bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тренінг «Принцип «Не нашкодь»: аналізуємо-діємо-змінюємо!» (Луганська та Донецька області)
04.11.2016

Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні (CEUME) проводить дводенний тренінг «Принцип «Не нашкодь»: аналізуємо-діємо-змінюємо!» у рамках проекту «Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI)» Агентства США з міжнародного розвитку.  Дедлайн - 10 листопада 2016 р.

Інструмент «Не нашкодь» («Do No Harm») – це підхід до планування, оцінки та адаптації допомоги, що надається громадам у кризовій ситуації чи ситуації конфлікту. Його було вироблено в результаті оцінювання практики надання міжнародної допомоги в багатьох країнах світу, і на основі напрацьованих експертами матеріалів CEUME розроблено тренінг для лідерів громадських організацій, що виконують різноманітні проекти у громадах Донецької та Луганської областей. Сподіваємось, що він буде цікавий і для представників місцевих органів влади, які займаються питаннями взаємодії з громадськими організаціями, членам Громадської Ради, що діють при міських радах.

Учасники тренінгу отримають знання, завдяки яким їхні ініціативи (проекти) відповідатимуть принципам підходу “Не нашкодь”, і використовуючи переваги «об’єднувачів» і реагуючи на «розділювачі», вони зможуть переглядати свої дії, щоб не загострювати напруженість у своїй громаді, реалізовуючи той чи інший проект.

У пілотних тренінгах, що проходитимуть у перерахованих нижче містах, зможуть взяти участь 15 осіб, які будуть відібрані на засадах конкурсу. Організатори очікують, що у разі зацікавленості більшої кількості лідерів громадських організацій, буде нагода повторювати цей тренінг знову. З методологічного підходу, участь у тренінгу бажана для 2-3 представників тієї ж організації, які залучені до впровадження діючого проекту і мають можливість впливати на корегування ходу його втілення.

Тренінги проходитимуть у таких містах:

  • Дружківка 26-27 листопада 2016 р.
  • Костянтинівка 18-19 листопада 2016 р.
  • Краматорськ 21-22 листопада 2016 р.
  • Лиман 25-26 листопада 2016 р.
  • Лисичанськ 24-25 листопада 2016 р.
  • Маріуполь 18-19 листопада 2016 р.
  • Маріуполь 25-26 листопада 2016 р.
  • Покровськ 2-3 грудня 2016 р.
  • Рубіжне 30 листопада – 1 грудня 2016 р.
  • Сєвєродонецьк 22-23 листопада 2016 р.
  • Слов”янськ 23-24 листопада 2016 р.
  • Старобільськ 25-26 листопада 2016 р.

Для участі у тренінгу «Принцип «Не нашкодь»: аналізуємо-діємо-змінюємо» та фасилітаційних сесіях, що триватимуть після навчання, прохання зареєструватися, заповнивши форму на сайтіhttp://profile.ceume.org.ua/meetingRegistration.htm

Реєстрація припиняється за 10 днів до дати проведення тренінгу. Форму можна заповнювати українською або російською мовою.

З питань реєстрації й участі в тренінгу прохання звертатися за адресою: [email protected]

Докладніше про тренінг

Чи замислювалися Ви, що проекти, програми та інша діяльність, що здійснюються за допомогою міжнародних організацій, впливають на динаміку конфліктів? У 1993 році американська неурядова організація провела дослідження, яким чином гуманітарна допомога і проекти розвитку впливають на динаміку конфлікту. Результатом цього дослідження стала розробка концепції, що отримала назву «Не нашкодь».

Що таке DNH? «Не нашкодь», «Do No Harm», (DNH) - принцип планування, оцінки та адаптації міжнародної допомоги та управління кризою / конфліктом. Цей принцип ґрунтується на розумінні того, що будь-яка зовнішня допомога може мати негативні побічні ефекти. Тому реалізація того чи іншого проекту, пов’язана з кризою, повинна мати форму, відповідну цій кризі / конфлікту, щоб можливі негативні наслідки такої роботи були зведені до мінімуму.

У чому суть DNH? Основне припущення принципу «Не нашкодь» таке, що в кожному конфлікті представлені сили і структури, що стимулюють або підтримують конфлікт або «потенціал для погроз». Також є «потенціал для миру», який можна використовувати для отримання мирного вирішення. Зовнішнє управління кризою має посилювати ті структури і підтримувати тих дійових осіб, які можуть працювати задля досягнення мирного перетворення конфлікту. Однак в реальності міжнародна донорська допомога може «годувати конфлікт», тобто може стимулювати потенціал насильства (окремі проекти, діяльність або дійових осіб), хоча в більшості випадків це відбувається ненавмисно, - через відсутність належної уваги до можливих побічних ефектів від реалізації того чи іншого проекту.

Хто користується принципом DNH? У наші дні принцип «Не нашкодь» є керівним принципом в управлінні кризою, здійснюваним державами, міжнародними та неурядовими організаціями. Вони оцінюють свою роботу, пов’язану з кризою, на різних рівнях: на політичному рівні і рівні планування, а також стосовно партнерів та персоналу, який виконує проекти на місцях. Міжнародні донори оцінюють ефективність співпраці зі своїми партнерами - міжнародними, регіональними та місцевими організаціями, що допомагають в реалізації того чи іншого проекту - виходячи з принципу DNH. Ніхто не захоче фінансувати проект, який «годує конфлікт».

Хто повинен навчитися принципу DNH в Україні? Ви - представник неурядової організації або органу місцевого самоврядування влади в зоні конфлікту? Ви реалізуєте проект із залученням міжнародної допомоги, або плануєте його реалізацію? Тоді Вам важливо знати і застосовувати принцип DNH - хоча б тому, що його використовує Ваш міжнародний партнер, і він буде оцінювати Вашу спільну роботу, керуючись саме цим принципом.

Як наш освітній проект може допомогти Вам у застосуванні принципу DNH? Завдання нашого проекту - навчити представників місцевої влади та недержавних громадських організацій (НГО), які працюють в Донецькій і Луганській областях і, так чи інакше, вирішують специфічні проблеми, що виникають в регіонах, які є сусідніми з зоною конфлікту (Донецька і Луганська області), застосовувати принцип DNH в своїй практичній діяльності.

Ми хочемо дати Вам теоретичні знання і практичні навички з використання принципу DNH стосовно Вашої роботі і проектів, які Ви реалізуєте, в т. ч. із залученням донорської міжнародної допомоги.

Цей проект дозволить забезпечити, щоб ваші проекти відповідали принципам підходу “Не нашкодь”, розроблялися таким чином, щоб максимально використати переваги з’єднувачів і розділювачів громади, та не загострювали напруженість у громаді. Результати більшості досліджень свідчать про те, що хоч українці у східній частині країни стали більше проявляти прозахідну, інклюзивну українську ідентичність, все є громади залишаються розділеними та вразливими. Суспільна діяльність, спрямована на розвиток сучасної української культури та активізму у східній Україні, хоч і пропагує нову громадянську ідентичність, але нововиниклі активісти та групи можуть зробити її політизованою та розділювальною.

Принципи “Не нашкодь!” застосовуються переважно у гуманітарній сфері для недопущення політизації програм підтримки. Ці принципи можуть також допомогти реалізаторам суспільних і культурних програм усвідомити існування соціальних з’єднувачів і розділювачів і запобігти потенційній напруженості.

Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні (CEUME) - це українська неурядова організація, яка за підтримки проекту «Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI)» (USAID) освоїла підхід “Не зашкодь!” і створила в Україні мережу з понад 30 тренерів. Цей проект використає наявні досягнення для забезпечення підготовки та наставництва організацій розвитку суспільства з питань методології підходу “Не нашкодь!” в 11 цільових містах UCBI, проведення регулярної оцінки дотримання принципів “Не зашкодь!” у цих 11 містах і проведення тренінгу на тему “Не зашкодь!” для київських організацій громадянського суспільства, які працюють у східній Україні. Як наслідок, Проект UCBI і його партнери, а також інші громадські організації, що працюють за цією тематикою, зможуть ефективніше та безпечніше зміцнювати підтримку сучасної української ідентичності.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.