bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Після звернення до суду міськрада опублікувала дані про дерева на видалення
08.01.2024

Департамент парків та рекреацій, який створено у 2018 році при міській раді Дніпра, має доглядати парки та сквери міста. В його зобов’язання входить забезпечення благоустрою, комфортних умов перебування у скверах з дотриманням охорони навколишнього природного середовища.

У кінці 2022 року, під час повномасштабного вторгнення, містян шокувала масова вирубка дерев в місцях відпочинку. Дорослі дерева, які за думкою мешканців, не становили загрози їхньому життю, знищувались технікою.

Так, масової вирубки зазнали зелені зони навіть у віддалених районах міста. В одному з масивів міста (ж/м Придніпровський) містяни вийшли проти вирубки в улюбленому сквері, який являє собою дикоростущий ліс. Серед налічених 200 зрубів дерев були ціні екземпляри рідкоростущих в регіоні чорних вільх. Представники виконавця послуг демонстрували дозвільні документи і продовжували роботи навіть після чисельних викликів поліції. Після тиску громадськості почалося розслідування за фактом знищення дерев, яке досі триває. 

Згідно правил поводження з зеленими насадженнями у місті Дніпро, комісії після огляду дерев публікують акти обстеження на офіційному сайті Ради у відповідному розділі не пізніше ніж за 14 днів після складання, але і не пізніше, ніж за 14 днів до видалення. Інформацію мають додавати у реєстри відкритих даних, які, в свою чергу, мають публікувати на офіційному сайті міськради та порталі відкритих даних data.gov.ua. Але ні у реєстрах, ні на офіційному сайті та сторінках у соцмережах департаменту та комунальних підприємств “Парк Придніпровський” та “Дирекція територій і об’єктів рекреації”, на балансі яких перебувають сквери, жодної інформації щодо видалення дерев не було.

Громадська організація “МО “Молоді Ліберали” звернулася до порталу відкритих даних data.gov.ua (Міністерства цифрової трансформації) з питанням щодо публікації даних, і отримала відповідь, що обов’язок публікувати дані покладений на розпорядника - департамент парків та рекреацій. Перед цим організація зверталася до органу влади, але у відповіді було сказано, що оскільки акти обстеження вилучені слідчими, інформацію надати не можуть.

Тоді громадська організація подала позов до Дніпропетровсього окружного суду з метою оприлюднити органи влади офіційні дані про видалені дерева. Лише після цього Департамент парків та рекреацій оприлюднив реєстри насаджень, що підлягають видаленню у 2022 і 2023 роках.

???? Зауважимо, що публікації щодо актів обстеження комісій на сайті Дніпровської міської ради за 2022-2023 роки досі відсутні. Останні дані на сайті - за 2021 рік. 

❕ Не публікуючи відкриті дані щодо видалення дерев орган влади порушують статтю 5 Орхуської конвенції, вимоги статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», п. 4.2.7. Правил поводження із зеленими насадженнями м. Дніпра, затверджених рішенням Дніпровської міської ради №103/48 від 25.09.2019, «Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835.

???? Перевіряти минулі та нові дані можна на порталі відкритих даних data.gov.ua та сайті міськраді https://data.dniprorada.gov.ua/dataset/2b95190f-6349-499f-84b0-ad98b7e43afe. 

 

Публікація створена в рамках проекту за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відповідальність за зміст та висловлені погляди несе громадська організація «Молодіжна організація «Молоді ліберали».

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.