bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Юридичні клініки в Україні як форма реальної безкоштовної правової допомоги   

Значною проблемою для українців є відсутність коштів. Ще більшою вона стає у випадку потреби юридичного захисту. Без нього можна втратити й те, що залишилось. Проте українські правники не мають особливого бажання відстоювати чиїсь інтереси безкоштовно.

Що робити?

Зарадити проблемі можуть юридичні клініки. Для необізнаних поясню, що це підрозділи юридичних факультетів, на яких забезпечується практичне навчання студентів. Студенти допомагають людям безкоштовно, а при цьому практично навчаються професії. Така робота називається Pro Bono - від лат. Pro Bono Publico - на благо суспільства.

Чи буде така форма практичного навчання існувати після ухвалення Верховною Радою нової редакції закону “Про вищу освіту”? Чи розглядає держава юридичні факультети/вузи як допомогу у вирішенні правових проблем великої частини збіднілих українців?

Пропоную обговорити цю тему. Фундація планує провести ряд заходів. Ваші коментарі будуть в нагоді.

Коментарі

Олександр Коваль    5316 днів тому   #  

Незнаю, на Закарпатті юридичні клініки працюють вже понад 10 років, як на мене їх діяльність є ефектвиною.
В Ужгороді є юридична клініка на базі юридичного факультету УжНУ(Асоціація студентів юристів), при ЗакДУ, та окремо працює КАПЛ "Вестед".
Ефектвиність вимірюється кількістю наданих реальних консультацій, кількістю справ, що подані до суду, та виграних на користь громадян.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5316 днів тому   #  

Дякую, Олександре!
Приємно чути гарні слова про юрклініки Закарпаття.
Та потрібно думати про розвиток. Криза вносить корективи. І часто вони є на користь людей - у юристів зменшується кількість клієнтів, тому з*являється час на Pro Bono!
До речі, 5 жовтня буде проведено захід «Досвід роботи та актуальні проблеми діяльності юридичних клінік в Україні». Інформація в конфернціях https://gurt.org.ua/news/conferences/4167/
Запрошую зацікавлених до участі.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5316 днів тому   #  

Добре великим містам, де є юридичні виші. А от на переферії з цим проблема.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5316 днів тому   #  

В Острозі, маленькому мітечку - теж є :)

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5316 днів тому   #  

А поблизу Острога є велике місто з вишем?

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5316 днів тому   #  

В Україні вузів, де готують юристів, - більше 200. І це забагато для маштабів нашої країни, якщо говорити про якість. Але якщо в кожному з них буде ЮК - це буде дуже добре! До того ж маємо великий відсоток юридично грамотного населення!
Ясно, що в малих містах, а тим більше селищах і селах, юрклініку не створити. Острог - яскравий виняток.
Вихід для них в іншому. Кожен зі студентів десь жив до навчання, кудись поїде після і їздить на канікули. Велика частина - до цих малих населених пунктів. Тому один з виходів - створення ними громадських організацій. До речі, це дуже актуальна тема - донори охочіше надають кошти у малі населені пункти, ніж великі.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5316 днів тому   #  

Так що, виходить? Кидать через газети клич? Так вони ж не читають їх... Як дізнатись, хто з міста і скільки їх навчається в юридичних? І чомусь, сумнівно, що вони захочуть об'єднуватися задля цього. Студенти ж, час розписаний напевно. Треба щось інше придумати... А, можливо, хтось уже придумав і працює?

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5316 днів тому   #  

Володимире, чи є десь сайт з адресами та телефонами юридичних клінік?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5316 днів тому   #  

Ліліє, в Острозі є виш, та ше й який - справжній Оксфорд :) правда, там піарити свої успіхи ще не навчились http://uosa.uar.net/
юридична клініка там існує, мабуть років з десять :) і з десяток громадських організацій. от недавно мене мої студенти (мав приємну необережність викладати там два роки) потішили - запустили інтернет-радіо (у формі гучномовця по університету радіо існувало вже з 2002 року). Їдьте в Острог і вивчайте їх досвід :)

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5316 днів тому   #  

зараз по карті (чи мапі) буду дивитись, де це...

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5316 днів тому   #  

Острог дійсно дуже прогресивне наукове місто.
Поки що дуже мало юрклінік, які мають таке ж забезпечення. У 3/4 вузів їх ще нема, хоча Наказ про їх створення та стандарти роботи діє вже 3 роки. Учасниками мережі Фундації на даний час є 55 юрклінік з усіх регіонів. Частина створюється, але діють автономно - ми про них дізнаємось під час різних заходів, коли випадково зустрічаємось.
Більшість діючих існують на ентузіазмі викладачів і студентів. Тому контакти їх часто міняються. Найпростіше дізнатись - зателефонувавши до найближчого або відомого вам вузу і запитати. Інший спосіб - пошук в Інтернеті "юридична клініка". Є сайт Фундації - Асоціації (це дві форми однієї структури - таке вже українське законодавство), але його весь час інфікують. Може конкуренти?

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5316 днів тому   #  

Подивився і сам у Гуглі. Про юрклініки багато інформації...

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5315 днів тому   #  

найцікавіше те, що цільова аудиторія, яка може скористатись їх послугами, просто не знає, що таке явище існує... я от не знав :(

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Новіков   5315 днів тому   #  

Володя, привіт. Це Анатолій Рекун (тільки під іншим ім’ям). Я зараз сужусь вже пів-року з Автопланом. Підкажи, в якій юридичні клініці можна отримати допомогу?

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5315 днів тому   #  

Проблема інформування населення існує. Ми працюємо над тим, щоб про нас знали. Цей блог також комусь допоможе інформативно.
Проблемою є те, що юрклініки працюють переважно на ідейних засадах. Часто адміністрація вузів не тільки не допомагає, а й перешкоджає діяльності. Наприклад, навесні ректор закрив одну з кращих юрклінік в м. Києві.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5315 днів тому   #  

Анатоліє, привіт!
В Черкаському університеті є юрклініка. Але Автопланом її силами навряд чи можна справитись. Хіба що влаштувати акцію. Тобі скоріше потрібен хороший адвокат.
Мої тел. і пошта не змінювались.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5309 днів тому   #  

Cьогодні відбувся Форум студентів - юристів. Більшість студентів і викладачів високо оцінила практичне навчання в юридичній клініці. Меншість просто не має юрклінік. Міністерство юстиції повідомило, що розширення такої практики повинно бути пріоритетом. Міносвіти підтримало...

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5290 днів тому   #  

Взяв участь у конференції ABA/RoLI по концепції розвитку вищої юридичної освіти. Солідне представництво (Мінюст, Міносвіти, Конституційний суд, ректорат вузів), згадували окрім іншого про юрклініки та їх важливість у практичному навчанні. Вражає те, що держава утримує великий штат чиновників, які мали б давно запропонувати та впровадити зміни. Проте найбільший внесок для цього роблять донори та громадськість, які роками "б*ються в стіну" зі своїми напрацюваннями та пропозиціями. Обнадіює позитивне відношення останнім часом профільних міністерств до цих звернень, активізація та участь у заходах, сприйтяття пропозицій та налаштованість на реалізацію.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Свєнтицький   5188 днів тому   #  

Запрошую охочих відвідати сайт активних молодих юристів, де можна знайти корисні контакти www.krmj.org.ua (він в стані наповнення, але багато інформації вже є) - це Коордрада при мінюсті. Заходи Коордради в 2008р. до Дня прав людини призвели до видачі Президентом Указу про проведення їх щорічно. Яка з громадських або дорадчих рад має такі активи?
Великий захід - Форум "Правники - суспільству", перенесений з грудня 2009р. на березень 2010р. - всіх запрошую відвідати та побачити потугу правничої молоді.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.