bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ефективна благодійність - індикатор спроможного громадянського суспільства?
28.02.2012

Про сучасний стан розвитку благодійності, про бачення сектору благодійності через найближчі 8 років, про виклики, труднощі, перепони, які стоять на шляху розвитку благодійності в Україні та світі говорили понад 300 українських і міжнародних експертів і практиків сектору 23 лютого 2012 року в Києві на IV Міжнародній конференції Українського форуму благодійників «Благодійність 2020: бачення та стратегія розвитку».

Серед міжнародних спікерів були представники з шести країн світу:

  • Роза Галлего, голова Європейської мережі донорських асоціацій (DAFNE), Іспанія
  • Наталія Камінарська, виконавчий секретар Форуму донорів, Росія
  • Пітер Кулой, філантроп, засновник приватного благодійного фонду, Угорщина
  • Хелена Монтейро, виконавчий директор Всесвітньої ініціативи з підтримки грантодавства (WINGS), Бразилія
  • Мішель Терещенко, засновник "Фундації спадщини Терещенків", Франція-Україна
  • Аксель Холлінг, менеджер проекту з розвитку фондів громад, Німеччина

Мішель Терещенко, фото Українського форуму благодійників

Про успішний досвід і сучасні тенденції розвитку благодійництва за межами України, читайте незабаром на порталі ГУРТ в інтерв'ю з Пітером Кулоєм, Мішелем Терещенко та Акселем Холлінгом. 

Як повідомили на заході, станом на початок 2012 року найбільша кількість зареєстрованих благодійних організацій у Києві – 2906, Дніпропетровська область з кількістю 843 організації на другій позиції і з незначним відривом від неї за кількістю зареєстрованих БО Одеська область – 821. Сьогодні Україна займає лише 105 місце в світовому рейтингу благодійництва, а швидкість збільшення кількості благодійних організацій в 4-5 разів нижча, ніж створення інших об’єднань.

Чому Україна починає моделювати майбутнє благодійності? Як розповіла Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників, на відкритті конференції, річ у тому, що для ефективного розвитку потрібен план. Успішні країни мають стратегії для кожного сектору, щоб усі гравці розуміли свої завдання й можливості. Саме конференція, на її думку, відкрила роботу над стратегічним планом розвитку благодійності в Україні. «Форум працюватиме над ним упродовж року. Усі зацікавлені сторони – держава, бізнес, ЗМІ, громадський сектор – знайдуть свою роль і потенціал у цьому плані», - сказала пані Анна.

Низький рівень духовності та моральності, відсутність моди на благодійництво, законодавчі реалії – основні проблеми, на яких наголошувалося під час конференції. А прозорість та публічність діяльності благодійних інституцій, на думку більшості присутніх, – це головні глобальні тренди в благодійності сьогодні.

Фото Українського форуму благодійників

«Чи можуть прозорість і публічність існувати окремо? Це головні фундаментальні принципи на сьогодні будь-якої громадської організації, будь-якої діяльності, пов’язаної зі збором коштів, з наданням соціальних послуг. І ці явища можуть існувати незалежно. Прозорість – це відкритість інформації. Але без публічності, яка є насправді певною торпедою, яка запускає відкриту інформацію в світ і робить її більш відомою серед суспільства, ви не зможете досягти результату. Адже довіра – головний фактор, який дозволяє нам надавати ефективно допомогу, збирати більше коштів і бути конкурентоздатними в середовищі неурядових організацій», - сказала Ганна Старостенко, виконавчий директор Фонду братів Кличків.

Більшість учасників конференції вважають, що розвивати прозорість потрібно завдяки інформуванню громадськості про розподіл коштів, а публічність – завдяки обов’язкової участі громадськості в прийнятті рішень щодо надання коштів.

У рамках конференції в форматі панельних дискусій, круглих столів, майстер-класів, стендових доповідей, майстер-класів та ток-шоу учасники обговорили не тільки стратегічне планування розвитку благодійності та пріоритетні тренди, а й врядування та менеджмент, соціальне підприємництво, ендавмент, можливості інтернет-технологій для залучення до благодійності якомога більшої кількості людей, незалежно від їхніх статків та становища в суспільстві тощо.

Наталія Камінарська, Роза Галлего, Хелена Монтейро. Фото Українського форуму благодійників

Учасники заходу зійшлися на думці, що потрібно з кожним роком зменшувати від зовнішнього фінансування соціальні проекти та соціальні послуги, досягти цього, можливо, можна буде завдяки соціальному підприємництву, яке в багатьох європейських країнах, у порівнянні з Україною, закріплене на законодавчому рівні.

Пітер Кулой переконаний, що країна не може досягти успіху без сильного громадянського суспільства, яке народжується тоді, коли люди усвідомлюють, що внесок у суспільство не зводиться до фінансових пожертв і кожен може безпосередньо долучитися до цього процесу.

Якщо більшість учасників конференції були на стороні того, що благодійні організації - це "та стріла, яка веде дитину, родину, частину суспільства до реабілітації", то бізнесмен Ігор Дідковський під час ток-шоу висловив протилежну думку: "Стріла - це добра людина. І вона сама для себе визначає, чи потрібна їй для того, щоби робити добрі справи, благодійна організація чи ні. Мені - не потрібна. /.../ Меценатство для мене - це не розкіш, не стратегія. Меценатство для мене - це служіння".

Маєте власну думку щодо розвитку благодійності в Україні? Поділіться з нами у коментарях!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.