bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дослідження новинних пустель в Україні: найменше незалежних медіа на Луганщині та Дніпропетровщині
07.03.2024

Media Development Foundation почав досліджувати «новинні пустелі» в Україні.  Наразі проаналізували 11 областей: прифронтові, деокуповані та тимчасово окуповані. В цих областях дослідники знайшли 879 редакцій, які точно функціонують на сьогодні. У середньому на одну область припадає 60-70 редакцій, що працюють. З них 10 або менше такі, які можна вважати незалежними.

Метою дослідження було отримання інформації про райони, де ситуація з місцевими медіа може призвести до виникнення новинних пустель. Що, своєю чергою, може зашкодити демократичному розвитку країни. У місцях, де закриваються локальні медіа (або їх узагалі немає), громаді вимірювано гірше живеться. Частина рішень із розподілення ресурсів чи податків залишаються непідконтрольними, тому в місцевої влади менше ініціативи щодо відповідальності перед громадою.

«Враховуючи ті виклики, що стоятимуть перед державою у найближчі роки і десятиліття, незалежні місцеві медіа мають існувати у кожному куточку країни, бо інакше нам всім, як суспільству, буде жити трохи гірше. Але спочатку новинні пустелі потрібно ідентифікувати і потім посилити ці райони незалежними журналістами. Це дослідження є запрошенням до дискусії про новинні пустелі в Україні, і як нам зменшити їхню кількість», — зазначив Максим Срібний, керівник відділу досліджень у Media Development Foundation.

Згідно з дослідженням, найбільше незалежних редакцій працює у Харківській та Донецькій областях — 14 та 13 відповідно. Водночас Харківський район із 7 незалежними редакціями — найздоровіший район із тих, які дослідили. Найменше незалежних редакцій розташовані в Луганській і Дніпропетровській областях — 3 та 7 відповідно.

Райони з обласними центрами завжди здорові. У кожному з обласних центрів є щонайменше одна незалежна редакція — регіональна філія «Суспільного» разом із «Українським радіо». Згідно з методологією дослідження, вони  відповідають критеріям якісних та професійних медіа — є незалежними та задовольняють більшість критичних інформаційних потреб.

Водночас багато громад у країні не отримують перевіреної та незалежної інформації про себе. Зокрема медіа, що покривають райони без своїх видань, дуже часто цитують лише офіційні джерела (міську владу, військові адміністрації, поліцію, прокуратуру).

Попри це, статус новинної пустелі не означає, що її мешканці нічого не знають про свій район/регіон/місто. Багато інформації надходить зі сторінок друзів і знайомих у соцмережах. У випадку України — місцевих Telegram-каналів, які дають інформацію.

Повний текст дослідження, а також інтерактивні мапи з ілюстрацією «здорових регіонів», покриття медіа і кількістю медіа на громаду, можна прочитати на сайті.

Нагадаємо, MDF щорічно випускає дослідження стану регіональних медіа в Україні. За результатами дослідження 2023 року регіональні редакції зменшили кількість російськомовних версій, попри виклики великої війни медіа розширили команди, зокрема працевлаштували 109 працівників. Водночас редакції відмітили, що головними викликами року були дефіцит кадрів та психологічний стан членів команди.

Контакти

  • https://www.facebook.com/mdfoundationUA

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.