bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Воркшоп від ГУРТа: що потрібно знати журналістові для ефективної комунікації
13.09.2017

Ресурсний центр ГУРТ запросив журналістів-волонтерів із п’яти східних областей України (Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської та Харківської) поглибити навички ефективної комунікації. 9-10 вересня 2017 року у столиці проходив дводенний воркшоп «Комунікація в журналістиці. Підтримка мережі регіональних журналістів ГУРТа». Захід відбувався у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що реалізується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Два дні пройшли за інтенсивною роботою. Перший із них був присвячений тонкощам комунікації. Секретами фахової майстерності ділилася Леся Харченко, журналістка з великим досвідом роботи на провідних українських телеканалах, професіонал у сфері документального кіно. Учасники дізналися більше про особливості роботи під час проведення інтерв’ю, про те, як розкривати свого героя і шукати до нього підходи. Частину розмови тренерка присвятила питанням журналістської етики та відповідальності.

Окрім теорії, на воркшопі була й практика. Практичні завдання передбачали безпосередню роботу з текстами. Леся Харченко розповідала, ілюструючи свої слова конкретними прикладами, як влучно підібрати заголовок до тексту, як знаходити потрібні слова, аби описати подію чи явище, як уникати зайвого в повідомленні.

Другий день був присвячений пошуку шляхів для подальшої співпраці регіональної мережі суспільних репортерів із порталом ГУРТ після завершення проекту. Робота відбувалася у форматі світового кафе. Фасилітаторкою виступила Юлія Панченко, редакторка порталу ГУРТ.

Цей метод діалогу дає можливість усім його учасникам поспілкуватися один із одним, познайомитися ближче, обмінятися досвідом, продукувати нові думки та ідеї. Увага була зосереджена на пошукові цікавих тем і форматів для подальшої співпраці, організаційних і робочих моментах, забезпеченні ефективної роботи мережі. Наприкінці другого дня воркшопу з’явилися зафіксовані на папері плани подальшої співпраці суспільних журналістів-волонтерів із порталом ГУРТ.

Діана Бабова, голова благодійного фонду «Галар» із Запоріжжя, зазначила: «Це вже третій воркшоп, який я відвідала в рамках проекту «Інформація для свідомих дій». Всі три заходи дали мені необхідні знання з журналістики. Для мене це важливо, оскільки я не професійний журналіст. Однак отримую натхнення від професіоналів цієї галузі. А щодо роботи в мережі, вважаю це гарною ідеєю. Завдяки хорошій координації журналісти будуть дисциплінованішими. Також легше буде знайти підтримку в колег, порадитися».

Катерина Кучина, виконавчий директор БО «Соціальний фонд», Мелітополь, Запорізька область, також відзначила важливість співпраці між громадськими активістами-журналістами і тими, хто працює з інформацією: «Лише ефективна взаємодія може принести гарні результати в громадський сектор. На жаль, частина українців залишається пасивною. Чим більше ми використовуємо каналів донесення інформації до аудиторії, чим частіше ділимося історіями успіху, позитивним досвідом, тим кращими можуть бути результати».

Журналістка-волонтерка з Дніпра Марина Бойчук розповіла, що проект допоміг їй переосмислити своє ставлення до внутрішньо переміщених осіб: «Я зрозуміла, що є різні люди й не можна до всіх ставитися однаково. Мені пощастило спілкуватися з людьми, які не те, що не загубилися на новому місці, навпаки, вони внесли у приймаючі громади щось нове: організовували акції, розпочинали нову діяльність, навіть залучали не дуже активних місцевих. Не їх змінили обставини, а вони почали змінювати світ навколо себе».

Враженнями від заходу поділився Вірослав Цюп’як, заступник голови ГО «Спільнота активної молоді» з Дніпра: «Я дуже задоволений, що відвідав цей тренінг. Громадянське суспільство в нашій країні розвивається, і питання інформування не втрачає ваги. Зараз на часі створення та розвиток місцевих ЗМІ. Такі медіа активізують наших співгромадян у регіонах. Ми сьогодні мали змогу обмінятися ідеями. Повернувшись додому, кожен із нас доосмислить почуте – і з цього виникне щось нове». 

Спеціальний медіа-проект «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України» впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів та учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.