bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мовне волонтерство як можливість розширити кордони: чотири проекти, до яких варто долучитися
25.11.2015

Знання іноземної мови не забаганка, а справжня необхідність. Тоді, коли інформація долає десятки тисяч кілометрів за лічені секунди, потреба у володінні іноземними мовами є надзвичайно актуальною. Не дарма існує вислів: «скільки знаєш мов - стільки разів ти людина», адже лише завдяки мовам можна зрозуміти сучасний світ, в якому комунікаційні кордони практично відсутні. У межах Місяця волонтерства ГУРТ пропонує огляд волонтерських проектів, завдяки яким можна вдосконалити світ та власні знання іноземних мов.  

Проект «Мовне волонтерство

У Луцьку проект «Мовне волонтерство» стартував у березні цього року. На сьогодні в його межах проводяться безкоштовні курси з англійської, французької, німецької та польської мов. Своє бажання долучитися до участі висловили близько 1500 жителів міста.

Гасло проекту: «Ми обмінюємо знання на волонтерську роботу!», тож кожен його учасник може абсолютно безкоштовно пройти курс із вивчення іноземних мов та отримати відповідний сертифікат. Однак вітається волонтерська допомога у проведенні різноманітних ініціатив ВОГО «Фундації розвитку громад» чи внесення символічної плати як пожертви на підтримку благодійних акцій.

Вікторія Дворак, прес-секретар ВОГО «Фундація розвитку громад»: «Участь у проекті перш за все дає можливість саморозвитку. Крім того, це чудовий шанс оволодіти іноземною, без якої зараз практично нікуди. До нас приходять люди, які хочуть вдосконалити свої знання як для подорожей, так і з метою розширення знань чи кар'єрного зросту. Натомість наші викладачі-волонтери звертаються, аби поділитися знаннями, зробити добру справу та врешті-решт отримати й вдосконалити практичні навички. Проект «Мовне волонтерство» показує, що допомогти може кожен. Ми хочемо на власному прикладі продемонструвати, що творити добро досить просто і для цього не обов'язково мати чималі статки, головне – бажання!».

Language Exchange Club Kyiv

Основним напрямком LEC є проведення регулярних мовних зустрічей, під час яких учасники можуть практикувати свої розмовні навички англійської, французької, німецької, іспанської, польської та української мов.

Зустрічі клубу проводяться завдяки волонтерам. Заняття ґрунтуються на принципах взаємообміну, а учасники не потребують додаткової реєстрації. Достатньо бажання долучитися і знання мови на розмовному рівні. Бесіди проводяться у неформальній атмосфері, які, радше, нагадують зустріч друзів у кафе.

Ірина Кашуба, учасниця LEC Kyiv: «LEC Kyiv відкрив для мене нову сторінку життя, нові горизонти спілкування. Завдяки клубу я суттєво підтягнула свою англійську,  навіть більше – нарешті вийшла на рівень спілкування, адже до того моя англійська була надто книжною. Наявні на ринку мовні курси не задовільняли моїх потреб –хотілося живої мови. На англійських зустрічах я мала можливість спілкуватися з людьми різних англомовних країн і не тільки, вже відчувала французький, італійський, іспанські акценти і власне американські та британські особливості мови. Завдяки клубу я познайомилася з дуже цікавими і багатогранними людьми. Під час україномовних зустрічей було цікаво познайомитися з іноземцями, які вільно володіють українською, захоплюються нашими літературою, історією, культурою. Наші зустрічі принципово безкоштовні, з їх допомогою люди не тільки вивчають мови, але знаходять собі компанію за інтересами, нові знайомства, відкривають інші культури. З часом наші учасники стали найкращими друзями, багато хто навіть одружився один із одним після знайомства в клубі, знайшов собі цікаву роботу тощо». 

СловОпис Онлайн 

СловоОпис Онлайн – це платформа для вивчення української мови у віртуальному просторі. Проект створений цього року спільними зусиллями викладачів та студентів Київського університету імені Бориса Грінченка.

Іноземці, які хочуть дізнатися більше про культуру, історію нашої країни та покращити навички володіння українською, можуть пройти безкоштовні онлайн-курси. Заняття проводитимуть студенти-філологи, які пройшли мотиваційний тест та співбесіду.

Мар'яна Ангелова, керівник АстудіЯ Університету Грінченка: «Україна показала зовсім небувалі зразки волонтерства. Проект СловОпис – це абсолютно оригінальне мовне волонтерство. Ми намагаємося популяризувати нашу мову у віртуальному просторі сучасними способами – через відеоблоги, пости у соцмережах і нарешті – мовні курси для іноземців. Думаю, що через спілкування з аудиторією народжується якесь невідоме нам раніше відчуття спільноти – не національної, а саме світової комунікації. Адже ми також демонструємо наше знання інших мов. Думаю, курси української мови «СловОпис – онлайн» створять новий імідж нашій мові, культурі, історії, реально засвідчать наше прагнення бути в європейській сім’ї. Українська мова за кількістю носіїв посідає 26 місце. Люди прагнуть її знати: ми отримуємо сотні листів з Великобританії, США, Норвегії, Польщі... Криму. Нас багато і буде ще більше! Ми зробимо це спільними зусиллями, завдяки  інтелігентності і працелюбству». 

AIESEC в Україні

AIESEC – міжнародна платформа для молоді, яка дозволяє відкрити і розвинути їх лідерський потенціал. Заснована у 1948 році в 7 країнах Європи як незалежна, неприбуткова, неполітична організація, якою керують студенти та нещодавні випускники ВНЗ, зацікавлені у лідерстві та менеджменті. За 67 років було залучено понад мільйон «айсекерів», а організація з'явилася у 126 країнах і територіях.

В Україні AIESEC залучає молодих людей до професійних та соціальних стажувань закордоном. Кожен студент може приєднатися до лав організації, зареєструвавшись на офіційному порталі AIESEC в Україні. 

Наталя Кобзар, учасниця професійного стажування у Мексиці: «Мовне волонтерство дає унікальну можливість поєднати професійний та культурний досвід. Викладаючи іноземні мови у Мексиці протягом 9 місяців, я не лише дізналася про нові методи викладання та навчилася ефективно використовувати їх на практиці, а й познайомилася та занурилася в надзвичайно багату культуру Мексики. Я знайшла друзів із різних куточків планети, що працювали зі мною. А найголовніше – я краще пізнала себе, чого хочу та прагну. Мені доводилося знаходити вихід із різних ситуацій, що безумовно зробило мене сильнішою. Тому якщо ви сумніваєтеся, чи волонтерування за кордоном – це ваше, я у будь-якому разі раджу спробувати!»

Підготував Іван Глаз 

Контакти

Коментарі

Оксана Остапенко   3066 днів тому   #  

З великим задоволенням стала учасником проекту з метою отримання знань, що так необхідні для вдосконаленя навчально-виховного процесу.

  •   Пiдписатися на новi
Ольга Орел   3066 днів тому   #  

Що потрібно зробити, щоб стати учасником цього чудового проекту?

  •   Пiдписатися на новi
Іван Глаз   3066 днів тому   #  

Будь-хто може долучитись до проектів і організацій, що згадувались в статті. Звісно, деякі обмеження існують, наприклад, проект "Мовне волонтерство" діє лише в Луцьку. До Kyiv LEC можуть приєднатись всі охочі, але обов'язковим є базове знання англійської чи іншої іноземної мови.

Якщо цікавий якийсь проект - уточнюйте, а я спробую детальніше пояснити і взяти коментар в організаторів :-)

  •   Пiдписатися на новi
Молоканова Валентина   3066 днів тому   #  

Я так розумію, що до проекту Kyiv LEC можуть долучитися лише ті, хто мешкає у Київі?

  •   Пiдписатися на новi
Іван Глаз   3065 днів тому   #  

LEC проводить зустрічі не лише у Києві, а й у інших містах - Львові, Харкові, Запоріжжі та Черкасах. Також проект існує закордоном. Детальніше можете дізнатись тут - http://languageexchangekyiv.ning.com/page/other-cities

  •   Пiдписатися на новi
Ольга Олейник   3058 днів тому   #  

Коли цей проект плануе бути у м.Одеса?
Дякую за відповідь.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.