bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Три учнівські команди Полтавщини стали переможцями Табору підприємництва
05.03.2024

29 лютого та 1 березня у Києві відбувся Табір підприємництва для студентів шести закладів професійно-технічної освіти Дніпропетровської, Вінницької, Полтавської, Київської областей та міста Києва. Протягом двох днів 104 учня та 22 педагога опановували підприємницькі навички під опікою успішних підприємців.

Головний принцип роботи Табору підприємництва – це навчання через практику. Для цього його учасники створили команди, які генерували та аналізували свої бізнес-ідеї. В цьому молоді допомагали ментори з успішних компаній Києва.

«Участь у Таборі підприємництва відкриває шанс для учнів знайомства з такими ж початківцями в бізнесі як вони самі, спілкування з цікавими тренерами та успішними підприємцями. Це унікальна можливість для учнів швидко освоювати базові знання з підприємницької сфери та розвивати нові навички, розв’язуючи практичні завдання під керівництвом досвідчених бізнес-менторів», – розповіла Ірина Демко, проєктна менеджерка Junior Achievement Ukraine.

Учні взяли участь у воркшопі від Кирила Дядя, президента ЗГО «Центр розвитку кар‘єри «Професіонали», на тему «Дизайн-мислення для створення інновацій», прослухали лекцію Оксани Ящинської, власниці бухгалтерської аутсорс компанії, «Чому підприємництво – це відповідь на твої мрії?».

Викладачі закладів професійної освіти мали не менш насичену програму. Протягом двох днів вони отримували поради щодо організації діяльності мінікомпаній, практикувалися в обліку та фінансовому плануванні навчального проєкту. Дізнавалися про особливості підготовки до міжнародної сертифікації ESP учасників програми. Знайомилися з особливостями проведення і підготовки до низки майбутній подій, які є частиною навчального плану програми «Компанія». Зокрема йдеться про регіональні учнівські ярмарки «Junior EXPO», місцеві конкурси учнівських бізнес-проєктів і всеукраїнський національний конкурс «JA Компанія 2024 року».

Після завершення навчання журі Табору підприємництва визначило його переможців та призерів. До складу журі увійшли: Юлія Галюк, «Академія гри», Костянтин Галюк, «Академія гри», Дар’я Гапірова, приватна підприємиця, Сергій Катеринич, продакт менеджер компанії «SAP Ukraine», Калашнікова Наталія, власниця інтернет магазину з виробами ручноі роботи, Олександр Краєв, керівник проєктів, FRESHPR.

Переможцями стали студенти з мінікомпанії «Вогники» Професійно-технічного училища №26 м. Кременчук. Їхній бізнес-проєкт передбачає переробку пластику на одяг. За словами учасників, питання утилізації пластику є досить серйозною екологічною проблемою сьогодення, а тому потребує оптимального рішення. Така переробка значно скоротить кількість пластику у навколишньому середовищі, надасть йому «друге життя» та з часом очистить планету.

2 місце отримала також команда з Професійно-технічного училища №26 м. Кременчук. Бізнес-проєкт «Creative Motor Mechanic» має на меті вирішити питання очищення навколишнього середовища від автобрухту за допомогою повторного використання старих неробочих автіков. З автометалобрухту учні планують виготовляти меблі з запчастин двигуна та його агрегатів, декор з трансмісії та ходової частини, сувеніри з металобрухту.

3 місце посіла навчальна компанія «Ну, типу біологи» Вищого професійного гірничо-будівельного училища, м. Горішні Плавні. Учасники планують вирощувати мікрозелень, яка зміцнює організм, покращує здоров’я та настрій. Якість такої продукції значно легше контролювати, ніж кінцеві продукції великих підприємств. Також мікрозелень покращує естетику приміщень, де росте.

Всі учасники отримали дипломи про проходження навчального курсу «Табір підприємництва» від JA Ukraine, а переможці і призери – цінні нагороди.

Табір підприємництва відбувся в рамках ініціативи «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців», що є частиною програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery».
Наступний етап проєкту передбачає реєстрацію навчальних мінікомпаній, участь в учнівських ярмарках.

Ініціатива «Бізнес-навички для зростання економіки: навчальні курси для студентів, викладачів професійної освіти та підприємців-початківців» впроваджується Junior Achievement Ukraine в рамках програми «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery», яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

Програма «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery» спрямована на підтримку навчання та перепідготовку кваліфікованої робочої сили в чотирьох секторах економіки, важливих для процесу відновлення: будівництво, транспорт і логістика, сільське господарство та сфера послуг. Ця мета досягається через зміцнення спроможності надавачів послуг професійної освіти та покращення умов для надання якісних й орієнтованих на ринок праці освітніх послуг, залучення вразливих груп населення і співпрацю з роботодавцями. Бюджет Програми складає 10 мільйонів євро. Програма Skills4Recovery триває з середини 2023 по середину 2026 року та охоплює Львівську, Вінницьку, Чернівецьку, Київську, Полтавську та Дніпропетровську області.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.