bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вірус Зіка в Бразилії: чи є загроза для здоров’я українських олімпійців і параолімпійців?
22.06.2016

З 5 по 21 серпня 2016 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) планується проведення літніх Олімпійських ігор, які вперше відбудуться на території Південної Америки. Однак потенційною перешкодою на шляху до цієї історичної події стало загострення небезпечного вірусу Зіка, який ймовірно призводить до збільшення кількості новонароджених з вродженою вадою – мікроцефалією.

Понад 200 експертів у галузі охорони здоров'я підписали відкритий лист до Світової організації охорони здоров'я (ВООЗ) із рекомендацією перенести або скасувати літню Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро в зв'язку з епідемією вірусу Зіка. В листі наголошується на потенційній загрозі для життя туристів, що може призвести до поширення хвороби в світі. Загроза вірусу Зіка посилюється через відсутність вакцини та специфічної терапії.

Однак ВООЗ не погодилася з думкою авторів відкритого листа і 28 травня 2016 ррку заявила, що потреби відтерміновувати або скасовувати змагання немає.

Інформація стосовно загрози життю спортсменів також розглядалася українськими органами виконавчої влади, які відповідальні за підготовку національної олімпійської збірної. В Міністерстві молоді та спорту вже проведена нарада за участі представників Міністерства охорони здоров’я, Міністерства закордонних справ та Національного олімпійського комітету щодо потенційної загрози вірусу Зіка.

«Винесено протокольне рішення, в якому прописані всі заходи, що повинні проводити різні служби з цього приводу. Зокрема, МОЗ щомісяця буде інформувати НОК щодо епідеміологічної ситуації в Бразилії. Спортсменам видадуть коротку пам’ятку, де буде розписано про всі потенційні захворювання, які можуть очікувати на них в Бразилії», – повідомила ГУРТу керівник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідемслужби Олена Фенюк.

У листі до заступника Міністра молоді та спорту України Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Льва Громашевського Національної Академії медичних наук України щодо епідемічної ситуації в Бразилії у контексті участі делегації України в Олімпійських іграх зазначено: «Вважаєм за доцільне не включати до складу делегації України як супроводжуючий персонал вагітних жінок та дітей; забезпечити наявність засобів індивідуального захисту від укусів комарів; передбачити можливість швидкого отримання гарантованої з позиції інфекційної безпеки донорської крові, необхідної у випадку проведення гематрансфузій (переливання крові, – авт.)».

Також у листі говориться, що вірус Зіка не є серйознішою проблемою охорони здоров’я, ніж інші лихоманки, які передаються через укуси комарів (у тому числі лихоманка Денге).

Як повідомила ГУРТу начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідемслужби Олени Фенюк, вірус Зіка не несе загрози здоров’ю українських спортсменів. «Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила, що ситуація із захворюванням на вірус Зіка у Бразилії не дає підстав для перенесення або скасування Олімпійський та Параолімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. Умови дозволяють проводити захід, що також підтверджується Центром контролю та попередження захворювань у США. Олімпіада буде проходити в Ріо-де-Жанейро потягом зимового сезону, коли холодніша і сухіша погода призведе до скорочення популяцій комарів, тому ризик інфекцій через захворювання, що переноситься комарами буде на найнижчому рівні. Жодних підстав для хвилювання за здоров’я спортсменів немає», – зазначила пані Олена.

Довідково

Вірус Зіка – вид вірусів, який переносять комарі роду Aedes. Вірус пов'язаний із лихоманкою денге, жовтою гарячкою та вірусом Західного Ніла. Симптоми вірусу Зіка включають в себе лихоманку, висипи, біль у суглобах і кон'юнктивіт. Випадки смерті людей із вірусом Зіка рідкісні. Однак головною небезпекою вважається мікроцефалія – вроджене зменшення розмірів мозку й черепа у плоду, що приводить до розумової відсталості. Причина в тому, що вагітні жінки, які захворіли на вірус Зіка, можуть передавати його своїй дитині. Зокрема, в Бразилії, де з осені 2015 року триває спалах лихоманки Зіка, зареєстровано 30-разове зростання випадків мікроцефалії у новонароджених. Ймовірно, вірус Зіка опинився в Бразилії через туристів і спортсменів з Азії, які відвідали чемпіонат світу у 2014 році. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.