bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Три платформи для розвитку молодіжного соціального бізнесу
02.10.2015

Створюючи умови для зародження, розробки та реалізації підприємницьких ідей молоді, можна прокласти шлях до вирішення проблем молодіжного безробіття чи розвитку наукових відкриттів. У свою чергу, ініціативна молодь, отримавши підтримку, реалізовуватиме свої бізнесові амбіції чи наукові дослідження, а також винаходитиме можливості вирішення соціальних проблем, впроваджуючи філософію нових підприємницьких цінностей. ГУРТ пропонує ознайомитися з бізнес-інкубаторами, діяльність яких сприяє інноваційній активності та підприємництву в молодіжному середовищі.

Застосовуючи комерційну модель бізнесу, можна творити соціальну цінність

Youth Entrepreneur Incubator (YEI) – Інкубатор молодіжного підприємництва, створений для об’єднання ініціатив креативних молодих людей та підтримки розвитку їхніх бізнес-проектів. Місією YEI є поширення практик підприємництва, основним мотивом діяльності якого є не максимізація прибутку, а запровадження позитивних соціальних перетворень в суспільстві. Проект реалізовується у Інститутом міста у партнерстві з Інститутом розвитку міст у Кракові та Startup Depot (Львів) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та в межах програми «Польська допомога розвитку 2015».

Наталя Винярчук, координатор проекту Інкубатор Молодіжного підприємництва (Youth Entrepreneur Incubator (YEI): «Станом на сьогодні бізнес-інкубатор тільки починає функціонувати. Роль інкубатора – координація людей, які хотіли б започаткувати власне соціальне підприємництво. Але ми розуміємо, що це явище ще недостатньо поширене в Україні. Тому ми розпочали навчальну програму.

Зараз триває другий модуль Школи соціального підприємництва. Ми отримали 65 заявок на участь із різних областей, що нас приємно здивувало. У межах школи намагаємося дати розуміння того, що незалежно від отриманої освіти, кожен може займатися соціальним підприємництвом згідно зі своїм внутрішнім покликом і моральними переконаннями. Серед наших учасників – люди з різною освітою, наприклад, правники, соціологи, педагоги, екологи. Щодо вікової категорії, то середній вік – 25 років.

У далекій перспективі плануємо поширювати нову філософію бізнесу, яка б мала на меті не лише заробіток, але й вирішення соціальних проблем. Також хочемо, щоб люди усвідомили: застосовуючи комерційну модель бізнесу та реалізовуючи себе як підприємець, можна запропонувати вирішення певних питань у суспільстві, творити соціальну цінність. Це є нашою кінцевою метою. Школа має декілька етапів. Навчання складається з двох модулів, потім два тижні менторства. Протягом цього періоду учасники напрацьовуватимуть власні проекти. Наприкінці цього етапу вони презентуватимуть їх перед конкурсним журі. За результатами голосування буде відібрано три  проекти, які отримають фінансування для подальшого розвитку».

Найважливішим активом є людський капітал

Polyteco – молодіжний IT бізнес-інкубатор, створений задля підтримки студентської підприємницької ініціативи, в основі якої лежать прогресивні ідеї в галузі ІТ. Інкубатор функціонує на базі Наукового парку КПІ.

Ярослав Кологрівов, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка»: «Науковий парк «Київська політехніка» заснований наприкінці 2006 року для взаємодії науки і освіти з високотехнологічним бізнесом. У 2011-му був створений Бізнес-інкубатор Polyteco для підтримки IT стартапів. Враховуючи, що і Науковий парк, і Бізнес-інкубатор функціонують на базі Київського політеху, в стратегії розвитку з самого початку закладалося завдання розширити сфери інтересів Бізнес-інкубатора на всі напрямки, які охоплює КПІ, а це 29 факультетів і 13 науково-дослідних інститутів, а також низка конструкторських бюро. Наступним кроком стало заснування щорічного Конкурсу стартапів Sikorsky Challenge, який вперше відбувся в 2012 році, а в 2014-му в межах проведення презентацій проектів, 14 технологічних стартапів залучили близько 23,5 млн. грн. Каталізатором успіху Конкурсу стартапів Sikorsky Challenge – 2014 став запуск фабрики зі створення стартапів – Стартап Школи Sikorsky Challenge, яка забезпечує підготовку до 60 стартапів на рік. На сьогодні екосистема Sikorsky Challenge, крім описаних вище елементів, включає в себе близько 10 венчурних, інвестиційних, грантових фондів; кілька десятків бізнес-ангелів; мережу менторів; 111 високотехнологічних компаній-партнерів Наукового парку, які зацікавлені в підживленні новими технологіями; низку лабораторій прототипування і кілька коворкінгових зон. І, звичайно ж, найважливішим активом екосистеми є людський капітал – більше 30000 студентів і 5000 наукових співробітників-носіїв інженерних знань. Наступним кроком розвитку екосистеми Sikorsky Challenge є будівництво інноваційного міста – Polyteco Science City.

Пора дати шанс молоді закінчувати виші, вже будучи успішними підприємцями, а не дипломованими безробітними

Start-up Business Incubator KNU – це молодіжна бізнес-платформа на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, що спеціалізується на створенні сприятливих умов для реалізації стартап-проектів молодих науковців та студентів КНУ.

Анастасія Голуб, студентка КНУ імені Тараса Шевченка, співорганізаторка Start-up Business Incubator KNU: «Навчання у ВНЗ не має бути стримуючим фактором у розвитку студентів, а навпаки, мусить стати платформою для реалізації власних ідей. Тож пора дати  шанс молоді закінчувати виші, вже будучи успішними підприємцями, а не дипломованими безробітними.

Команда нашого інкубатора намагається започаткувати таку тенденцію у Київському національному університеті. Ми шукаємо в стінах КНУ талановитих студентів із інноваційними ідеями та допомагаємо їм в реалізації власних стартап-проектів. Ми прагнемо надати достатній рівень знань в цій сфері, запрошуючи студентів на безкоштовне навчання в бізнес-школі, налагоджуємо комунікацію між нашими молодими підприємцями та інвесторами, допомагаємо ресурсами. Віримо, що така наша діяльність допоможе зростити не одну ідею, варту реалізації, і виховати не одного успішного підприємця».

Матеріал готували Валерія Омельченко та Анастасія Голуб

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.