bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вікторія Саврон: «Головне завдання групи самодопомоги – це зміцнення віри в себе»
09.10.2016

Методика самодопомоги вже неодноразово довела свою ефективність у сприянні соціально-психологічній адаптації ветеранів АТО. ГУРТ продовжує публікувати історії успіху випускників 5-ї Всеукраїнської школи самодопомоги. Про потенціал використання технології самодопомоги цього разу розповіла випускниця школи, керівник відділу соціальної роботи Слов’янського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторія Саврон

 ***

Групу самодопомоги для учасників АТО в Слов’янську ми створили із залученням громадської організації «Союз ветеранів АТО Донбасу», основою діяльності якої є об’єднання всіх учасників АТО задля вирішення актуальних проблем.

Головне завдання нашої групи самодопомоги – зміцнення віри в себе і схвалення власних дій, допомога у виході з ізоляції і самотності, пошук шляхів вирішення різноманітних проблем. Залучення учасників відбувається шляхом особистих запрошень, розповсюдження оголошень в державних  установах, зокрема в службі зайнятості та Військовому комісаріаті.

Мета групи самодопомоги – надати учасникам можливість позбавитися від негараздів і змінити життя на краще шляхом промовляння своїх проблем та позитивної зміни думок і переконань.

Зустрічі групи самодопомоги проводяться у приміщенні Донецького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями.

Першу зустріч ми присвятили організаційним питанням. На цьому зібранні визначили лідера, прийняли правила; далі зробили акцент на цінностях і значенні стосунків між учасниками АТО та окреслили перспективу досягнення успіху в житті. Багато часу присвятили питанню соціальних пільг для учасників АТО. 

Проблемою у заснуванні групи стало те, що відсутнє постійне приміщення для зборів. Також були труднощі з розкладом, оскільки учасники працюють. У процесі організації групи самодопомоги виділилися особи, які намагалися самореалізуватися, нав’язуючи свою думку іншим, що негативно впливало на групову динаміку.

До першої зустрічі долучилися представники громадської організації «Союз ветеранів АТО» м. Краматорськ, які поділилися своїм досвідом вирішення соціально-економічних проблем і втілення позитивних практик.

На першій зустрічі було 12 осіб. Зібрання пройшло у формі бесіди. Учасники говорили про позитивне мислення й те, як воно впливає на життя. Всім, хто брав участь, припала до душі методика. В подальшому надійшла пропозиція створити  самостійну спілку учасників АТО.

Після основної частини було запропоновано зібратися наступного дня у ЗОШ №13 на відкриття меморіальної дошки Ігорю Грішину – капітану (посмертно), бортовому авіаційному техніку вертолітної ланки 16 окремої бригади армійської авіації, що загинув 2 травня 2014 року під час АТО поблизу Слов’янська та був нагороджений орденом Богдана Хмельницького 3 ступеня посмертно.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.