bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Законодавчі ініціативи та активна громадська участь: кроки до сильної місцевої демократії
27.03.2024

Україна крокує вперед у розвитку локальної демократії, визначаючи чіткий перелік інструментів, які забезпечують участь громадян у формуванні та реалізації державної політики. Законодавство надає правову базу для розвитку цього важливого аспекту суспільного життя та побудови сильної демократичної країни. 

Відтак, законодавством України визначено перелік інструментів локальної демократії, до яких, зокрема, відносяться громадські слухання, електронні петиції, загальні збори, консультативно-дорадчі органи, бюджет участі, органи самоорганізації населення, місцеві ініціативи, тощо.

Ключові нормативно-правові акти, які варто знати:

Важливий момент: навіть під час воєнного стану органи місцевого самоврядування мають всі законні підстави для розробки та ухвалення відповідних рішень в сфері розвитку локальної демократії. Відтак, Статут територіальної громади, Регламент місцевої ради та рішення місцевих рад можуть і повинні удосконалюватися,  та оприлюднюватися. 

Зміни, які відбуваються зараз (березень 2024 року): 

  • Проєкт Закону України № 4254 «Про публічні консультації». Законопроект потрібен для підвищення рівня легітимності будь-яких рішень влади в очах суспільствах, оскільки процес розробки публічних політик робить, за бажання, кожного дотичним до цього процесу. Законопроект передбачає створення єдиної державної онлайн-платформи для публічних консультацій. Поточний статус – очікує розгляду у другому читанні. 
  • Проєкт Закону України № 7283 «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування». Важлива теза документу – обовʼязковість затвердження Статутів громад і визначення жителя громади як «житель – це громадянин України, який задекларував або зареєстрував місце проживання на території територіальної громади або фактичне місце проживання/перебування якого підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, крім військовослужбовця строкової служби, фізичної особи, яка за вироком суду перебуває у місці позбавлення волі. Поточний статус – Комітет рекомендував до другого читання. 

Проєкти законів №4254 та №7283 є важливими кроками у забезпеченні більшої легітимності та участі громадян у прийнятті рішень на місцевому рівні. Ці ініціативи свідчать про розуміння важливості активної громадянської участі в будівництві демократичного суспільства в Україні.

Надзвичайно важливою складовою будь-якої демократії є постійний моніторинг законодавства з боку як органів місцевого самоврядування, так і мешканців громади, у тому числі внутрішньо переміщених осіб. Швидке реагування на зміни у законодавстві дозволить забезпечити ефективність та розвиток механізмів локальної демократії. Крім того, закріплене законодавством право внутрішньо переміщених осіб на участь у процесах прийняття рішень в громаді підкреслює важливість інклюзивності та участі кожного члена суспільства у формуванні майбутнього країни.

Експерти громадської організації «Точка доступу» готові до співпраці та надання консультацій щодо удосконалення нормативно-правової бази задля розвитку і зміцнення співпраці органів місцевого самоврядування та мешканців громади. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.