bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Результати дослідження потреб українських НУО в ІКТ (ІНФОГРАФІКА)
15.12.2016

Ресурсний центр ГУРТ вивчав потреби українських неурядових організацій (НУО) в інформаційно-комунікаційний технологіях (ІКТ) протягом жовтня-листопада 2016 року.

Мета дослідження полягала в тому, щоб дізнатися про реальні потреби українських НУО в ІКТ і запропонувати надання якісніших послуг українським НУО в рамках Програми технологічної підтримки.

В дослідженні взяли участь 776 менеджерів українських НУО та 10 експертів у галузі інформаційно-комунікаційних технологій.

На підставі онлайн-опитування та експертних інтерв’ю у рамках дослідження потреб українських неурядових організацій в інформаційно-комунікаційний технологіях ми можемо окреслити наступні тенденції.

На думку експертів, для більшої частини НУО характерне використання лише стандартних офісних програм. Організації майже не використовують спеціалізоване ПЗ, яке могло б допомогти їм не тільки в бухгалтерському, кадровому, членському чи волонтерському обліку, а й дозволило б аргументовано відстоювати інтереси та вирішувати проблеми своїх реципієнтів у взаємодії з владою, соціально відповідальним бізнесом і з міжнародними партнерами чи донорами. Цю тезу підтверджує той факт, що лише у 8% від загальної кількості опитаних НУО наявні в організації ІКТ повністю відповідають поточним потребам. Поряд із цим 51% респондентів не знає про інновації в IT-галузі. Найбільш затребуваними видами діяльності для застосування ІКТ опитані НУО визначають менеджмент проектів (64%) та аналіз даних і оброблення інформації (54%).

Ще однією загальною тенденцією є повний або частковий перехід українських НУО на хмарні сервіси (12% респондентів протягом наступних двох років планують повний і 49% частковий перехід на хмарні сервіси, ще 6% уже завершили перехід у «хмару»). При цьому 18% зазначили, що вони не знають, що таке «хмарні сервіси».

Переважна більшість (64%) опитаних НУО не мають ІТ-фахівця, при цьому 79% констатують проблеми із кібер-безпекою (57% стверджує, що інформаційна система їхньої організації захищена певною мірою, а 22% – що не захищена зовсім.

Серед найпоширеніших кібер-загроз респонденти назвали вірусні атаки (37%) та неправильні налаштування (30%). І, хоч 37% опитаних зазначили, що їхні НУО протягом останнього року взагалі не зазнавали проблем із кібер-безпекою, загальні тенденції, підтверджені експертами, окреслюють стійку необхідність у використанні якісного антивірусного програмного забезпечення та дотримання базових вимог кібер-безпеки.

Не зважаючи на те, що переважна більшість опитаних організацій (59%), вказала, що річний бюджет їхніх організацій за 2015 рік не перевищував 100 тисяч гривень, тільки 15% знають про можливості отримати пільгове програмне забезпечення і лише 5% знайомі з Програмою технологічної підтримки, що пропонує Глобальна мережа TechSoup, партнером якої в Україні є Ресурсний центр ГУРТ.

 

Контакти

Коментарі

Олена Горячева   2667 днів тому   #  

Интересная и полезная информация!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.