bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Новий Корогод: «Завдяки проекту ми налагодили зв’язок між поколіннями»
08.04.2015

ГУРТ продовжує публікувати рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу презентуємо історію села Новий Корогод Бородянського району Київської області.

***

Село Новий Корогод з’явилося на карті 1986 року. Його побудували для компактного проживання громадян, евакуйованих із зони ЧАЕС, на території Жовтневої сільської ради Бородянського району Київської області. В селі зосереджені, в основному, об’єкти соціальної сфери, а відсутність промислового та сільськогосподарського виробництва змушує його мешканців у пошуках роботи виїздити за межі населеного пункту. Місцевий бюджет на 80% дотаційний, тому за його рахунок ніякого розвитку громади бути не може.

Однак завдяки активним членам громади за підтримки ГО «Фонд розвитку спільноти» вдалося налагодити співпрацю з Ресурсним центром ГУРТ, що стало відправною точкою у зміні світогляду наших жителів.

Непростий шлях пройшла громада до перших видимих результатів, які об’єднали людей та подарували віру у можливості змін. Вперше за довгі 27 років нової історії села громада розробила реальний план власного розвитку та рішенням сесії прийняла план соціально-культурного розвитку села.

І ось він довгоочікуваний результат – громада розробила проект «Новокорогодський вернісаж». Спочатку увагу вирішили приділити увагу найменшим: дорослі згуртувалися задля забезпечення дозвілля дітей. Власними руками подарували малечі спортивно-ігровий майданчик, що, по суті, став місцем для спілкування різних поколінь.

Своїми діями нам вдалося «заразити» частину тих, хто спочатку сумнівався у можливостях  активістів-першопрохідців. Нині ми маємо групу людей, які об’єдналися в громадську організацію і готові присвятити свої зусилля подальшій розбудові села та зміцненню міжкультурних зв’язків.

Про те, що з вибором проекту ми не помилилися, свідчить той факт, що на сьогодні наш спортивно-ігровий майданчик  – це місце в селі, яке найбільше відвідують не тільки діти з батьками,  дідусями, бабусями, а й молодь.

Вдала реалізація проекту дала можливість людям повірити у власну спроможність вирішити актуальну проблему і надихнула на нові звершення. Цей успіх стимулює рухатися далі: ми плануємо облаштувати зелений театр, який дасть змогу проводити силами громади фестивалі, концерти, конкурси.

У нас є багато талановитих людей, але досі немає майданчику, де вони могли б показати свої здобутки. Вочевидь, на шляху до цієї мрії нам доведеться долати якісь перешкоди, але досвід доводить – маєш бажання, знайдеш і ресурс.

Автор: голова ГО «Пролісок» П. П. Кирпель

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

Олічка Мороз   3229 днів тому   #  

Маленькими кроками - до великих звершень. Так тримати!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.