bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Студенти трьох областей опановували підприємницькі навички у Львові
04.03.2024

22 та 23 лютого у Львові відбувся Табір підприємництва для студентів шести закладів професійно-технічної освіти Львівської, Чернівецької та Вінницької областей. Протягом двох днів 104 учня та 18 педагогів опановували підприємницькі навички під опікою успішних підприємців Львівщини. А в кінці другого дня журі визначило 3 найкращі бізнес-ідеї серед учнівських команд.

Табір підприємництва відбувся в рамках ініціативи «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців», що є частиною програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery».

Головний принцип роботи Табору підприємництва – це навчання через практику. Для цього його учасники створили команди, які генерували та аналізували свої бізнес-ідеї. В цьому молоді допомагали ментори з успішних компаній Львівщини.

«Табір підприємництва» є важливою складовою навчальної програми «Компанія» від Junior Achievement. Основна ціль цього дводенного інтенсиву – допомогти молоді краще пропрацювати власні бізнес-ідеї під наставництвом бізнес-менторів і тренерів та скласти конкретний перелік кроків, за допомогою якого вони зможуть цю бізнес-ідею реалізувати», - розповіла Віра Другова, менеджерка програм Junior Achievement Ukraine.

Учні взяли участь у воркшопі від Кирила Дядя, президента ЗГО «Центр розвитку кар‘єри «Професіонали», на тему «Дизайн-мислення для створення інновацій», прослухали лекцію Ярини Мірко, спів-засновниці тренінгової агенції «Spektr», «Чому підприємництво – це відповідь на твої мрії?» та мали нагоду поспілкуватися з Владою Бедратою, засновницею косметичного бренду натуральної косметики Boitier124, під час мотивуючої лекції про підприємництво.

Викладачі закладів професійної освіти мали не менш насичену програму. Протягом двох днів вони отримували поради щодо організації діяльності мінікомпаній, практикувалися в обліку та фінансовому плануванні навчального проєкту. Дізнавалися про особливості підготовки до міжнародної сертифікації ESP учасників програми Знайомилися з особливостями проведення і підготовки до низки майбутній подій, які є частиною навчального плану програми «Компанія». Зокрема йдеться про регіональні учнівські ярмарки «Junior EXPO», місцеві конкурси учнівських бізнес-проєктів і всеукраїнський національний конкурс «JA Компанія 2024 року».

Після завершення навчання журі Табору підприємництва визначило його переможців та призерів. До складу журі увійшли: Володимир Гавреш, співзасновник та директор ТзОВ «Укрдревексім», Влада Бедрата, бізнес-медіаторка, Ілля Верхоляк, власник ТМ «Юрашки», Надія Гаталяк, засновниця косметичного бренду натуральної косметики Boitier124.

За результатами вибору журі 3 місце посіла навчальна компанія «Neon Shop» Вищого професійного училища №29 м. Львова, яка презентувала бізнес-ідею виготовлення аксесуарів для дому з неону. Учасники мають деякі готові розроблені прототипи продукції. Це декоративна дерев’яна ваза з неоновою підсвіткою та неоновий «кіт», що може розміщуватися або на стіні, або підставці. Вироби споживають лише 5 Вт на кожен метр довжини неону, що в рази менше, ніж енерговитрати у галогенових ламп. Учасники мінікомпанії планують розширити асортимент такими моделями як «планета», «ракета», «пульс».

2 місце отримала команда «Battery Admin» Новояворівського вищого професійного училища, яка запропонувала бізнес-ідею створення зарядних пристроїв із зарядних блоків електронних сигарет. Останні планують зібрати аби повторно їх використати та зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Для пристрою ємністю 950 mA/год (2-3 повних заряди мобільного телефону) необхідно 10-12 акумуляторів. Виготовлення не потребує специфічних умов праці. А за наявності всіх компонентів, налагодженого процесу виробництва один павербанк можливо зробити за півгодини.

Переможцями стали студенти з мінікомпанії «Feel Touch» Новояворівського вищого професійного училища. Їхній бізнес-проєкт передбачає створення пристроїв, які дозволяють людям без кінцівок та відсутністю моторики рук керувати гаджетами. Пристрій не потребує встановлення додаткових програм і приєднується до комп’ютера, телефона, планшета як звичайна мишка. Це дозволяє вільно користуватись будь-яким гаджетом. Принцип роботи мишки базується на роботі гіроскопу, який визначає положення і рух предмету в просторі, що дозволяє користувачу керувати курсором на екрані. Мінікомпанія вже має перший робочий прототип такої мишки.

Всі учасники отримали дипломи про проходження навчального курсу «Табір підприємництва» від JA Ukraine, а переможці і призери – цінні нагороди.

Наступний етап проєкту «Бізнес-навички для зростання економіки» передбачає ще два Табори підприємництва для студентів, реєстрацію навчальних мінікомпаній, участь в учнівських ярмарках.

 

Ініціатива «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців» впроваджується Junior Achievement Ukraine в рамках програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery», яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

Програма «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery» спрямована на підтримку навчання та перепідготовку кваліфікованої робочої сили в чотирьох секторах економіки, важливих для процесу відновлення: будівництво, транспорт і логістика, сільське господарство та сфера послуг. Ця мета досягається через зміцнення спроможності надавачів послуг професійної освіти та покращення умов для надання якісних й орієнтованих на ринок праці освітніх послуг, залучення вразливих груп населення і співпрацю з роботодавцями. Бюджет Програми складає 10 мільйонів євро. Програма Skills4Recovery триває з середини 2023 по середину 2026 року та охоплює Львівську, Вінницьку, Чернівецьку, Київську, Полтавську та Дніпропетровську області.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.