bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс ПРООН для груп активних громадян на участь у візиті з обміну досвідом
16.08.2017

Проект ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», у рамках Донецької та Луганської областей, оголошує Конкурс для груп активних громадян на участь у візиті з обміну досвідом до Чернівецької області. Дедлайн - 25 серпня 2017 р.

Проект ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», у рамках Донецької та Луганської областей, оголошує Конкурс для груп активних громадян на участь у візиті з обміну досвідом на тему: «МІЖНАЦІОНАЛЬНА, МІЖРЕЛІГІЙНА ТА МІЖКУЛЬТУРНА ТОЛЕРАНТНІСТЬ ЯК СКЛАДОВА ТЕРИТОРІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ». Захід запланований для групи 20 осіб на 9–14 вересня 2017 року в Чернівецькій області.

Мета Конкурсу: відібрати групу активних осіб, не менш ніж 20 осіб в одній групі, з яких 10 осіб з громад Луганської та 10 осіб — з Донецької областей, для участі у вищевказаному візиті.

На участь можуть претендувати будь-які громадяни, що мають активну соціально-громадянську позицію та прагнуть вивчити кращий досвід та запровадити проекти покращень у себе в громадах Луганської та Донецької областей, а також ті, які:

  • бажають побудувати діалог і налагодити партнерські зв’язки з владою та мають успішні приклади реалізації сумісних проектів (влада, громада, бізнес)*
  • є представниками зареєстрованих громадських організацій або активних ініціативних груп, закладів освіти, місцевих ЗМІ та ін.;
  • мають бачення розвитку власної території та бажають познайомитись з успішними практиками інших громад щодо соціальної єдності та згуртованості для вирішення проблем.

Для того щоб стати учасником візиту, необхідно заповнити онлайн-форму за посиланням https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRTq7eDl5qJ9R0Y2fhZh1wPTrFZQkSTFHFhqG-CDjELvz8wA/viewform

Кінцевий термін подання заявок на участь у візиті — 25 серпня 2017 року, після чого відповідна конкурсна комісія Проекту ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» розгляне заявки та, у разі перемоги претендента, надішле офіційного листа щодо підтвердження участі в обмінному візиті.

Під час оцінювання поданих заявок буде враховуватись вагомість обґрунтування зацікавленості щодо участі у візиті, перспективність представників громад-учасників візиту з точки зору соціально-економічного розвитку громад та з урахуванням партнерства з Проектом ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України».

Сподіваємось, що особи, які поїдуть в начальний візит до Чернівецької області, в результаті:

  • обговорять у доступній формі напрямки діяльності ПРООН та інших міжнародних організацій, успішні практики та реалізовані проекти щодо відновлення та побудови миру в охоплених конфліктом громадах;
  • поспілкуються один з одним, як представники аналогічних структур, але різних громад, та поділяться досвідом щодо кращих практик роботи у власних напрямках діяльності;
  • ознайомляться з методиками соціальної єдності та зрозуміють, яким чином вони застосовуються на практиці. Зрозуміють світове розуміння питань миробудування та єдності для вирішення існуючих проблем;
  • дійдуть висновків на тему «Що я зроблю в своїй громаді після заходу, щоб покращити життя» та таким чином складуть власні плани щодо вирішення різноманітних проблем у громадах задля їхнього сталого розвитку, зокрема з використанням принципів роботи ПРООН та інших міжнародних організацій «знизу догори»;
  • отримають позитивне враження про мультинаціональну єдність міжнародних організацій та їхню допомогу державам-партнерам та членам ООН, що призведе до позитивного впливу та популяризації діяльності загалом офісу ООН та його співробітників в області;
  • зроблять загальні висновки та залишать власні враження від побаченого та зокрема щодо роботи ПРООН в регіоні;
  • отримають мотивацію щодо єднання та активізації до спільних дій для подолання проблем у громадах, для відбудови та побудови миру, нової сучасної країни в майбутньому;
  • зможуть сформулювати концепції власних проектів розвитку для подання на фінансування до ПРООН.

Мета ознайомчого візиту саме в Чернівецьку область: презентація представникам Донецької та Луганської областей м. Чернівці та Чернівецької області, як мультикультурного, мультинаціонального та поліконфесійного регіону з рівними для всіх можливостями для самоідентифікації та розвитку.

Програмою візиту передбачено відвідання:

-  Об’єкту-культурної спадщини ЮНЕСКО — резиденції митрополитів Буковини та Далмації, яке за масштабами не мало аналогів на Буковині й коштувало астрономічні за тодішніми мірками гроші — 1 мільйон 750 тисяч гульденів. Фінансування, головним чином, здійснювалось за рахунок Буковинського православного релігійного фонду. Як прояв добросусідства, свої пожертви зробили місцеві німецька та польська католицькі громади, а також іудеї.

-  Національного університету та учбово-методичного центру культури «Буковина», де пройдуть зустрічі з етнографами, журналістами та народними майстрами.

-  Музею історії та культури євреїв Буковини, присвяченого феномену буковинського єврейства в період кінця вісімнадцятого століття до 40-х років двадцятого століття, коли на Буковині люди домоглися реальної рівності у правах з іншими націями. Тут була рідкісна не тільки для тих років обстановка терпимості, толерантності, взаємоповаги і співпраці людей різних національностей і віросповідань.

-  Центру румунської культури ім. Євдоксія Гурмузакі та Буковинського мистецького центру збереження та розвитку традиційної румунської культури, де відбудуться зустрічі з керівництвом Центру за участю Генерального Консула Румунії в Чернівцях.

-  Польського народного дому, який став одним із осередків відродження культурного життя Чернівців. Там на відвідувачів чекає спілкування за горнятком.

-  Німецького народного дому. У рамках візиту запланована зустріч з керівником товариства австрійсько-німецької культури «Відродження», Почесним Консулом Німеччини в Україні Олександром Шлампом.

-  Красноїльської громади, що об’єднує два села — Красноїльськ, де проживають етнічні румуни, та Стару Красношору, де проживають етнічні поляки — понад 70%.

-  Села Стара Красношора, де були так звані «чадецькі гуралі» — польський аналог гуцулів, та де для їхнього переселення умови створив австрійський уряд Габсбургів, якій проводив політику вимішування народів, що проживали на території імперії.

-  Вижницької районній ради та райдержадміністрації з обговоренням питань збереження та розвитку місцевих ініціатив та традицій, відвідання Вижницького коледжу прикладного мистецтва.

Також заплановані зустрічі з керівництвом міста та ознайомлення з діяльністю місцевої влади у напрямку збереження та розвитку місцевих традицій мультикультурного міста. Зокрема, ознайомлення з цілями та форматом Міжнародного фестивалю «Буковинські зустрічі», який організовується у 5-ти країнах: Україні (м. Чернівці), Польщі, Румунії, Угорщині та Словаччині, і поєднує традиції вихідців з Буковини, які проживають у цих країнах. Фестиваль є презентацією та пропагуванням Буковини як прикладу можливості гармонійного взаємопорозуміння і співпраці при збереженні власної культурної та національної ідентичності. Під час поїздки гості відвідають Петрівський ярмарок; ознайомляться з проектом «Інтегрований розвиток міста», в рамках якого при плануванні стратегії розвитку до 2030 р. закладається збереження та розвиток культури, економіки з позиції поліетнічності.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

  • ПРООН
  • http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home.html

Коментарі

Олексій Скобєєв   2436 днів тому   #  

Чи плануєте участь у тренігу представників Чернівці., які праюють у напрямку культурного різноманіття в ім я діалогу та розвитку ?

  •   Пiдписатися на новi
Олексій Скобєєв   2436 днів тому   #  

Цікаво що Ви пропонуєте наш регіон , але не плануєте зустрічі з громадськими організаціями , які працюють в напрямку проекту з сприяння толерантності та соціальної згуртованності мультікультурної спільноти Буковини.

  •   Пiдписатися на новi
Карэн Гамбарян   2435 днів тому   #  

Також я бачу, що не заплановано зустрічей із представниками громади ВПО на Буковині. Така собі звичайна туристична екскурсія.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.