bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ferrexpo: перегляд гендерних ролей у гірничодобувній галузі в контексті повномасштабної війни
22.04.2024

Ferrexpo — визнане підприємство з видобутку залізної руди, яке постачає сировину для металургійної промисловості вже понад 50 років, також стало учасником платформи WEPs (https://www.weps.org),  ініційованої Глобальним договором ООН та ООН Жінки. WEPs — це 7 принципів, що сприяють гендерній рівності, справедливому ставленню до чоловіків та жінок на роботі, допомагають бізнесу забезпечувати здоров’я, безпеку та добробут всіх працівників, сприяють вихованню та професійному розвитку жінок тощо. 

Керівництво компанії прагне до забезпечення гендерної рівності та інклюзивності у своєму колективі та вважає, що відповідальність перед споживачами не обмежується словами, вона проявляється в конкретних діях.

Компанія реалізує 360-градусну DEI (diversity, equity, inclusion) стратегію, принципи інклюзивності, різноманіття та гендерної рівності з 2020 року. Це перший кейс у великому українському бізнесі, коли до таких питань підійшли систематизовано й комплексно.    

Упродовж останніх років Ferrexpo активно працює над підвищенням ефективності трудового колективу через зміцнення лідерських якостей працівниць. Результатом стало створення когорти зі 150 вмотивованих жінок, які отримали не лише додаткові знання, а й впевненість у власних силах. Завдяки цьому підвищилася кількість жінок на керівних посадах на 20 %. 

Завжди існували виклики, пов’язані з упередженнями стосовно «жіночих» і «чоловічих» професій, адже деякі ідеї передаються від покоління до покоління, що створює штучні обмеження. Після повномасштабного вторгнення Ferrexpo зіткнулися з ними ще більше, адже багато працівників пішли захищати свою країну.  Мета компанії — усунути ці бар’єри та допомогти кожному працівнику та працівниці максимально реалізувати себе.

Навчальний центр «Femunity» — це внесок Ferrexpo у формування жіночого лідерства. Культура компанії ґрунтується на принципах рівності, протидії дискримінації та сексизму. Тут працівниці вивчають не лише лідерські якості, а й те, як протидіяти наявним стереотипам. Розвиток якісного самосприйняття надає їм сили розуміти, що всі обмеження — лише штучні, а тому не варто зупинятися на шляху до своєї мрії. Працівниці, які вірять у свої сили, здатні досягти значних висот як у кар’єрі, так і в міжособистісному спілкуванні.

«Від цього виграє й бізнес, і суспільство, й окремі особистості, які готові ставати агентами й агентками змін. Від цього виграє й компанія Ferrexpo, зокрема отримавши в підсумку кваліфікованих керівниць, які продовжують нести ідеї рівності й інклюзивності в українське суспільство. Реалізація ідей гендерної рівності підвищує привабливість компанії й на міжнародному ринку. Наші партнери розуміють, що ми не просто виготовляємо якісні залізорудні окатки, а й дотримуємося на підприємствах норм чинного законодавства, даючи змогу всім і кожному максимально розкрити себе для саморозвитку й відновлення нашої країни», – розповідає начальник департаменту корпоративних комунікацій Ferrexpo в Україні Владислав  Мортіков.

У компанії реалізується підхід «Safety First Culture», який став складовою культури колективу й передбачає створення комфортних, а головне — безпечних умов праці на кожному робочому місці та здорового мікроклімату всередині кожного структурного підрозділу.

Гуманітарний фонд компанії надав більш як $19 млн на допомогу бійцям ЗСУ, зокрема і з-поміж працівників підприємств та громадам України, що найбільше постраждали від масованих ракетних атак. Підтримка демобілізованих працівників компанії знайшла своє відображення в дії ветеранської програми, яка передбачає не лише фізичну та психологічну реабілітацію, а й соціальну адаптацію й низку професійних консультацій для якомога швидшої реінтеграції в суспільство та робоче середовище.

Компанія дбає про добробут своїх співробітників та співробітниць. У межах програми «Wellbeing» працівники, працівниці та члени їхніх родин можуть отримати безкоштовну психологічну підтримку від висококласних зовнішніх фахівців. Завдяки Школі інклюзивності робітники компанії навчаються бути толерантними й терплячими, дотримуватися ділових етичних норм у ставленні до колег.  

Однак робота Ferrexpo не обмежується внутрішніми змінами. Вони прагнуть стати каталізатором позитивних змін у суспільстві та вважають, що справжні досягнення можливі лише через співпрацю з партнерами та населенням України.

Наразі компанія Ferrexpo систематично проходить самооцінювання і має План з досягнення гендерної рівності. У планах компанії посилювати співпрацю з представниками громад. На майбутнє намічають реалізувати низку проєктів, які потребують мінімальних інвестицій, втім спрямованих на посилення позитивних змін у суспільстві. Зокрема, мають на меті долучати підлітків до відкритого спілкування з лідерками-працівницями компанії, які досягли успіху, щоб молодь розуміла важливість жінки в сучасному світі, вчилася боротися з упередженнями й надихалася цікавим досвідом.

Цей матеріал створено в межах ініціативи «Розширення можливостей жінок у бізнесі», що здійснюється як частина проєкту «Трансформаційні підходи для досягнення гендерної рівності в Україні», який втілюється ООН Жінки за фінансової підтримки Уряду Швеції у співпраці з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.