bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Північна правозахисна група»: на захисті прав переміщених осіб у прикордонній Сумщині в умовах війн
27.03.2024

Сумщина, як прикордонна область, пережила у 2022 році часткову окупацію російськими військами та звільнення, і наразі продовжує перебувати під постійною загрозою через обстріли. У цій складній ситуації «Північна правозахисна група» продовжує активно допомагати внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та мешканцям громад в правовій сфері. 

Організація надає юридичні консультації та супроводжує справи переселенців/-ок у суді, а також здійснює експертну підтримку діяльності рад ВПО в Сумській області. Такі ініціативи організації з лютого 2023 року підтримала Мережа правового розвитку (далі МПР) в межах програми посилення спроможності локальних організацій реагувати на виклики війни. Детальніше про результати роботи та подальші плани розповімо нижче.

Правова допомога як комплексний супровід

У 2014 році життя родини юристки Людмили Руденко кардинально змінилося — через вторгнення росії до України вони були змушені залишити рідну Донеччину. Знайшовши притулок на Сумщині, Людмила приєдналася до «Північної правозахисної групи», де продовжила свою професійну діяльність як юристка. Фото з особистого архіву

Із початку повномасштабної війни росії проти України внутрішньо переміщені особи у Сумській області зіштовхнулися зі складними викликами, серед яких основні — питання житла та працевлаштування. Несприятлива економічна ситуація регіону ускладнює пошук роботи. Оформлення статусів та отримання державних виплат також стає викликом через постійні зміни в законодавстві. З цими питаннями внутрішньо переміщені особи у Сумській області найчастіше звертаються до ГО «Північна правозахисна група». За 2023 рік організація надала близько 1000 правових консультацій клієнтам.

«Двоє наших юристів регулярно надають правову допомогу мешканцям громад під час виїздів на місця, а також дистанційно. Обстріли то стихають, то знову починаються, що призводить до пошкодження майна. Тому найбільш актуальні питання стосуються ремонту та відшкодування втраченого майна, — пояснює Людмила Руденко— Щодо підходів у правовій допомозі, ми плануємо і надалі практикувати супровід кейсів — досудову підготовку по справі клієнта, написання процесуальних документів, представництво у суді. Ми акцентуємо увагу не на первинній правовій допомозі, оскільки цю послугу надають чимало інших організацій, а на комплексному супроводі. Людям потрібна допомога крок за кроком, роз’яснення щодо алгоритму дій, подачі заяви, представлення уточнюючих документів та ін.».

Так супроводжуючи справу встановлення опікунства, юристка ГО «Північна правозахисна група» допомогла мешканці прикордонної територіальної громади на Сумщині поновити строк звернення до суду та попросити продовжити термін дії про визнання особи недієздатною. Аналіз судової практики підкреслив неоднозначну позицію щодо цього питання, проте юристка успішно аргументувала необхідність продовження строку через перебування в окупації та неможливість доступу до суду. В результаті суд задовольнив клопотання жінки.

Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну постраждали десятки тисяч дітей. Вони можуть отримати спеціальний статус.

«Практично в усіх громадах є ВПО з дітьми, які мають право на статус постраждалих від війни, і це велике питання для нас, як допомогти дітям, які проживають у зоні бойових дій. На першому етапі важливо отримати відповідний статус. Ми працюємо над цим, так у сумському ЦНАПі з березня уже можна оформити відповідний статус дитині», — відзначає Людмила Руденко

Допомога у формуванні рад з питань внутрішньо переміщених осіб

Ініціативи організації включають проведення зустрічей, лекцій та вебінарів для підтримки та захисту прав внутрішньо переміщених осіб та підтримку їх участі у різних сферах життя. У межах вебінарів для студентів Сумського державного університету обговорювалася тема залучення молоді до Ради ВПО. Також були проведені вебінари для переселенців та постраждалих від війни, на яких розглядали питання захисту прав переселенців у сфері споживчого кредитування та інші.

Під час координаційної зустрічі щодо можливостей для переселенців на початку минулого року. Фото з архіву ГО «Північна правозахисна група»

У квітні 2023 року організація провела обговорення про гуманітарні хаби, питання гуманітарної допомоги та шляхи розв’язання проблем. Фото з архіву ГО «Північна правозахисна група»

Організація відігравала ключову роль у формуванні ініціативної групи для створення рад ВПО в Сумській області. Взаємодіяла з активними переселенцями та громадами області для обговорення шляхів покращення якості життя людей. Цей процес охоплював аналіз можливостей, залучення грантової допомоги для реалізації ідей та стимулювання громадської активності. Згодом, був розроблений проєкт Положення про Раду ВПО при Лебединській міській раді. 

«Північна правозахисна група» організувала у 2023 році координаційні зустрічі з представниками Сумської обласної державної адміністрації щодо створення рад ВПО. Теми обговорень охоплювали питання комунікації та співпраці з представниками місцевого самоврядування і підрозділами регіонального соціального захисту населення. Фото з архіву організації

Загалом за сприяння організації вдалося створити чотири ради з питань внутрішньо переміщених осіб: на рівні області та у містах Суми, Лебедин і  Шостка. Юристка організації Людмила Руденко, глибоко розуміючи труднощі вимушених переселенців на власному досвіді, стала секретарем Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Сумській облдержадміністрації.

Цієї осені новостворені ради ВПО провели стратегування. Під час такого заходу у місті Лебедині Сумського району, що організувала «Північна правозахисна група», обговорювали стратегію розвитку та наступні кроки у роботі. Фото з архіву організації

Вплив на ситуацію з працевлаштуванням

В організації помітили, що багато з тих, хто звертається з правовими питаннями, також потребують психологічної допомоги, бо відчувають себе розгубленими, мають труднощі з оцінкою ситуації, важко приймають рішення, відчувають брак мотивації. Людмила Руденко відзначила потенціал для розвитку напрямку психологічної підтримки ВПО.

Для переселенок з Харківщини був проведений тренінг, який включав  арттерапію для психологічної релаксації та спеціальні вправи для розуміння власної особистості та покращення планування життя. Фото з архіву ГО «Північна правозахисна група»

Наразі особливо актуальною для переміщених осіб є проблема працевлаштування, оскільки законодавство щодо матеріальної допомоги постійно змінюється і виплати скорочуються. Тому організація планує надавати інформацію про спеціальні програми для початку власної справи, про курси навчання для отримання нової роботи.

«Ми співпрацюємо з центрами зайнятості та обговорюємо створення спеціальних буклетів, які ми могли б розповсюджувати у громадах щодо можливостей навчання у центрах зайнятості, — ділиться Людмила Руденко. — Ми також поширюємо інформацію про мікрогранти, які надаються для власного бізнесу від різних організацій. Плануємо проводити лекції про реєстрацію ФОП, аби люди стали більш обізнаними та не боялися цього процесу. Таким чином, ми намагаємося мотивувати людей та підвищувати їхню обізнаність про можливості перекваліфікації».

«Північна правозахисна група» ставить перед собою завдання істотно вплинути на ситуацію з працевлаштуванням. Зокрема, організація планує моніторити регіональні програми соціальної підтримки для ВПО, щоб переконатися, що вони належним чином враховують цю категорію осіб.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.