bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Національні консультації до Міжнародного дня волонтера в Чернівцях: медіа-звіт
09.12.2015

У межах Міжнародного дня волонтера 5 грудня 2015 року в Чернівцях відбулися національні консультації «Як інститути громадянського суспільства України можуть підтримати впровадження Цілей сталого розвитку?». Захід був ініційований Представництвом ООН в Україні, Волонтерами ООН та Ресурсним центром ГУРТ і зібрав представників громадських організацій, журналістів, науковців та студентів. Регіональним співорганізатором національних консультацій у Чернівцях виступила ЧОГО «Буковинська агенція регіонального розвитку».

13 учасників у форматі світового кафе обговорили актуальність Цілей сталого розвитку для України і роль громадського сектору та громади у їх досягненні. Захід відбувся одночасно в 11 містах України, завдяки чому учасники відчували себе частиною спільної загальноукраїнської справи.

Чернівчани, які долучилися до національних консультацій, мали можливість ознайомитися з усіма 17 Цілями сталого розвитку завдяки наочним матеріалам, розміщеним у конференц-залі. Абсолютно всі учасники відзначили актуальність для України Цілі №16 Сприяння розбудові справедливих, мирних та відкритих спільнот. При чому більшість учасників розглядали цю ціль не лише в розрізі конфлікту на сході та АТО, але й стосовно верховенства права. На думку активістів, саме недієва судова система породжує в країні корупцію й сприяє неефективній роботі органів влади. Тож побудова справедливої системи правосуддя в Україні є передумовою розвитку та сприятиме досягненню всіх інших цілей.

Також учасники активно обговорювали Ціль №8 Сприяти всезагальному та сталому економічному розвиткові, зайнятості населення та запровадженню гідних умов праці для усіх верств населення. Пріоритетність цієї цілі зумовлена тим, що лише економічно розвинена держава може дозволити собі формувати якісну сферу охорони здоров’я та освіти, розвивати сталі міста, гарантувати безпеку громадянам. З іншого боку, люди, які отримують гідну винагороду за свою роботу, з більшою ймовірністю дбатимуть про здоровий спосіб життя й відповідальне споживання, братимуть участь у демократичних процесах та будуть свідомими громадянами.

Учасники багато дискутували щодо взаємозв’язку між Глобальними цілями та необхідністю комплексного підходу до їх впровадження, про взаємозалежність одних цілей від інших. Зокрема, досягнення Цілі №6 Забезпечення загального доступу кожного до систем водопостачання та засобів санітарії чи Цілі № 7 Забезпечення доступу кожного до прийнятного за ціною, безперебійного, сталого та сучасного енергопостачання неможливі без впровадження принципів сталого споживання, верховенства права чи подолання корупції. Саме тому при виборі трьох найпріоритетніших цілей для України, учасники обрали ті з них, без досягнення яких неможливо досягнути решти. Так Чернівці сформували свій «набір» Глобальних цілей сталого розвитку, які потребують першочергової уваги в Україні:

  • Ціль № 8: Сприяти всезагальному та сталому економічному розвиткові, зайнятості населення та запровадженню гідних умов праці для усіх верств населення
  • Ціль № 16: Сприяння розбудові справедливих, мирних та відкритих спільнот
  • Ціль № 11: Сприяння інтегрованості, безпеці, пристосовуваності до змінюваних умов та сталості міст
  • Ціль № 12: Впровадження принципів сталого споживання та виробництва продукції
  • Ціль № 3: Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю населення усіх вікових категорій

Учасники консультацій одразу зазначили, що досягнення всіх цілей вимагає зусиль і з боку влади, і з боку громадських організацій. У контексті досягнення окреслених цілей для українських ІГС дуже актуальними є міжсекторальне об’єднання задля досягнення синергетичного ефекту; заходи щодо прозорості, доступності та публічності роботи органів влади на місцевому та державному рівні; розширення географії діяльності ІГС до віддалених населених пунктів; поширення інформації про глобальні цілі сталого розвитку та поширення інформації про історії успіху й невдачі в усіх галузях залучення ІГС.

«У Чернівцях відбулася дуже змістовна дискусія. Звісно, не без суперечок, але саме в них народжувалася істина. Тема сталого розвитку України важлива. На щастя, такі проблеми, як гендерна нерівність чи голод на сьогодні не є для нас першочерговими, але решта пунктів актуальні й важливі», – зазначила журналістка, представниця ГО «Чернівецьке громадське телебачення» Христина Петренко.

«Насправді захід дуже сподобався, адже для нас він надзвичайно актуальний. Свідомість багатьох українців змінилася за останні 2 роки, громадянське суспільство трансформувалося в потужну платформу для розвитку країни. Для мене з запропонованих цілей основною є №16 Мир і справедливість. Адже в Україні це, напевно, одна з найголовніших проблем. І, хоч вона має вирішуватися на вищому рівні керівництва держави, я впевнена, що ГО можуть забезпечити помітні зрушення у реформації цієї проблеми», – поділилася своїми враженнями студентка та активістка Юлія Доліба.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.