєкту були проведені кілька масових заходів із забезпечення на місцях ромських родин наборами першої необхідності, яким було надано загалом 150 наборів. До такого сімейного набору входили продукти харчування, гігієнічні засоби, побутова хімія, дитяче харчування. Критерій відбору отримувачів – це, в першу чергу, люди похилого віку, одинокі матері, люди з інвалідністю, багатодітні родини, родини де є немовлята. Допомога для ромських родин з числа ВПО надавалася як у містах, так і у віддалених сільських поселеннях. Забезпечення ромських родин з числа ВПО хоч на якийсь період часу продуктовими та гігієнічними наборами, стало дуже великою підтримкою у складні часи.

* * *
Публікація підготовлена в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».
Stand With Ukraine # Прямуємо Разом
Її зміст є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту ГО «Чачімо» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.
#Stand With Ukraine # Прямуємо Разом #EU4CSOsEmergencyActions.

Контакти

  • Микола Бурлуцький
  • голова Громадської духовно-просвітницької організації «Чачімо» (м. Харків)
  • тел.: +38-0660296272
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.