bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «ВКУПІ»: «За 2023 рік ми провели 484 зустрічі груп самодопомоги»
07.02.2024

Війна внесла свої корективи в діяльність багатьох громадських організацій. Запити українців вимушено змінилися, то логічно, що й ГО змінюють фокуси уваги в роботі. 

Вінницьку громадську організацію «ВКУПІ» у 2011 році заснувала спільнота підприємців для підтримки та розвитку бізнесу в регіоні. Однак з початком повномасштабного вторгнення акцент перемістився на питання збереження та відновлення ментального здоров’я українців, що беззаперечно є одним із найбільш гострих на сьогоднішній день. Ми поспілкувалися з керівницею організації Галиною Бурковською про те, чим зараз займається «ВКУПІ» та чому соціально-психологічній підтримці потрібно приділяти максимум уваги. 

 

*** 

ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ 

Назва організації «ВКУПІ» розшифровується як Вінницький Клуб Успішних Підприємців, і це абсолютно відповідає тій ідеї, що була в основі створення ГО. До першого складу входили успішні підприємці Вінниці, які об’єдналися для взаємопідтримки один одного, комунікації між собою та з громадою і владою задля вирішення різних соціальних та бізнес-питань. Проводилося багато тематичних тренінгів, семінарів, постійно відбувався обмін досвідом з колегами з інших регіонів, а також реалізовувалися соціально значимі проєкти, пов’язані з благоустроєм міста. 

 

 

 Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року в значній мірі змінило провідну діяльність «ВКУПІ». Сама назва набула нового сенсу: ВКУПІ = ЄДНІСТЬ. На перший план вийшли такі напрями, як психологічна підтримка і реабілітація постраждалого від воєнних дій населення. Фахові психологи з-поміж представників організації ініціювали цю роботу, а менеджеркою процесу стала Галина Бурковська, котра очолила ГО.

                

            

Як розповідає пані Галина, спочатку це була волонтерська діяльність – надавали першу психологічну допомогу тим, хто її потребував, скеровували в гуртожитки, школи, інші заклади, де приймали людей, годували й давали прихисток. Гуманітарною чи благодійною діяльністю на кшталт збору коштів ніколи не займалися – натомість зосередилися на роботі зі збереження ментального та фізичного здоров’я українців з прицілом на довгострокову перспективу. Тож після первинної допомоги постраждалим від російської агресії наступним етапом стала організація груп самодопомоги в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, тим більше що досвід роботи з ГСД і у пані Галини, і в інших членів її команди вже був, і то немалий. 

 

*** 

ГРУПОВА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОБОТИ «ВКУПІ» 

Галина Бурковська професійно займається психологією вже понад 20 років, є сертифікованою тренеркою, постійно працює з різними форматами групової взаємодії. Ще у 2018 році вона пройшла навчання з методики проведення груп самодопомоги, яке організовував Ресурсний центр ГУРТ, та почала проводити такі групи, спочатку сама, а потім залучала й інших членів своєї організації. Протягом цих років пані Галина з колегами активно беруть участь у заходах ГУРТа, які стосуються теми самодопомоги, тож коли постало питання вибору форматів роботи в нових умовах, рішення було на поверхні. 

У перші місяці великої війни у Вінницю прибуло дуже багато нових людей. Місто залишалося відносно безпечним прихистком для тисяч тих, хто вимушено покинув свою домівку, і тих, хто цієї домівки вже не мав зовсім… Організація максимально зосередилася на роботі саме з вимушеними переселенцями. Групи самодопомоги чудово вписалися в загальний контекст тієї допомоги, яку надавала ГО «ВКУПІ» – люди могли отримувати не тільки безкоштовне харчування, одяг чи місце проживання, а коло підтримки від однодумців. Зустрічі проводилися і проводяться для того, щоб їх учасники мали де набратися сил і енергії, отримати знання з саморегуляції, знайти відповіді на болючі питання за допомогою особистого досвіду учасників груп та поділитися своїм досвідом. Також були створені групи для підтримки волонтерів місцевої громади, які працювали з тимчасово переміщеними особами, та людей, котрі втратили роботу і засоби для існування.  

 

*** 

ПОДАЛЬША СПІВПРАЦЯ З РЕСУРСНИМ ЦЕНТРОМ ГУРТ 

До початку повномасштабного вторгнення «ВКУПІ» не залучали грантових коштів для ведення своєї діяльності – вистачало власних ресурсів. Та оскільки тепер почалася робота з іншим напрямом, де, окрім коштів, важливий постійний методичний супровід, у 2022 році подалися на конкурс «Самодопомога для відновлення та підтримки спроможності громад» від Ресурсного центру ГУРТ.  

Завдяки цій співпраці організація отримала можливість навчати своїх членів методиці проведення груп самодопомоги, запросити до своїх рядів більше людей, які готові проводити групи, облаштовувати місця зустрічі з максимальним комфортом і затишком. Члени організації відвідують конференції, де можна побути в середовищі однодумців. Фасилітатори мають постійний доступ до програми менторської підтримки, де розбираються особливості ведення різних груп та нові техніки, які можна використовувати. Мотивуючим моментом для членів організації є те, що Галина Бурковська – тренерка з теми ГСД, а отже, до неї можна звернутися за професійною консультацією. 

 

Говорячи про співпрацю з ГУРТом, пані Галина відмічає і підтримку в IT-напрямку – у рамках Програми технологічної підтримки неприбуткових організацій України TechSoup Україна, що дає змогу ГО вийти на новий технічний рівень. До цього напряму роботи входить допомога з придбанням пільгового ліцензійного програмного забезпечення, інформаційна підтримка з питань цифрової безпеки, а також з поточних питань, що виникають у процесі. 

 

*** 

ЩО ЗАРАЗ? 

Організація проводить групи самодопомоги на постійній основі в міському молодіжному центрі «Квадрат», підписаний договір про співпрацю з бібліотеками міста, на базі яких проходять зустрічі ГСД. Про групи саме в бібліотеках багато теплих відгуків від учасників – серед книг, у спокійній атмосфері люди почуваються в безпеці. Говорячи про роботу з молоддю, пані Галина відмічає особливу вагу цього напряму – адже мова йде про наше майбутнє. Молоді люди творчі, відкриті, легко йдуть на контакт, але багато з них травмовані війною. Важливо працювати з цими травмами і не допускати їх поглиблення.  

Серед учасників ГСД значна частина – члени родин військових. Це різні люди з різними проблемами. У когось близька людина воює, у когось у родині ветеран, а хтось, на жаль, переживає важку втрату. Робота в групах допомагає їм стабілізувати внутрішній стан, налагодити стосунки з дітьми, партнерами, близькими та рідними людьми і соціумом взагалі. У людей, які втратили сенс життя, з’являється бажання жити.  

Тільки за 2023 рік було проведено 484 зустрічі груп самодопомоги. 

Частина людей, які відвідують групи самодопомоги, стають спочатку помічниками фасилітаторів, а згодом самі проходять навчання та починають вести свої групи.  

Окремим напрямом діяльності є реабілітаційні зустрічі у форматі груп взаємодопомоги із педагогами закладів вищої, середньої та технічної освіти: від них надходить багато запитів щодо відновлення ресурсу та попередження вигоранню. Також «ВКУПІ» організовує для різних аудиторій (дорослих і дітей) навчальні тренінги та заходи з інших тем, які стосуються психологічної підтримки, частина таких заходів проводиться на волонтерських засадах. 

Хоча організація зараз і дещо відійшла від теми підприємництва, вона продовжує брати активну участь у соціально значущих ініціативах міста. Так «ВКУПІ» входить до коаліції «Вінниччина 1325», яка працює над упровадженням на регіональному рівні резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», зокрема опікується питаннями безпеки навчальних закладів.  

 

*** 

ЕФЕКТИВНА РОБОТА В МЕТОДИЦІ ГСД: ПОРАДИ ВІД ГАЛИНИ БУРКОВСЬКОЇ 

• Щоб стати хорошим фасилітатором, треба любити людей і себе. Любов до себе важлива тому, що без неї не буде любові до людей. Коли особистість себе любить і поважає, вона не буде порушувати кордони інших, не повчатиме, не демонструватиме зверхність. Такий фасилітатор буде частиною групи, так само, як і інші учасники допомагатиме собі через допомогу іншим. У цьому, до речі, треба бути з собою чесним – не прагнути абстрактно «допомогти всім на світі», а усвідомлювати, що через цю свою діяльність ти допомагаєш передусім собі, а потім уже – іншим.  

Фасилітатор повинен вчитися говорити з позиції «Я-повідомлення» – про себе, свої почуття і внутрішні стани, а не роздавати поради. 

Треба пам’ятати про профілактику вигорання. У випадку роботи груп самодопомоги вигорання – це коли фасилітатору не хочеться йти на зустріч. Важливо реалістично оцінювати, скільки часу ти можеш приділити тій чи іншій роботі. Якщо людина завантажує себе роботою, навіть соціально корисною, але не присвячує час особисто собі, то вигорання дуже вірогідне. Дотримуватися балансу між професійною зайнятістю, особистими стосунками і саморозвитком справді важливо.  

• Не нехтуйте правилами роботи групи. Вони створені не просто так. Говорити через «Я-повідомлення», поважати один одного, приймати іншого, не перебивати, дати можливість договорити, дотримуватися конфіденційності. Важливо, щоб учасники не просто їх механічно повторювали – суть у тому, щоб по-справжньому дослухатися до них і намагатися дотримуватися не тільки в маленькому просторі групи, а й у житті. Дотримання правил також є запобіганням вигорання для фасилітатора. 

Я почала працювати з групами самодопомоги давно і знаю, які хороші результати дає ця методика. Переконана: люди повинні знати, що це таке і як воно працює, має бути більше інформації в публічному просторі, що такі можливості існують!  

 

*** 

Читайте більше історій на порталі ГУРТ  

 

*** 

Ресурсний центр ГУРТ працює над розвитком групової соціально-психологічної реабілітації за підтримки Уряду Швеції та Національного фонду демократії (NED).  

Цей матеріал підготовлено у рамках проєкту «Психосоціальна самодопомога для підтримки громад України», що здійснюється Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Швеції.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст матеріалу несуть виключно його автори/авторки. 

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.