bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Репутація має значення: скандал з OXFAM
14.02.2018

В Британії відбувається черговий скандал, пов’язаний із втратою морального авторитету і зловживаннями у секторі благодійності та гуманітарної допомоги. Як повідомляє CNN, керівництво відомої благодійної організації Oxfam звинувачується у спробі приховати неправомірні дії керівників місії на Гаїті та в Чаді. Зокрема, працівники фонду були звинувачені у використанні сексуальних послуг місцевих мешканок, що постраждали від землетрусу на Гаїті. У найвищих колах Великобританії заявляють, що це лише верхівка айсбергу, і такі випадки в секторі допомоги не є поодинокими.

Oxfam – є однією з найбільших та найвідоміших організацій, що займається підтримкою програм розвитку в більш ніж 90 країнах світу. Вона також надає допомогу людям, що постраждали від надзвичайних ситуацій та катастроф. Як повідомляють закордонні ЗМІ, зараз Oxfam звинувачується у втраті морального авторитету через неправомірні дії її керівництва та співробітників. Деякі із працівників благодійної місії на Гаїті в 2010 році, зокрема керівництво в особі Рональда ван Хауермайрена, були звинувачені у перетворенні орендованою організацією вілли на тимчасовий бордель, де малолітні повії були вдягнені тільки у футболки Oxfam. Повідомляється, що подібні речі відбувалися і в Чаді в 2006 році. Згодом працівники були звільнені, але керівництво Oxfam приховало ці факти.

Заступниця генерального директора Oxfam Пенні Лоуренс подала у відставку на тлі зростаючого скандалу. «Я відчуваю сором за поведінку співробітників Oxfam, внаслідок якої робота кожного з 25 000 працівників та волонтерів поставлена під загрозу», - визнає генеральний директор організації Марк Голдрінг та шкодує про відставку Пенні: «Вона присвятила все життя боротьбі з бідністю і це є величезною втратою для усіх нас».

Окрім моральних збитків, що впливають на репутацію організації, цей скандал може коштувати 50 мільйонів доларів фінансування, що надавалися державою для діяльності Oxfam. «Якщо моральні принципи керівництва організації не на висоті, то ми не можемо підтримувати партнерство», - висловлюється пані міністр з міжнародного розвитку Британії Пенні Мордонт.

А колишня пані міністр Пріті Пател заявляє, що не здивована ситуацією, яка склалася. Вона переконана, що це лише верхівка айсберга. «За даними ООН в минулому році було зафіксовано 120 випадків за участі 300 осіб. Це спостерігається і задокументовано у секторі благодійної допомоги - зловживання, які насправді відбуваються в усьому світі», - зазначає вона.

Нагадаємо, місяць тому до схожого скандалу потрапила the Presidents Club, організація що протягом 33 років збирала кошти на благодійність. Організація провела черговий благодійний обід в Лондоні «тільки для чоловіків», де обслуговуючим персоналом були жінки, які піддавалися сексуальному приниженню. Після того, як Financial Times зробила публікацію про цей захід, the Presidents Club Charity Trust оголосила про свій розпуск.

Професор Ендрю Маклауд з Hear their Cries Charity, що має великий досвід роботи у благодійній сфері, коментує: «На керівних посадах у нас багато білих чоловіків, вони мають владу, якою можуть зловживати, зокрема потрапляючи до бідних країн, де порушуються правові норми. Потрібно контролювати, куди саме йдуть кошти, спрямовані на благочинність, і що, прагнучи добра, ми робимо саме добро», - зазначає він. Професор переконаний, що скорочення фінансування не є єдиною вірною відповіддю. Він впевнений, що винуватці мають бути покарані на підставі закону, а не лише під час внутрішніх розслідувань.

За результатами скандалу Oxfam обіцяє підвищити внутрішні стандарти, аби уникнути подібної поведінки своїх співробітників, а також повідомляє, що вже запровадив нові процедури перевірки працівників та курси для нових співробітників. Ситуація з Oxfam змушує уряди та організації громадянського суспільства, донорів та грантерів по всьому світу звертати увагу на подібні ризики, шляхи їх недопущення, бути уважними до процесів в колективі та кадрової політики, а також підвищувати вимоги до організацій-партнерів. 

ГУРТ поспілкувався з представниками вітчизняного сектору громадянського суспільства: про Oxfam, стандарти та репутацію організацій, ставлення суспільства до харасменту, ситуацію в Україні.

Поліна Нюхіна, директорка Українського форуму благодійників:

«Досить важко висловлювати думки з приводу непристойної чи недобросовісної поведінки, яка ще не визнана злочином у встановленому порядку. Адже мірило тут в кожного своє, і об’єктивним бути неможливо. Тому, мабуть, варто взяти за відправну точку той факт, що організація Oxfam фінансувалася державним коштом. Таким чином, держава делегувала не тільки кошти (кошти платників податків, що важливо), а ще частину власної репутації. При цьому від бенефіціара очікувалося як добросовісне розпорядження коштами, так і підтримка та зміцнення репутації держави. Безумовно, будь-який скандал (у тому числі і морально-етичний) в такій ситуації стане загрозою іміджу держави, на який вона зобов’язана відреагувати. Дана новина вкотре змусила мене задуматися про стандарти, за якими працюють благодійні організації в Україні. І про те, що, мабуть, такі прикрі новини, як ситуація з Oxfam, мають підштовхувати вітчизняний сектор благодійності до створення механізмів саморегуляції, таких як, наприклад, єдині стандарти якості та благонадійності».

Ольга Дунебабіна, менеджерка зі зв’язків з громадськістю LaStrada Ukraine:

«В суспільстві з’явилася можливість говорити. За останній рік було багато подібних скандалів, не лише у сфері громадянського суспільства. Кампанії на зразок #metoo, коли відомі особи зі світу шоу-бізнесу почали говорити про насильство і сексуальні домагання на роботі, привернули увагу громадськості. Відбуваються певні ціннісні зміни: суспільство почало засуджувати такі протиправні дії, тому імідж організацій, замішаних у подібних скандалах, буде погіршуватися. Тут йдеться не про особисте життя співробітників - якщо ми говоримо про домагання, то це стосується їхньої поведінки на робочому місці. Якщо керівництво перевищує свої повноваження, це має відповідні негативні наслідки.

Щодо репутації Oxfam - тут багато залежить від подальшої поведінки фонду, зокрема його керівництва. Є висока вірогідність того, що і довіра до персоналу організації також знизиться. Щодо фінансових санкцій – британський уряд може припинити фінансування Oxfam, але оскільки це міжнародна організація, її фінансують також й інші країни, і треба чекати на їхні рішення. Оскільки у сфері гуманітарної допомоги Oxfam одна з провідних організації, варто також зважати на реакцію інших визнаних міжнародних організацій такого профілю – Гуманітарної місії ООН, Червоного Хреста».

Анна Саєнко, юристка LaStrada Ukraine:

«Кожна країна має своє законодавство, що регулює такі протиправні дії як насильство та харасмент. Якщо ми говоримо про домагання, то це може бути не обов’язково фізичний контакт, але і жарти «нижче пояса», і примушування до перегляду порнографічного відео, якщо це не приємно особі. Українське законодавство визначає домагання як «фізичні або словесні дії між співробітниками, що ображають або принижують людей, які перебувають у відносинах трудового, службового чи іншого підпорядкування». Тобто якщо є відносини субординації, то ми можемо говорити про домагання. За такі дії передбачена кримінальна або цивільно-правова відповідальність. Щодо українських реалій – впродовж 2017 року, згідно зі статистичними даними Прокуратури України, було зареєстровано лише 6 проваджень у зв’язку з сексуальними домаганнями. Але в реєстрі судових рішень немає жодного вироку. Це означає, що вони були або закриті, або не надходили до суду. 

Для того, щоб довести в суді, що домагання дійсно мали місце, має бути доказова база. Як захистити себе у випадку домагання? Звернутися до вищого керівництва (організації, компанії, навчального закладу), до Уповноваженого з прав людини, а якщо має місце сексуальне насильство – до поліції».

Коментарі

Марія Дмитрієва   2253 дні тому   #  

це далеко не перша організація, про яку таке всплило.
http://www.independent.co.uk/voices/oxfam-prostitution-charity-aid-workers-haiti-un-peacekeepers-a8206646.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.