bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місце, де надають підтримку та надію
02.02.2024

В Дніпрі є локація, яка добре відома тисячам наших співгромадян, які знайшли прихисток та підтримку у прифронтовому місті - Центр допомоги переселенцям та армії, який від початку вторгнення рф працює на вул.Криворізька, 2.

Павло Медвідь, керівник Центру допомоги переселенцям та армії, через майже два роки від початку війни абсолютно чітко та ясно пам’ятає  події тих найстрашніших днів:

- Було страшно в перші години війни. Не було розуміння, що буде далі. Як людина соціально активна я розумів - треба допомагати людям. З цим відчуттям 24 лютого  приїхав до офісу. Ми разом з командою почали працювати,  і далі все закрутилося, - згадує Павло. 

Вже надвечір цього дня на Криворізьку, 2 прибули три автобуси з переселенцями з Харкова та Харківської області, які серед перших відчули удари агресора. 

- Цих людей ми нагодували, розмістили, - згадує Павло. - А до наступного ранку на наше прохання знайомі, друзі, рідни почали приносити в Центр харчі, одяг, ліки, засоби гігієни тощо. 

Дався взнаки волонтерський досвід, напрацьований раніше: команда одразу ж почала системно збирати та систематизувати  продукти харчування, теплі речі та інше, що потрібно для людей, які їхали від війни.  

Волонтери збирали, готували продовольчі набори, засоби гігієни, медикаменти, одяг, постіль та білизну, ковдри, іграшки та багато  іншого. Видавали все переселенцям, які нерідко приїжджали в наше місто практично без нічого, намагаючись врятуватись від ударів ворога.  Робота була величезна, у перші години, дні, тижні волонтери працювали майже без відпочинку. 

Крім того, в найстрашніші перші дні війни Центр допомагав евакуюватися мешканцям Маріуполя. Надавав швидку та конкретну допомогу військовим, які оперативно ставали на захист країни. Волонтери організували гаряче харчування для захисників з кількох військових частин, допомагали знаходити потрібні речі, техніку та ні. 

Невдовзі Центр допомоги на Криворізький, 2 став широко відомим серед численних переселенців, які страшною весною 2022 року щодня прибували в Дніпро. Тут отримували допомогу сотні переселенців та постраждалих від вторгнення.  В березні минулого року було встановлено своєрідний рекорд: лише за одну добу в Центрі видали харчі, необхідні речі та ін першочергові предмети для 652 родин (!)

Загалом понад 75 тис. сімей переселенців (або  понад 141 тисяча осіб) отримали допомогу у волонтерському Центрі допомоги на вул.Криворізькій, 2 з початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, Центр допомоги неабияк допоміг ВПО із розселенням. Протягом 2022 р. вдалося безкоштовно розмістити понад 150 сімей в квартирах мешканців Дніпра. Також понад 40 сімей за домовленістю тривалий час мешкали в гуртожитку по вул.Краснопільска, багатьом надали прихисток в шелтері на вул.Суворова.

Багато уваги волонтери завжди приділяють дітям, яким довелося разом із родинами виїжджати з охоплених війною місць. Для них із перших днів організували дитячий куточок, знайшли набори для малювання, а потім неодноразово проводили яскраві свята та зустрічі з аніматорами. А нещодавно передали дітлахам-переселенцям понад 400 рюкзачків з усіма необхідними канцтоварами та приладдям для навчання.

Для того, щоб нагодувати, розмістити та загалом допомогти людям, працювала і працює зараз неймовірна команда волонтерів, про яких із гордістю розповідає Павло Медвідь.  Ці люди прийшли допомагати іншим за покликом серця і дотепер залишаються в команді, тримають волонтерський стрій

- Серед наших волонтерів - люди дуже різних професій: звукорежисер Віталій та його дружина, керівник дитячого театру Тетяна; пані Тетяна, яка працює на залізниці, та її чоловік Михайло, бізнесмен, підприємець.  А ось інший пан Михайло, який виїхав з Докучаєвська Донецької областіта прибув до нас, спочатку прийшов за допомогу, сам допоміг розвантажити продукти для Центру, а потім почав працювати в нашій команді

Серед активістів -  пані Наталія - бізнес-леді, телепродюсерка, співзасновниця ділової спільноти «Найкращі Українки», пані Ірина, заслужена працівниця соціальної служби, яка дуже серйозна допомагає переселенцям із оформленням державної допомоги та іншим виплат. Ірина Ходурська, керівник підприємства, волонтер із 2014 р., Наталія Камай, мешканка Бердянська, яка отримала у нас допомогу і сама почала допомагати іншим. Яна Лук’яненко, працівниця місцевого самоврядування, співзасновник Благодійного Фонду.

Дослідження показують: зараз для ВПО, що мешкають в Дніпрі, найактуальнішими питаннями є працевлаштування, консультації та психологічна підтримка. Тож Центр допомоги переселенцям та армії наразі залучає допомогу та ресурси грантових проектів для того, щоб продовжувати підтримувати людей за найбільш затребуваними напрямками, зазначає Павло Медвідь:

- Коли держава не мала змоги підтримати, забезпечити людей, це завдання вирішили числені волонтери, які взяли на себе найважливішу місію у найскладніший час, - каже Павло Медвідь. - А зараз ми активно працюємо із зарубіжними партнерами України, щоб продовжувати допомагати нашим громадянам.

Приміщення Центру допомоги неодноразово потерпав від ворожих атак. Втім волонтери раз за разом лагодять офіс - відновлюють розбиті вікна, двері, наводять лад та продовжують працювати на Криворізькій, 2.  Адже саме цю адресу знають люди, яким була потрібна допомога в найскладніший час. Тож волонтери тримають стрій - попри всі складнощі та ризики.

Контакти

  • Павло Медвідь Олена Забуга 0679184606

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.