bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

2014 рік для громадянського суспільства: яким його бачать донори
30.12.2013

Напередодні Нового року ГУРТ пропонує думки, побажання і прогнози представників донорських структур щодо того, яким буде 2014 рік для громадянського суспільства.

Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження":

- У нас буде кілька пріорітетів. По-перше, ми хочемо підтримати різні групи експертів і аналітичних центрів, щоб вони допомогли всім нам розробити бачення майбутнього України, дуже конкретне. Не загально, а по сферам: в економіці, зовнішній політиці, стосунках з ЄС, як розвивати громадянське суспільство, свободу слова, права людини. Друге, ми будемо підтримувати антидискримінаційний рух, щоб ніхто у суспільстві не дискримінувався, щоб не було - одні кращі, інші - погані, а це значить Верховенство права підтримувати. Різні будуть ініціативи, дивіться на наш сайт. Також будемо підтримувати прозорість і відповідальність урядовців вищого ешелону. Ми підтримаємо громадськість, яка відслідкувуватиме їх конфлікт інтересів, не тільки членів парламенту, але і вищих чиновників, аж до президента. Спуску ми їм не дамо. А також всіляко будемо підтримувати створення прозорої бази даних про їх доходи і витрати - те, що вони мусять згідно закону нам давати. Це необхідно для Україні, рівень корупції зашкалює зараз. Далі будемо пітримувати різні речі у сфері охорони здоров'я, допомагати групам хворих, які того потребують, в тому числі тим, хто вживає наркотики - як з ними бути, як їм допомогти вийти з цього стану. У сфері охорони здоров'я дуже велика корупція з тендерами - ми будемо тут теж намагатися навести порядок. Нарешті, ми будемо підтримувати виборчий моніторинг, дослідницький журналізм. Також будемо моніторити стан справ у освіті, адже у освіті є великі проблеми. Ми б хотіли, щоб люди розуміли, що відбувається із цим. Це основне. Будемо допомагати ромським організаціям, щоб все-таки налагодити життя ромів в Україні. 

Катерина Смаглій, національний консультант Європейського фонду за демократію:

- Ми переходимо рубіж, коли майже всі західні донори переоцінюють свою роботу, дивляться на уроки, які вони можуть винести з попередніх двадцяти років, переписують свою стратегію і, на жаль, мусимо констатувати, що фінансування скорочується. Інколи – на третину, у деяких випадках – на 40 %. Це пов’язано з тим, що у глобальному сенсі з’являються нові виклики. Наприклад, уряд США продовжує дії в Афганістані і допомагає арабському світу, підтримуючи там певні трансформації.
Ми з радарів західних регіонів поступового зникаємо. Добре це, чи погано – мені здається, ми вже за двадцять років сформували певну культуру в громадському секторі, у нас є навчені люди, які повинні більше спиратись на ресурси місцевого населення, працювати з населенням, оптимізувати його. Тому порада єдина до українських громадських організацій – бути більш підприємливими у сенсі пошуку тих проектів, з якими вони зможуть достукатись до серця пересічного громадянина, який би підтримав їх своїх внеском: чи у вигляді часу, чи у вигляді грошового вкладення.

Другий елементу розвитку в Україні буде полягати у сфері краудфандингу. Але вони взаємопов`язані ці дві тенденції: скорочення коштів міжнародних, що буде вимагати від організації пошуку джерел фінансування від членів організації. А щоб зібрати ці кошти їм потрібна або електронна мережа, або інструмент швидкого збору цих коштів. У нас з`явились такі сайти як «Велика Ідея», «Спільнокошт», де кожен може виставити свій проект і спробувати збирати на нього кошти. З часом, думаю, ми бачитимемо тисячі проектів. Якщо зараз на платформі 5 -6 проектів, до кінця року будуть сотні проектів громадських організацій. І якщо вони будуть дійсно громадськими, то у них не буде іншого шляху як виходити на такі краудфандингові платформи, яких у США зараз десятки. Приміром, сайт KIVA профінансував 20 тисяч проектів, тому зрозуміло про які масштаби йдеться. Мені б хотілось, щоб наше громадське середовище діяло в такому публічному просторі і використовувало ці можливості більш широко.

 Гуідо Бельтрані, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні:

- Перш за все, хочу, щоб Україна знайшла шляхи розвитку і консенсусу. Маємо досить сильне бажання, щоб всі люди, які борються зараз за майбутнє України, віддають багато енергії у цьому процесі, зокрема, позитивної енергії, аби це призвело до успішного завершення для всіх залучених сторін, щоб знайшлися гарні, осмислені рішення. Важко однозначно передбачати майбутнє, але ми збагнули за останні кілька років, що громадянське суспільство набагато яскравіше, ніж ми звикли думати. Ми побачили це в Україні. Думаю, ніхто не очікував такого великого і спонтанного руху. Ми спостерігали подібне в арабських країнах у минулих роках. Тож громадянське суспільство в Україні активне, тут з'являються нові інструменти, які сприяють мобілізації. Звісно, ще треба знайти новий "канал", через який вимоги і бажання суспільства будуть інтегровані, тобто інституційний план розвитку. 

Василь Романюк, Керівник проекту ПРООН «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства»:

-  Громадянське суспільство вже сьогодні стало іншим. Воно суттєво подорослішало за короткий період часу, стало професійнішим, відкритішим і послідовнішим. Тому, мені здається, що ці тенденції перенесуться на 2014 рік і громадянське суспільство буде продовжувати зростати, зміцнюватись і удосконалюватись. Воно вчиться на своїх помилках , робить з того висновки і результати приносять хороші показники, а отже суспільство дійсно може впливати на вирішення проблем громадян чи громад.

А яким бачите Ви майбутнє громадянського суспільства-2014? Коментуйте матеріал!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Контакти

  • https://www.gurt.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.