bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Напередодні свого професійного свята сільські жінки звернулись до Президента України
14.10.2013

15 жовтня – Міжнародний день сільських жінок.  У резолюції Генеральної Асамблеї визначається «найважливіша роль сільських жінок, у тому числі жінок, які належать до корінних народів, та їх внесок у прискорення розвитку сільського господарства та сільських районів, підвищення продовольчої безпеки і зменшенння бідності в сільських районах».

Сільські жінки відіграють ключову роль у розвитку економік сільських районів як у промислово розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються. У більшості країн, що розвиваються, вони відіграють найважливішу роль у вирощуванні продовольчих сільськогосподарських культур і в такій галузі сільськогосподарського виробництва, як тваринництво, у забезпеченні своїх сімей продуктами, водою і паливом , а також у несільськогосподарській діяльності, яка має важливе значення для забезпечення сталих засобів до існування і продовольчої безпеки домашніх господарств. Крім того, вони виконують вкрай важливі функції, доглядаючи за дітьми, літніми і хворими. Про це зазначається на офіційному сайті ООН

Згідно з даними української статистики станом на 2013 рік в Україні проживає 7 546 541 сільських жінок. 

Втім, в одній із останніх щорічних доповідей про права людини  правозахисних організацій, що розміщена на сайті Української Гельсинської спілки з прав людини, у розділі  "Жінки, що проживають у сільській місцевості" йдеться: 

"Відсутність фахівців, центрів та закладів соціального призначення не дозволяють жінкам у сільській місцевості отримати захист від домашнього насильства. Обмежений доступ сільських жінок до ресурсів та користування ними: відсутність сучасних умов для цивілізованого побуту; важкі умови праці, в яких жінки переважно виконують ручну роботу; обмежений доступ до навчання новим технологіям та неможливість придбати технічні засоби для ведення господарства, тому що немає можливості отримати кредити; до участі у прийнятті рішень, плануванні та контролюванні процесом створення та розвитку кооперативів, особливо в стратегічних агроекономічних галузях (наприклад, зерновиробництво та зберігання, зернотрейдерство; виробництво м’яса), що є перспективними для відродження сільського господарства". Доповідь 2012 року також підтверджує тенденції дискримінації сільських жінок. 

Напередодні Міжнародного дня сільських жінок Всеукраїнська громадська організація "Спілка сільських жінок України" надіслала звернення до Президента України Віктора Януковича, у якому, зокрема, згадуються складні умови життя селянок та пропонується запровадити відзначення відповідного дня й в Україні. 

Пропонуємо повний текст листа: 



Вельмишановний пане Президенте!

15 жовтня 1995 року Організацією Об’єднаних Націй було засновано Всесвітній день сільської жінки. Мета такої ініціативи – повне визнання прав жінок, що проживають у сільській місцевості, як невід’ємної частини прав людини, ліквідація перешкод на шляху якнайповнішої участі жінок в економічному та громадському житті, подолання бідності сільських сімей, що найбільшим тягарем лягає на жіночі плечі.

Надзвичайно великою є роль жінки у житті українського села. Жінка в селі - це не тільки мати, господиня, берегиня домашнього вогнища, це - основний трудівник полів і ферм, вчителька, лікар. Часто жінки є формальними і неформальними лідерами. Однак, як правило, сільські жінки живуть в більш складних умовах, порівняно із своїми міськими подругами: відсутність реального доступу до благ цивілізації, важка праця за мізерну плату, неможливість забезпечити достойне сьогодення та майбутнє своїм дітям.

Ми знаємо Вас, як людину, яка творить на землі Українській добро. Ваше синівське ставлення до жінок-селянок викликає глибоку повагу і шану. Бажаючи привернути увагу до проблем сільської жінки, звертаємося до Вас, черговий раз, з проханням офіційно визнати в Україні день 15 жовтня Всеукраїнським днем сільської жінки. Затверджуючи це свято, ми всенародно визнаємо велику роль сільської жінки у розвитку України, українського села. Ми переконанні також, що питання підтримки сільського жіноцтва мають стати частиною державної політики.

Нашій Всеукраїнській громадській організації «Спілка сільських жінок України» вже 12 років. Ми об’єднуємо різних людей за фахом, віком, поглядами, але ми одностайні в одному: сільські жінки, мають право жити краще, і ми маємо докласти максимум зусиль для цього.

Очікуємо на Вашу підтримку, вельмишановний пане Президенте.

Голова ВГО «Спілка сільських жінок України» Г.П. Скарга

ВІД РЕДАКЦІЇ: Запрошуємо висловлювати свою думку, коментуючи це повідомлення.


Читайте також:

Контакти

  • Всеукраїнська громадська організація “Спілка сільських жінок України
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.