bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інструменти суспільних перетворень: стартувала 6-та Всеукраїнська школа самодопомоги
19.09.2017

15-17 вересня 2017 року в Києві розпочала роботу 6-та Всеукраїнська школа самодопомоги. Впродовж трьох днів учасники опановували ефективний інструмент суспільних перетворень – технологію груп самодопомоги.

Члени громадських і благодійних організацій, що займаються наданням соціальних послуг населенню та розвитком громад, переконалися в ефективності методики самодопомоги та дізналися про широкі можливості її використання у вирішенні соціальних проблем.

«Із перших днів, коли розпочалася війна, ми допомагали українським бійцям. Зараз працюємо з демобілізованими солдатами, дітьми. Вважаємо, що методики школи самодопомоги будуть ефективними у нашій роботі», – зазначила заступниця голови ГО «Добротворець» Леся Михайлюк.

Перша сесія 6-ої Всеукраїнської школи самодопомоги була покликана пояснити, що таке група самодопомоги та як вона функціонує. Учасники обговорили важливість питань психологічної підтримки та дізналися про можливість використання методики для вирішення проблем різних соціальних груп. Використання груп самодопомоги ефективне й для вирішення соціально-психологічних питань ветеранів АТО та подолання посттравматичного синдрому.

«У нас мало хто має організаційний досвід. І зараз ми шукаємо шляхи допомоги один одному та сім’ям загиблих ветеранів АТО. Ми потрапили на школу самодопомоги, щоб набувати досвіду, здобути розуміння, як можна психологічно підтримати ветеранів та їхні родини. Ми прагнемо реалізувати отримані знання на практиці. Раніше я чув про технологію самодопомоги, але не усвідомлював, що її можна застосовувати до ветеранів АТО та проблем соціального характеру», – поділився член спілки ветеранів АТО Подільського району Ігор Слюсаренко.

Учасники обмінювалися особистим і професійним досвідом, обговорюючи перспективи використання технології самодопомоги.

«Тут ми говоримо не про якісь аморфні речі, а про роботу над собою. Про те, яку допомогу людина може надати людині. На цій школі я дізнався про конкретні приклади, історії з успішної реалізації практик самодопомоги, як люди виходили зі складних життєвих ситуацій. Ця тема відкриває ще більше запитань і ще більше можливостей», – прокоментував голова правління ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина» Ігор Рекун.

Учасники груп самодопомоги приборкують почуття безпорадності, стають активнішими, впевненішими і мотивованішими.

«Ми працюємо над освітніми та правозахисними проектами. Значна частина наших клієнтів – люди, які потребують правового захисту. Коли ми побачили оголошення на ГУРТі, одразу вирішили подаватися. Сім’ям учасників АТО, крім матеріальної та правової, потрібна ще й психологічна допомога», – зазначила координатор волонтерської групи ГО «А-Веста» Лариса Полулях.

Великою перевагою технології самодопомоги є те, що її впровадження не потребує значних фінансових та організаційних витрат.

«Методика самодопомоги дуже проста. Якщо людина хоче змінити себе, спосіб та якість свого життя, якщо людина відкрита до змін, вона може використовувати цю технологію. Поруч з’являються такі самі люди. Відбувається об’єднання на основі спільної проблеми. Будь-яке питання, що об’єднує людей, дає змогу збиратися разом. Паралельно з вирішенням нагального питання, людина збагачується досвідом інших», – розповів практичний психолог Бородянського Центру СПР, куратор 6-ої Всеукраїнської школи самодопомоги Олександр Старовойтенко.

Докладніше про технологію самодопомоги, а також відгуки учасників попередніх шкіл самодопомоги дивіться за посиланням. Запрошуємо скористатися онлайн-посібником із організації груп самодопомоги (доступний лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ).

Контакти

Коментарі

Олександр Старовойтенко   2404 дні тому   #  

Хочу подякувати всім учасникам, адже, це Ви зробили цей захід. Відкритість, неупередженість та готовність до активних дій - основні рушійні сили групи, яку представляли учасники з усіх куточків України. Перед від"їздом кожна команда розробила собі персональний план кроків щодо організації та проведення першої групи самодопомоги для своєї цільової аудиторії. Тож чекатимемо зустрічі через місяць, де будемо ділитись отриманим досвідом та детально аналізувати що вдалось зробити а що потребує більш поглибленого вивчення ситуації та корекції своїх дій.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.