bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ділимось досвідом: як громада може контролювати дії влади?
18.04.2014

ГУРТ продовжує рубрику, де всі ми можемо обмінюватися корисним практичним досвідом. Разом із Вами, ми вже спробували відповісти на актуальні запитання від користувачів порталу:

Цього разу, Вашого досвіду та коментарів потребує запитання від користувачів ГУРТа:

Як громада може контролювати владу?

Механізми громадянського суспільства України навряд чи можна назвати дієвими та успішними. Відповідно до індексу сприятливого середовища для громадянського суспільства, Україна займає 46 місце зі 109, поступаючись не лише усім країнам Євросоюзу, але й таким країнам як Ботсвана, Панама або Коста-Ріка. На 10 тисяч  населення в Україні зареєстровано лише 17 неурядових об’єднань, в той час як в Угорщині – 46, Хорватії – 55, Естонії - 201.

Відповідно, суспільству, де залученість населення у громадські рухи та об'єднання не є поширеною практикою, стає важче контролювати дії влади та впливати на процес прийняття рішень. Участь громади в контролі влади часто зводиться до голосування на виборах, що є недостатнім інструментом для впливу на політику очільників держави, регіону, міста чи села. Події Євромайдану показують реальну необхідність постійного та глибокого контролю влади з боку громадськості.

КОМЕНТАРІ.

Ганна Кіященко,  ГО «Суспільна служба України», громадський консультант організацій громадянського суспільства та органів виконавчої влади Полтавської області:

- Контроль можливий лише тоді, коли органи влади стають прозорими. Моя порада активним користувачам Інтернету: займіться справою. Ви можете контролювати рішення Вашої міської, районної, обласної ради. На своїх офіційних веб-сайтах органи влади повинні обов’язково оприлюднюватися проекти рішень та вже прийняті рішення. Якщо Ви з чимось не погоджуєтесь в проекті рішення, мобілізуйте своїх однодумців і добивайтесь внесення змін. Вимагайте від органів влади оприлюднення рішень в повному обсязі, бо дуже часто документи засекречуються під приводом того, що рішення містить конфіденційну інформацію, або оприлюднюються без додатків. Якщо органи влади не реагують на ваші звернення щодо оприлюднення рішень в повному обсязі, звертайтеся в органи прокуратури, які повинні стежити за дотриманням чинного законодавства органами влади.

Андрій Токарський, член координаційної ради Громадянської мережі ОПОРА, Рівне:

- Є ряд інструментів, які дозволяють громаді ефективно контролювати владу. Одним із найбільш дієвих є Закон «Про доступ до публічної інформації», який дає можливість в короткі терміни отримати доступ до важливих даних. Також громада може впливати на владу через оскарження дій чи бездіяльності чиновників. Щоправда, цей інструмент є ефективним лише за умови забезпечення максимальної публічності процесу. Найпростіше контролювати владу можна за умови належної самоорганізації громадян. Тут ключову роль відіграє масовість. Чим більше людей залучено до процесу вирішення проблеми, тим вищий рівень розголосу, тим вищі шанси реально вплинути на ситуацію.

Яскравим прикладом громадського контролю є події, що відбувалися під час Революції Гідності, коли суспільно-політична ситуація об’єднала тисячі рівнян і спрямувала їх в одному напрямку. Громада отримала величезний вплив на діяльність органів влади. За ініціативи мешканців Рівного скликалися сесії, а депутати безапеляційно підтримували всі рішення, що пропонувалися громадянами. Ще одним прикладом є ситуація з призначенням на посаду головного міліціонера області В’ячеслава Чайки. Недотримання вимог Майдану та кулуарний принцип призначення за партійними квотами, став тим каталізатором, який об’єднав людей і примусив їх діяти. Як результат, знадобилося чотири дні, аби переконати міністра відмінити своє рішення та змінити принципи кадрової політики на Рівненщині.  
 

Читайте також: Адвокасі. Практичний посібник

А як би Ви прокоментували це питання? Як громада може контролювати владу? Діліться теоретичними та практичними інструментами, розповідайте реальні приклади з життєвого досвіду у коментарях! Разом ми зможемо знайти цілісну відповідь!

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua
  • (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

Борис Степаненко   3653 дні тому   #  

http://referendum-online.org/ru/referendums/vy-za-ili-protiv-prinyatiya-zakona-o-rassmotrenii-obrasshenij-bolshikh-grupp-grazhdan-v-elektronnom-vide

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Околітенко   3650 днів тому   #  

Наталя Околітенко
Насамперед не мовчати - реагувати на кожне неподобство, яке допускає влада. У нас в Ірпені потужний екологічний рух: вдалося відвоювати ліс.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Юрков   3649 днів тому   #  

Зобов’язати органи влади та місцевого самоврядування звітувати кожну неділлю про прийняті рішення:1. Через ЗМІ (телебачення, радіомовлення, друковані)2. на щонедільної апаратної нараді.3. доводити до ЗМІ в друкованому вигляді прес- реліз подій, що сталися. Цю норму прописати в Законі про місцеве самоврядування та органів влади. Ганна Кіященко, ГО «Суспільна служба України», що надає пораду, ця людина не питалась це робити. Мовчаливе неприйняття на сайтах місць внесення змін до рішень - це практика більшості органів місцевого самоврядування. Крім того, оприлюднення рішень за місяць до проведення сесій на сайтах порушує Закон - 30 днів для прийняття рішень органами місцевого самоврядування.

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    3649 днів тому   #  

Дієвим способом контролю влади є громадські ЗМІ, активність блогерів. Тільки обовязкова умова-написане має бути із дотриманням журналістської етики. Тоді написаному буде довіряти громада. Наша громадська організація має великий досвід того, що ми називаємо ГРОМАДСЬКА ЖУРНАЛІСТИКА СПІВУЧАСТІ. Суть її полягає у тому, що ми :
знаходимо суспільно важливу інформацію в т.ч про діяльність влади
аналізуємо її
друкуємо
пропонуємо варіанти альтернативних дій (в цьому особливість від просто ЗМІ)
деякі альтернативи реалізуємо разом із громадою (це взагалі наша унікальність, т.то поєднання громадскької позиції, ЗМІ та аналітики)

Дієвість такого напрямку вражаюча.
Останній приклад. Завдяки розслідуванням ЗМІ http://zdolbunivcity.net/, засновником якого є наша НГО "Аналітичний центр розвитку міста "ЗЕОН" були оприлюднені власники земельних ділянок, площами по декілька гектарів. Ті хто приховував цю інформацію півроку - всі звільнені.
Інший приклад, завдяки нашим запитам і розслідуванню ми з'ясували що у міста зникло півмільйона грошей, тому що керівник комунального підприємства відправив їх шахраям. В результаті місто не отримало ні сміттєвоза ні назад грошей. цей факт так би і залишився непоміченим якби не громадські журналісти. Справа дійшла до суду.
Що потрібно для дієвої роботи такого механізму як громадські ЗМІ :
Ініціативна група небайдужих людей серед яких є хоча б 1 журналіст, або ті хто готові пройти короткотермінові навчання основам журналістики.
Юридична підготовка з питань інформаційниїх запитів, оскарження дій влади тощо, або мати партнерів з числа юристів. ось нам допомагають місцевий осередок КВУ та медіа юристи Інституту розвитку регіональної преси за що ми їм дуже вдячні.
Віра у власні сили і відсутність страху перед владою
Серйозна "розкрутка" сайту, газети, тому що саме масовість, кількість читачів і коментаторів і є тією силою, яку боїться влада.

Голова ради НГО "Аналітичний центр розвитку міста "ЗЕОН" Микола Орлов

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Лінцова   3648 днів тому   #  

Дуже важливою сферою, в якій потрібень контроль громадськості, я вважаю систему зборів благодійних внесіків з батьків учнів у закладах дошкільної та початкової та середньої освіти, або просто кажучи - шкільні побори. Це питання актуальне для кожного українця, якмй має дітей шкільного віку - обов`язкові збори у фонди школи, класу, на ремонти, обладнання та інше - стали звичними настільки, що громадськість приділяє цій проблемі недостатьньо уваги. Якщо вчителі або батьківські комітети вимагають у батьків здавати їм грощі готівкою, без належного документування та прозорості використання ціх коштів - це є порушенням прав батьків та нормативної бази щодо проведення благодійності. Наша благодійна організація розпочала ініціативу з мобілізації та навчання батьків, вчителів, випускників шкіл щодо їх прав, також надаємо посильну технічну підтримку у вигляді допомоги у складанні листів та скарг до державних установ, сприяння у отриманні безкоштовних консультацій юриста та психолога батькам та дітям. Дуже доречним було розпорядження губернатора щодо заборони проведення зборів коштів з батьків у школах від 10 квітня. На даний час готовимо лист до обласного Департаменту освіти з пропозиціями про співпрацю та залучення громадських організацій до процесу захисту прав у системі освіти та контролю проведення благодійності. Особисто я - благодійні внески на підтримку школи, де навчається моя донька перераховую тільки на спеціальний рахунок школи, реквизити якого отримала за письмовим запитом від адміністрації школи. Ця тема дуже важлива, від нашого ставлення до неї прямо залежить добробут у школах та опосередковано - якість освіти наших дітей. Заступник голови правління Кіровоградської БО "Відкрите серце" - Вікторія Лінцова.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.