bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відновний підхід та медіація як альтернативні засоби запобігання дитячій злочинності (відео)
30.03.2012

Відновний підхід та медіація, як альтернативні засоби запобігання дитячій злочинності, активно впроваджуються громадськими організаціями в Україні протягом останніх десяти років. 19-20 березня 2012 року у Києві відбулася конференція-форум «Творимо безпечну громаду разом», яка була присвячена цій тематиці та мала на меті згуртувати всіх небайдужих до створення безпечного і здорового середовища для життя, поділитися успішним досвідом з досягнення порозуміння та поваги до загальнолюдських цінностей. Організатором цієї події виступив Український Центр Порозуміння, який є ініціатором розвитку відновного правосуддя в Україні.

Учасниками конференції були партнери Українського Центру Порозуміння, міжнародні й українські експерти, представники органів влади й правової системи, місцевого самоврядування, громадських організації, соціально відповідального бізнесу.

Спеціальний гість конференції Жан Зерматтен, голова Комітету ООН з прав дитини, наголосив на тому, що не потрібно виключати малолітніх правопорушників із суспільства, а потрібно дати їм можливість відновитись і бути його повноцінними членами. Також він повідомив присутнім про створення спеціального Комітету в рамках Конвенції ООН, що розглядатиме ситуацію в Україні та наводитиме критерії, яких має дотримуватися держава в процесі формування ювенальної юстиції та відновного правосуддя.

«Не варто концентруватися тільки на способах покарання, а треба також думати про відновлення соціальних зв’язків. Тобто фокус ставиться не лише на правопорушника, а й на потерпілу особу. Я часто говорю про відповідальність дитини, яка відновлює соціальний зв’язок і відшкодовує завдану шкоду, і це можливо під час зустрічі дитини з тим, кому вона завдала шкоди», - зазначив пан Жан.

Юрій Павленко, уповноважений Президента України з прав дитини, розповів про запровадження ювенальної юстиції в Україні. На його думку, 2012 рік є визначальним з точки зору формування і створення нової законодавчої і нормативної бази, що покликана захистити права дітей, які перебувають у конфлікті з законом. Також він закликав громадські організації активно долучатися до надання пропозицій до відповідних законопроектів та їх аналізу.

«Існує багато протестних настроїв проти ювенальної юстиції, часто через нерозуміння, що це таке. Тому паралельно з законодавчими змінами має проводитись і пояснювальна робота: що таке ювенальна юстиція і для чого вона потрібна. До влади, якою б вона не була, завжди є недовіра, тому важливо щоб була і громадська підтримка у сфері запровадження відновного правосуддя», - вважає пан Юрій.

Під час конференції учасники мали можливість ознайомитися з Трирівневою моделлю профілактики правопорушень серед дітей та молоді, котра була впроваджена в різних регіонах України та на практиці засвідчила свою ефективність. Успішний досвід мають сім громад в Україні з Пирятина, Дрогобича, Івано-Франківська, Жмеринки, Вінниці, Красногвардійська та громада Дарницького району м. Києва. В цих громадах налагоджена комплексна співпраця з органами влади та громадськими організаціями, яка й забезпечує ефективне функціонування цієї моделі.

За словами мера міста Пирятин Олексія Рябоконя, впровадження Трирівневої моделі дає можливість не лише змінити ставлення представників громади до самого явища правопорушення, а й прийняти відповідальність за все, що відбувається в місті. Модель сприяє формуванню не тільки безпечної, але й міцної та відповідальної громади.

Тому й застосовуються відновні методи реагування на правопорушення, які дозволяють виховати відповідальне ставлення дітей до своїх вчинків, зрозуміти їх наслідки. Такий підхід допомагає усвідомити цінність людських стосунків та сприяє формуванню здорового та безпечного суспільства. Чому відновний підхід? Тому що каральний не працює...

Над матеріалом працювали Юлія Герус та Максим Мазипчук

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті", який здійснюється Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Європейської Комісії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.