bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Краса і велич стотисячного українського міста за сто тисяч років?   

У неділю ввечорі у центрі Білої Церкви не кілька секунд я забув у якому місті нині перебуваю. Це була одна з центральних вулиць, за кілька хвилин маршрутка мала відвезти мене до вокзалу, а я стояв і намагався пригадати. Вінниця? Хмельницький? Кременчуг?

Здогадуєтеся чому? Багато середніх українських міст майже нічим не відрізняються. Ті самі п’яти- дев’ятиповерхівки, політичні білборди, неприбрані газони, хаотично розташовані склади, магазини і перукарні.

Деякі з міст більш чисті, інші – менш, але дух стотисячного українського міста просякнутий не німецьким затишком чи польською більш-менш акуратністю, а хаосом переходу від 80-их до 2010-них.

Чи цей перехід передбачає упорядкування і комплексне оновлення архітектурного обличчя міст? Наврядчи.

Мої відчуття підсилилися й тим, що ми були в той день в Олександрії – дендропарку на 220 га, окраси Білої Церкви. Вчитавшись в історію дендропарку, розумієш, він не створений «українським генієм». Головні персонажі історії Олександрії - польський король, польський гетьман, французькі, італійські архітектори і садівники…

Українці – це за великим рахунком, нація, яка не здатна створити щось якісне. Українське бароко і рококо 17 століття? Побувайте в Словаччині, Чехії, Німеччині і побачите, що у 100 тисячному містечку буде більше вартих уваги пам’яток, як у цілому Києві.

Зрештою, що було створено за останні сто років в Україні? Хіба що Донбас-Арена. І то руками турецьких робітників.

Коментарі

Андрій Овчарук   4967 днів тому   #  

я боюся, що весь сучасний світ не проживе і тисячі років. Українці здатні, просто нам потрібно позбутися дармоїдської структури - держави, звести її до мінімуму. держава має бути кимось типу касира на автозаправці.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4965 днів тому   #  

с учетом 80 лет социализма - нужно радоваться тому, что есть.... В те времена как-то не до эстетики было, массивы пяти-девятиэтажек конечно глаз не радуют, но решали в принципе общий вопрос проживания пролетариата ;)) а то, что успели построить за 20 лет не сильно видно ибо такого немного, ну а хотите посмотреть на идеальную архитектуру - поезжайте в среду обитания "бАгАтых" олигархов))))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.