bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Опитування лідерів ОГС: Як залучити українців до участі в розвитку своєї громади
16.04.2016

ГУРТ звернувся до громадських організацій-співорганізаторів Всеукраїнського флеш-мобу «ІнФормуй свою громаду», який відбувся 26 вересня 2015 року одночасно в 11 обласних центрах України. 

Лідери громадянського суспільства, які долучившись до флешмобу, продемонстрували важливість участі кожного у розвитку своєї громади. Про те, як, на їхню думку, залучити українців до самостійного розвитку своєї громади, читайте у нижче.

Ірина Фоменко, керівник проектів та програм ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова», м. Харків:

- Давати поради – найгірша справа, бо люди не довіряють лише словам або палким гаслам. Як же тоді залучити їх до свідомої участі у житті своєї громади, суспільства, країни? А дуже просто – почати з себе, зі своєї родини, своєї організації, стати прикладом для власних дітей, сусідів, колег. Громадська організація «Фонд «Професійний розвиток Харкова» нікого нікуди не закликає та нічого не вимагає від своїх учасників, ми не працюємо за принципом «я – тобі, ти – мені». Надаючи учасникам наших проектів безкоштовні тренінгові курси, можливість професійного навчання або перекваліфікації, послуги психологічної та юридичної служб, підтримку рекрутерів та врешті-решт працевлаштування, ми формуємо в людей почуття вдячності та причетності до гарної справи, яка змінює життя багатьох на краще.

Змусити не можна, можна лише надихнути та показати людині, що вона здатна покращити не лише своє життя, а й оточуючих. Люди, які самі колись були у тяжких життєвих обставинах,  найчастіше готові надати допомогу іншим. Наша організація дає таку можливість учасникам наших проектів, залучаючи їх до благодійних справ у різному обсязі відповідно до їхнього бажання та можливостей: хтось жертвує гроші, хтось збирає та віддає речі, хтось надає безкоштовні послуги перукарів або репетиторів, хтось ремонтує або приводить до ладу покинуті могили на старому цвинтарі, хтось створює дизайн листівок, а хтось розповсюджує їх у вільний час. Насправді охочих завжди багато; більше того, з часом люди самі починають генерувати ідеї та розширювати зону добрих справ навколо себе.

Вікторія Микитюк, виконавчий директор ГО «Молодіжне об'єднання «Файне місто», м. Тернопіль:

- Споконвіків українська нація вміла боротися за краще життя, за нову владу, правду та землю. Люди вміли гуртуватися, разом обдумувати те, чого вони хочуть досягти, і так само разом переживали усі перемоги й невдачі. З часом мало що змінилося у цьому сенсі: ті ж згуртування, миттєві злети та довготривалі падіння. Такі невдачі можна зупинити, якщо запроваджувати плани розвитку громади.

Перш за все, потрібно пояснити, що «дурними керувати легко» і що власний  приклад розумних дій стимулюватиме оточення до розвитку. Звісно, це займає багато часу, цьому потрібно приділяти увагу, але воно того варте. Тепер важливо знайти дійсно ініціативних людей, які не хочуть сидіти на місті, які міняються і міняють. На мою думку, мотивувати потрібно справами, показувати, що сила ініціативи та розуму призводить до шалено приємних результатів, і таким чином викликати зацікавленість у громади.

Постійний рух – запорука успіху, адже варто тільки дізнатися щось корисне, і вже почуваєш себе інакше, не таким, як декілька хвилин тому. Це маленький приклад, але ви уявіть, що буде, коли почнуть розвиватися об’єднання, громади, міста.

Сергій Меткий, лідер молодіжного руху «Headway UA», м. Івано-Франківськ:

- З досвідом роботи в громадському секторі приходить розуміння, що найефективнішим способом залучення громади до активності є максимальна децентралізація в самому місті, тобто чітке роз'яснення жителям, що таке місцеве самоврядування та як вони можуть впливати на те, що їх оточує. В Івано-Франківську все працює саме так. Ми знаходимо або активізуємо 1-2 людини з будь-якого двору, в якому вони роблять аналіз стану своєї невеличкої ділянки, типу – у дворі брудно, не світить ліхтар, не працює ЖЕК тощо. Потім роз'яснюємо та допомагаємо їм вирішити ці проблеми. Звідси висновок: починайте працювати зі своїми сусідами над дуже і дуже локальними проблемами. Під'їзд чи двір – найкращий приклад локальної громадської участі.

Надія Кривопаленко, керівник проектів ГО «MART», м. Чернігів:

- Громадські організації мають домогтися від влади створення реально діючого механізму делегування їм повноважень місцевою владою у вирішенні суспільно важливих проблем та завдань. Також важливим, на мою думку, є розуміння громадськими організаціями своєї ролі як центру об’єднання громади, а громадянами – того, що бути соціально активним не тільки життєво важливо, але й модно.

Волонтерство має стати суттєвим пунктом у резюме, а волонтери – впізнаваними. Ми усі мусимо зробити все можливе для популяризації громадських організацій та залучення місцевих громад до участі в їхній діяльності як волонтерів.

Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної Служби України:

- Для того, щоб залучити українців до участі в розвитку своєї громади, треба запровадити у своєму місті громадський бюджет. Але для цього потрібно, щоб було спільне бажання місцевої влади та громади. Громадський бюджет означає демократичний процес дискусії та прийняття рішень, де містяни вносять пропозиції, на які потреби місцевої громади краще витратити частину місцевого бюджету. Пропозиції громадян, що набрали найбільше голосів, виносяться на обговорення депутатських комісій та сесію міської ради. Найкращі пропозиції фінансуються з міського бюджету. Пряма демократія повертається в місцеве самоврядування, влада та громада ділять відповідальність за прийняття рішень. Це не ієрархія, а горизонтальні зв’язки. Креативні пропозиції громадян покращують управління містом. Положення про громадський бюджет вже прийняті в Чернігові та Полтаві. Спільні робочі групи в Пирятині, Кременчуці Полтавської області, Лозовій Харківської області, Світловодську Кіровоградської області, Тростянці Сумської області працюють над відповідними документами.

Олена Ніжельська, голова ГО «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець», м. Сєвєродонецьк:

- Довіра – це один із найважливіших елементів людських взаємовідносин. Брак довіри гальмує будь-який розвиток. Кожна відповідальна людина має формувати в громаді своє коло довіри. Це коло може бути дуже маленьким, всього декілька осіб. Але це коло справжніх друзів та однодумців. Вони спільно роблять життя комфортнішим та гарнішим. З’являються нові зелені сквери, слабкішим надається допомога, влада чує голос громади, журналісти пишуть правду.

Маленькі осередки довіри продукують свої маленькі перемоги, які надихають. Зростає кількість людей, які довіряють один одному. Відроджується довіра, яка врешті стане надійним підґрунтям для сталого розвитку громад. А сильні громади – запорука сильної України.

Анна Моргун, координаторка проектів ГО «Центр Поділля-Соціум», м. Вінниця:

- Важливим моментом є об’єднання людей навколо корисних для них речей. Думаю, неможливо згуртувати оголошеннями. Тут варто діяти інакше. Створення майданчиків для комунікації, залучення експертів/фасилітаторів, наведення успішних прикладів роботи в інших регіонах/містах/селах тощо. Можливо, є сенс створювати комунікаційні майданчики з іноземними колегами, тим паче, що сьогодні технології дозволяють.

Для мене рецептом залучення українців до розвитку своїх громад є, в першу чергу, формування тісних взаємин порозуміння між ними самими і за наявності довіри та впевненості у власних силах, громада активізується і буде консолідуватися заради розвитку.

Катерина Хлєбнікова, ГО «Молодіжне громадське об’єднання «Центр», м. Кіровоград:

- Так уже склалось, що люди звикли делегувати свої повноваження представникам органів місцевого самоврядування, а самі часто є байдужими спостерігачами процесів, що відбуваються. На нашу думку, розвиток місцевої громади та покращення її життя – продукт участі та роботи самих громадян. На жаль, сьогодні громадяни мають низький рівень довіри до представників самоврядування, хоч і обирають їх самі. На основі цього громада часто конфронтує з представниками органів місцевого самоврядування. Гадаю, що зміна конфліктних відносин на партнерські між представниками громади та владою шляхом розробки та реалізації спільних проектів, покликаних  вирішити проблеми громади, стануть надійними методом ефективної співпраці та довіри. А результати цієї співпраці будуть не тільки засобом залучення українців до участі в розвитку своєї громади, а й методом покращення її життя та повернення довіри до влади.

Тетяна Баєва, голова Хмельницької обласної громадської організації Подільський центр «Гендерна рада», м. Хмельницький:

- Вважаю, що залучення людей до розвитку громади йде через спільне вирішення проблем, а ще краще – спільну діяльність для вирішення однієї, нехай невеличкої, конкретної справи з очікуваним позитивним результатом, який побачать всі. Переконалася в цьому, коли працювала селищним головою.

Це дуже потужний механізм! І, звісно, в кожній громаді повинна бути група небайдужих людей, як у нас кажуть «закоперщиків», але з нею слід працювати на постійній основі. Успіху всім нам!

Контакти

Коментарі

Руслан Лисенко   3129 днів тому   #  

Підживлює роздуми. Цікава підбірка організацій.

  •   Пiдписатися на новi
Віталій Ключник   3128 днів тому   #  

І, одночасно, усіх активних і прогресивних голів громадських організацій і проектів до влади! У місцеві органи територіальних громад!

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Кальченко   3128 днів тому   #  

Я из Харькова. Наша общественная организация занимается развитием гражданского общества - в центре города открыли офис, работает Информційно-Навчальній Центр "Самоврядування". Основная тема - децентрализация, создание
территориальных громад, земля, коммунальное имущество, местный бюджет. Проводим круглые столы, выездные семинары, тренинги, выступаем по ТВ и радио. Обучили уже более 500 человек.
В нескольких районах области наши активисты стали ядром местной громады, чем привели в замешательство нашу Обладминистрацию и в ярость некоторых чиновников - "Как так, почему жители самостоятельно собираются решать вопросы, а как же РДА? Непорядок, попробуем им помешать".
А помешать не получается, ибо мы уже раскачали местное население, составили юридические документы согласно новым Законам.
Кроме нашей организации больше никто так системно не работает с населением, это признают даже в АП Президента, но помогать не хотят :)
Можно узнать подробнее о ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова», который представлен в данном обзоре, где находится, чем конкретно занимается?

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Рощина   3127 днів тому   #  

Добрый день, Юрий! ОО "Фонд "Профессиональное развитие Харькова" находится на Ул.Тобольская, 46 и занимается социальными проектами содействия в трудоустройстве наиболее уязвимых граждан и ВПО.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.