bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конференція «Допомога допомагаючим: виклики у роботі та підтримці власного робочого стану»
09.04.2024

910 учасників та учасниць з усіх областей України та закордону відвідали конференцію «Допомога допомагаючим: виклики у роботі та підтримці власного робочого стану спеціалістів(-ок), які надають психологічну і юридичну допомогу».

 
Турбота про психологічне здоров’я під час тривалої війни росії проти України має особливе значення для підтримки загалом суспільства і зменшення негативного впливу колективної травми, так і для подолання наслідків війни на індивідуальному рівні. Робота Програми «Допомога допомагаючим» спрямована на методичну та психологічну підтримку спеціалістів(-ок) допомагаючих професій психосоціального, психологічного та юридичного напрямів. Про заходи Програми за посиланням https://hrvector.org/podiyi/23-12-14-14.12.23
 
Конференція присвячена підведенню підсумків проєкту «Допомога домомагаючим», об’єднанню зусиль перед новими викликами та пошуку ефективних рішень. Враховуючи високий запит спеціалістів(-ок) на участь у заході та отримання інформації про питання, які висвітлювались, ми організували конференцію на двох онлайнових платформах (Zoom та YouTube) з максимальним включенням учасників(-ць) у процес обміну досвідом.
 
Учасники(-ці) представляли державний та громадський сектор: психологи(-гині), психотерапевти(-ки), представники(-ці) медичної спільноти, адвокати(-ки), юристи(-ки), медіатори(-ки), представники(-ці) онлайнових ліній допомоги та інших допомагаючих проєктів/програм, соціальні працівники(-ці), представники(-ці) українських та закордонних громадських організацій, органів державної влади, місцевого самоврядування, донорських організацій. Більшість учасників(-ць) представляли саме державний сектор.

Під час заходу учасники та учасниці активно брали участь опитуваннях, запропонованих модераторкою Валерією Рибак, директоркою ГО «Вектор прав людини», та спікерами(-ками) конференції. Опитування були спрямовані на виявлення та аналіз викликів, які постають перед спеціалістами(-ками).

Відкрила захід Валерія Рибак та представила результати проєкту «Допомога допомагаючим»  протягом 2023 – 2024 р.р., імплементованого ГО «Вектор прав людини».
 
Перша частина конференції була присвячена спеціалістам(-кам), які надають психологічну допомогу, де поговорили про виклики у роботі та підтримці власного робочого стану. Теми виступів:
 
✔«Невизначеність як об’єктивний фактор стресу і можливості формування стресостійкості», Ірина Ратцке-Рибак, психоаналітикиня, супервізорка, Голова Секції психоаналітичної психотерапії пар та сім’ї АППУ, делегатка ЕFРР, повна членкиня GASI.
 
✔«Система допомоги українцям в сфері ментального здоровʼя у Німеччині», Олександр Молдавський, психіатр, психотерапевт, доктор медичних наук (Гейдельберзький університет), магістр біостатистики, член Українського лікарського товариства в Німеччині, Центральний інститут психічного здоров’я м. Мангейм, Німецький центр психічного здоров’я (DZPG).
 
✔«Розбудова послуг з психічного здоров’я в громадах України», Наталя Підкалюклікарка-психіатриня, тренерка з Травмафокусу (інститут нейропсихотерапії, Австрія), голова ГО «IPSI».
 
Під час другої частини заходу обговорили виклики у роботі та підтримці власного робочого стану спеціалістів(-ок), які надають юридичну допомогу. Темами правничого напряму конференції стали:
 
✔«Досвід підтримки команди ГО «Юридична сотня», Юлія Морійдиректорка ГО «Юридична сотня».
 
✔«Підтримка фахівців(-чинь), які надають правничі послуги. Досвід системи безоплатної правничої допомоги», Наталія Марчукзаступниця директора Координаційного центру з надання правничої допомоги.
 
✔«Підтримка фахівців(-чинь) допомагаючих професій у контексті підходу орієнтованого на потерпілих», Лілія Олійникадвокатка, медіаторка, фасилітаторка діалогів, тренерка.
 
Результати опитування та відгуки учасників(-ць) ще раз підкреслили необхідність провердення заходів для підвищення резильєнтності власної та  клієнтів(-ок) в умовах пролонгованого стресу. Системні підвищення кваліфікації і психологічна підтримка спеціалістів(-ок) допомагаючих професій – це можливість забезпечити якісну допомогу населенню, яке цього потребує.

Запис конференції можна подивитись на YouTube ГО «Вектор прав людини» за активними посиланнями:

✔українською https://www.youtube.com/watch?v=pi5jD7oHrK0 
✔англійською https://youtu.be/Y47saT9Vqyo 

Щиро вдячні спікерам та спікеркам за змістовні виступи, учасникам та учасницям за активну участь ????????

Детальніше про захід на нашому сайті https://hrvector.org/podiyi/24-04-05-03.04.24 

Для довідки. Проєкт «Допомога допомагаючим» реалізовується ГО «Вектор прав людини» за фінансової допомоги Європейського Союзу в межах Програми «Стійкість». Програми «Стійкість» — це 30-місячний проєкт, який фінансується Європейським Союзом і виконується ERIM (Equal Rights & Independent Media) у партнерстві з Black Sea Trust, Фондом Східної Європи, Фондом Домів Прав Людини та Будинком Прав Людини в Тбілісі. Проєкт спрямований на посилення стійкості та ефективності постраждалих від війни ОГС та учасників(-ць) громадянського суспільства, які постраждали від війни в Україні, включаючи незалежні ЗМІ та правозахисників(-ць).

Контакти

  • https://hrvector.org/contact

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.