bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Одеській області обговорили співпрацю місцевої влади та неурядового сектору у гуманітарній сфері
24.04.2024

У місті Рені Одеської області 19 квітня 2024 року в рамках форуму громадянського суспільства громадські активісти спільно з місцевою владою обговорили досвід, виклики та потенційні ініціативи у сфері гуманітарного реагування в умовах війни. 38 учасників, 13 спікерів та 3 панельні дискусії: форум став одним зі знакових обговорень на місцевому рівні та ефективним комунікаційним майданчиком між державним та недержавним сектором з різних громад. Як інформує пресслужба Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України“, основними темами для дискусій стали інклюзивні інструменти розвитку партнерства державної та недержавної сфери в гуманітарній сфері, надання правових та психосоціальних послуг вразливим групам населення і впровадження довгострокових програм підтримки ВПО.

Основною метою форуму «Гуманітарне реагування в громадах: досвід, виклики, ініціативи» було сприяти ефективній комунікації між організаціями громадянського суспільства, соціально відповідальним бізнесом, органами державної влади та місцевого самоврядування для розвитку сталого й відповідального партнерства у гуманітарній сфері згідно з актуальними викликами повномасштабної війни. В межах форуму 38 учасників і учасниць (з яких 13 спікерів) обмінювались досвідом та обговорювали потенційні ініціативи в рамках трьох панелей: 1) Співпраця державного та недержавного сектору в гуманітарній сфері: як розвивалось таке партнерство з початку повномасштабного вторгнення і чого очікувати далі2) Правова та психосоціальна допомога вразливим групам населення в громадах: чи змінились потреби людей і як посилити спроможність основних надавачів таких послуг3) Діяльність Рад ВПО та впровадження довгострокових програм підтримки ВПО у приймаючих громадах: як такі інструменти допомагають інтеграції та соціальній згуртованості?

Багато кейсів співпраці у сфері гуманітарного реагування стосувались Ренійської громади Одеської області, яка через своє прикордонне розміщення стала важливим гуманітарним хабом регіону та прийняла на початку повномасштабного вторгнення значні транзитні потоки людей, які шукали захисту у європейських країнах. Також громада розмістила і підтримує значну спільноту ВПО, що наразі складає десяту частину жителів. Як зазначив заступник Ренійського міського голови Іван Стадніков, з першого дня повномасштабного вторгнення на допомогу прийшли представники сусідньої Румунії:

«Через хаб, який знаходився у Тульчі, до нас звернулися з пропозицією прийняти гуманітарну допомогу, і це було дуже своєчасно, оскільки кількість ВПО в громаді зростала щогодини».

 

Секретарка Ренійської міської ради Оксана Єфименко підкреслила, що наразі громада адаптувалась до викликів повномасштабного вторгнення та потреб людей:

«Всі ті, хто зібрався у цій залі, так чи інакше співпрацювали з ВПО та продовжують це робити зараз: надають гуманітарну допомогу, підтримують матеріально та психологічно».

Представники й представниці структурних підрозділів Ренійської міської ради поділились досвідом гуманітарного реагування як на момент вторгнення, так і в сьогоднішніх умовах. Начальник відділу ЦНАП Валентин Котляренко зазначив, що робота ЦНАПу після вторгнення змінилась докорінно:

«Ми почали працювати з внутрішньо переміщеними особами, а це було для нас зовсім новим. Не працювала більшість реєстрів, багато людей не мали відповідних документів. На теперішній час ми проводимо перереєстрацію осіб, які мають право на отримання фінансової допомоги від держави».

Начальниця відділу соціального захисту Анастасія Павєл повідомила, що в рамках місцевої програми «Захист і турбота» надається матеріальна допомога жителям громади, зокрема й ВПО:

«Кожного місяця кількість заяв від внутрішньо переміщених осіб збільшується».

2

3

4

Юлія Мантуліна, керівниця служби у справах дітей, зазначила, що для служби значним викликом було проживання дітей без батьків, адже велика кількість батьків відправляли дітей подалі від бойових дій у більш безпечні місця проживання:

«Відправляли діточок до своїх рідних, батьків та бабусь. І для того, щоби підтримати такі сім’ї матеріально, служба у справах дітей підтверджувала факт проживання таких дітей та те, що вони живуть за даною адресою за згоди батьків».

Про свій досвід гуманітарного реагування розповіли представники Татарбунарської громади Одеської області. Як зазначив керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко, важливо що для підтримки ВПО та інших вразливих груп населення спільно долучилась місцева влада, громадські організації, церква та жителі громади. В середовищі внутрішньо переміщених осіб почали з’являтись активісти та неформалізовані ініціативні групи ВПО, які підтримувались Громадським центром правосуддя. Посилення ролі ВПО в громаді дало поштовх до формалізації платформи для такої участі. 19 вересня 2023 року розпорядженням Татарбунарського міського голови було створено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Татарбунарській міській раді. Рада ВПО шукає системні рішення для подолання проблем ВПО та пропонує їх місцевій владі. З іншого боку, ВПО в громаді завдяки роботі Ради отримують актуальну інформацію про можливості працевлаштування, поселення, доступу до правових та соціальних послуг:

«Робота Ради ВПО в Татарбунарській громаді - це гарний приклад синергії громадського сектора і місцевого самоврядування, що дає конкретні практичні покращення для життя ВПО в громаді», - зазначив громадський активіст.

Віталій Мукієнко, волонтер, військовий капелан та інструктор з тактичної медицини:

«Наша волонтерська спільнота з початку повномасштабної агресії росії проти України поставила перед собою завдання не лише матеріальної допомоги, але й підтримки душевної. У нас діє ляльковий театр. Учасники театру, серед яких також і ВПО, самі пошили ляльок, самі розробляють сценарії і готують вистави».

Важливість психологічної підтримки ВПО, ветеранів та членів родин загиблих військових підкреслила Ольга Морозова, кризова психологиня Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари:

«Три слова, які можуть охарактеризувати внутрішній світ переселенців: шок, зубожіння та зневіра. Дуже нелегко прийняти рішення кудись «знятися» і поїхати. Є люди, які досі не можуть прийняти цей факт, навіть ті, що переїхали ще у 2014 році. У людей внутрішня зневіра, вони не вірять, що тут залишаться, і сподіваються на повернення. В цей час розпочинаються прояви агресії, і найбільше це стосується дітей. Мені як психологині приходиться досить часто стикатися з такими випадками. Неурядові організації та місцева влада мають посилювати роботу з психосоціальної підтримки родин ВПО».

Вікторія Мілкова, волонтерка ГО «Регіональний аналітичний центр», розповіла про ініціативу «Соціальна згуртованість та підтримка для внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих верств населення на Півдні Одеської області». В рамках цього проєкту було створено групи самодопомоги, і з серпня по жовтень 2023 року проведено 25 груп самодопомоги для 207 людей. Друга ініціатива стосувалась екстреної освіти та психосоціальної підтримки постраждалого від конфлікту населення, психосоціальну підтримку отримали близько 3800 осіб з числа ВПО і місцевих жителів.

Волонтерка цієї ініціативи Сніжана Загорська згадала ситуації, коли почали приходити ВПО з психологічними травмами на заняття: 

«Вони думали, що в них серце вже настільки підсіло, що не буде працювати без якихось хімічних допомог. Але, як виявилося, через декілька місяців систематичних занять, був позитивний результат у самопочутті. Серце переносило навантаження без допомоги ліків. Це той результат, який хочеться чути від багатьох».

Представники й представниці сервісних державних установ поділились своїми напрацюваннями щодо допомоги та інтеграції ВПО. Начальник Ренійського відділу Ізмаїльської філії Одеського обласного центру зайнятості Анатолій Рошка зазначив, що наразі служба надає гранти на відкриття та розвиток бізнесу. У Ренійській громаді вже вісім людей успішно отримали кошти і відкрили власну справу. Вони вже працюють та створюють робочі місця. З числа ВПО деякі клієнти отримали послуги служби зайнятості щодо отримання ваучера, який дає право на безоплатну перекваліфікацію та перенавчання, отримання другої освіти.

Спеціалістка Ренійського бюро правничої допомоги Анастасія Паніогло підкреслила, що ця установа є правовим хабом, який надає безоплатну правову допомогу, в тому числі ВПО: 

«Основними питаннями, з якими звертається така категорія клієнтів це призначення пенсії, стягнення аліментів. Багато питань пов’язано з втратою оригіналів документів та прийняття спадщини».

Представники системи безоплатної правової допомоги консультують клієнтів як онлайн, так і під час особистого прийому. Як сказала представниця бюро Анжела Пєнєва, «ми радимо краще звернутися десять разів, аніж самостійно зробити один невірний крок та втратити час, майно чи навіть здоров’я».

1 

*   *    * 

Форум громадянського суспільства щодо гуманітарного реагування в громадах організовано спільно Ренійською міською радою та Ренійським ресурсним центром для місцевого неурядового сектору, який працює на базі громадської організації «Регіональний аналітичний центр». Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.