bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Національний Фонд розвитку громадянського суспільства: обговорення законопроекту почалися
04.10.2017

З жовтня 2017 по всій Україні відбудуться круглі столи для обговорення проекту Закону України про Національний Фонд розвитку громадянського суспільства. Їхній організатор - координатор проектів ОБСЄ в Україні у партнерстві з Адміністрацією Президента та Міністерством молоді та спорту України. Ідеться про інституціональний механізм у контексті реалізації Національної стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні 2016-2020 роках.

З робочим варіантом законопроекту можна ознайомитися тут.

Під час першої публічної презентації Законопроекту 12 вересня 2017 заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема зазначив:

«Вкрай актуально знайти правильний алгоритм підтримки інституційної спроможності організацій громадянського суспільства. Нам важливо мати партнерські організації, спроможні якісно та ефективно реалізовувати проекти, спрямовані на розвиток нашої держави. Ми переконані, що лише у партнерстві держави та громадських організацій можемо розбудувати сильну демократичну країну».

Щодо ініціативи вже можна почути критичні думки. «Я категорично проти, – зауважує консультант неурядових організацій з питань реформування соціальної сфери Ігор Камінник. – Вже є Координаційна рада з питань громадянського суспільства, Громадські ради при обладміністраціях і нижче, постанова 1049, а ще цей фонд – і ми отримаємо вертикаль громадянського суспільства. Професійне громадянське суспільство і так перетворилося на пилосос безглуздої утилізації ресурсів. Судячи з усього, країні від цього гірше й гірше».

Проект прокоментував юрист Роман Михайловський: «Цей законопроект загалом доволі пісний, оскільки дуже абстрактно описані повноваження та дієвий інструментарій Національного фонду розвитку громадянського суспільства.

Позитивним є те, що встановлюються паритетні умови для держави та громадянського суспільства у формуванні складу Конференції фонду (як вищого органу правління), яка має прямі повноваження щодо формування інших керівних органів Фонду (Наглядової ради та Правління).

Цікавою, на мою думку, є запропонована методика розрахунку суми коштів, які виділяються з державного бюджету на фінансування Фонду пропорційно до сум податку на доходи фізичних осіб, сплачених (утриманих) організаціями громадянського суспільства, що надійшли в дохід державного бюджету у попередньому році. Таким чином, пропонується механізм часткового рефінансування діяльності Фонду за рахунок власних відрахувань недержавного сектору. Поняття «організації громадянського суспільства», яке неодноразово вживається в проекті закону, не є законодавчо визначеним. Незрозумілим та абстрактним є таке джерело фінансування, як кошти відсоткової субсидії відповідно до податкового законодавства.

Загалом розробка та суспільне обговорення цього законопроекту вже самі по собі є хорошим сигналом та позитивним фактом. Щодо тексту законопроекту, то, на мою думку, він потребує суттєвого доповнення та деталізації окремих норм та положень. Важливою є розробка способу імплементації цього механізму до чинного законодавства, зокрема, розробка необхідних підзаконних актів».

Під час запланованих круглих столів учасники будуть обговорювати зміст законопроекту, завдань і напрямів діяльності Національного фонду, порядку формування органів управління, джерела фінансування.

9 жовтня 2017 року відбудеться перший регіональний круглий стіл у м. Сєвєродонецьку. Такі ж заходи заплановані у Харкові − 11 жовтня, Запоріжжі − 18 жовтня, Дніпрі − 20 жовтня, Вінниці − 23 жовтня, Одесі − 25 жовтня, Львові − 30 жовтня, Чернівцях − 1 листопада та в Києві − 7 листопада. До обговорень долучатимуться представники органів влади, лідери організацій громадянського суспільства, а також експерти ОБСЄ з робочої групи проекту.

Зареєструватися на круглий стіл у Вашому регіоні можна тут.

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://www.gurt.org.ua/
  • [email protected]
  • (044) 296 10 52

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.