bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Народні депутати та громадськість вимагають від Кабміну не гальмувати появу   

Народні депутати та громадські організації, які працюють для поліпшення здоров’я нації, вимагають від Кабінету Міністрів України припинити саботування Закону та нарешті затвердити Постанову про використання кольорових малюнків та піктограм, які буде розміщено на пачках сигарет та інших тютюнових виробах з метою попередження громадськості про шкідливість куріння.
Верховна Рада України ухвалила Закон №1512-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення” ще 11 червня 2009 року. В Прикінцевих положеннях Закону зобов’язала Кабінет Міністрів України у тримісячний термін з дня опублікування затвердити кольорові малюнки і піктограми, що входять до додаткових медичних попереджень, на упаковці тютюнових виробів. Проект зазначеної Постанови було розглянуто та узгоджено всіма заінтересованими міністерствами та відомствами. Проект тричі (30 червня, 28 липня та 22 листопада 2010 року) виносився на розгляд на засіданні Кабінету Міністрів, але Постанову так і не було ухвалено, а її проект було повернено в МОЗ без будь-яких конкретних зауважень.
«Кабінет Міністрів втретє відмовився розмістити попереджувальні малюнки на пачках з цигарками. Знову без жодної аргументації, всупереч закону та міжнародним зобов'язанням України. Проте цього разу уряд проігнорував ще й пряме доручення Адміністрації Президента», - каже народний депутат Леся Оробець.
Сьогодні депутати та громадськість звертаються до Президента Віктора Януковича з проханням втрутитися в ситуацію, змусити уряд нарешті виконати пряму норму Закону України та забезпечити поступ України до подальшого звільнення від тютюнової епідемії.Таке звернення підтримують і представники 52 міжнародних громадських організацій, які з 15 по 20 листопада брали участь у 4-ій сесії Конференції Сторін Рамкової Конвенції ВООЗ з контролю над тютюном в Уругваї. Міжнародна громадськість звернулася до Уряду України з проханням не блокувати прийняття Постанови щодо фотоілюстрацій на пачках сигарет. Звернення підписали Всесвітня фундація серця, Альянс Рамкової Конвенції, Канадська спілка боротьби з раком, Всесвітня організація боротьби із раком легень та інші.
«Під час перерв між пленарними засіданнями я особисто підходив до кожного із підписантів і пояснював ситуацію в Україні. Кожен із підписантів перечитував текст і задавав питання. У жодного не виникло сумнівів у правильності рішення Парламенту, натомість було здивування щодо невиконання законодавства. Ми домовилися інформувати всіх підписантів щодо подальшої долі їх звернення», - каже Андрій Скипальський, Голова Правління Регіонального центру громадянського представництва «Життя».
Приклад Уругваю, лідера із запровадження малюнків та піктограм, де такі малюнки займають 80% площі пачки сигарет, доводить, що розміщення картинок на пачках через рік після введення може зменшити поширеність куріння на 7%. В Україні курить близько 10 млн. чоловік, таким чином вже за рік після введення цієї норми сотні тисяч людей мають шанси позбутися цієї шкідливої залежності. Проте Кабмін в порушення вимог чинного законодавства та з незрозумілих причин відмовляється виконати цю технічну процедуру затвердження картинок, таким чином відкладає введення ефективної норми зменшення куріння взагалі на невизначений термін.
“Про шкідливість куріння треба не тільки говорити, її треба показувати!”. Цей принцип ВООЗ вже діє у 39 країнах, які розмістили картинки-попередження на пачках сигарет (а це Канада, Бразилія, Бельгія, Румунія, Латвія, Туреччина, Таїланд, Австралія, Єгипет). В усіх цих країнах поява правдивої та наочної інформації на тютюнових упаковках стала одним з факторів зменшення поширеності куріння. Законодавство ще 25 країн знаходиться на стадії затвердження цих вимог.
“Картинки ефективні, бо зменшують кількість нових курців серед підлітків. Для молоді є дуже важливим стильний вигляд сигарет. Подивіться, скільки варіантів дизайну пачок придумують виробники сигарет, саме через цю слабкість молоді до зовнішнього вигляду! Проте якщо на пачці показано наслідки хвороби, до якої призводить куріння, це відштовхує значну частину потенційних нових курців”, - каже Ганна Гопко, керівник департаменту з адвокації Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

Довідка

У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну - обов’язковий для виконання міжнародний договір, який рекомендує робити попередження на упаковці тютюнових виробів у вигляді малюнків або піктограм.
В 2003 році Європейська Комісія ухвалила рішення щодо використання кольорових фотографій на тютюнових упаковках як ефективного засобу попередження куріння та інформування громадян про пов'язані з курінням ризики для здоров'я.
Міністерством охорони здоров’я України підписано відповідну Ліцензійну Угоду з Європейським Співтовариством щодо використання кольорових фотографій та інших ілюстрацій із зазначеної збірки ЄС, як медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів в Україні. В запропонованому проекті постанови КМУ пропонується затвердити перелік малюнків та піктограм, що містить малюнки та піктограми з ухваленої ЄС збірки документів (Рішення Європейської комісії від 26/V/2005), з текстами українською мовою відповідно до чинного законодавства. Навіть Українська асоціація виробників тютюнових виробів «Укртютюн» у своєму листі до МОЗ зазначила, що готова до співпраці у сфері використання медичних попереджень споживачів та використання графічних попереджень і малюнків з бібліотеки ЄС.
Кабінет Міністрів України 2009 року затвердив Державну цільову соціальну програму зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на період до 2012 року. Ця програма, зокрема, передбачає, інформування населення про небезпеку, ризики та шкідливі наслідки для здоров’я, пов’язані із вживанням тютюну і впливом тютюнового диму. Одним з ефективних та рентабельних засобів такого інформування є розміщення на упаковці тютюнових виробів малюнків та піктограм із зображенням наслідків вживання тютюну для здоров’я.
Запровадження попереджень у вигляді малюнків на тютюнових упаковках підтримується громадськістю України. У 2009 році було проведено загальнонаціональне репрезентативне опитування щодо попереджень на упаковках тютюнових виробів. Загалом розміщення малюнків на тютюнових упаковках підтримує 72% опитаних, включаючи 62% курців. 42% опитаних курців вважають, що такі зображення на пачках сигарет спонукають їх задуматися про припинення куріння. 51% вважають, що розміщення попереджуючих малюнків, які наглядно показують шкоду куріння для здоров'я, могло б утримати частину молодих людей від початку куріння.
Таким чином, відмова Кабінету Міністрів України ухвалити Постанову “Про затвердження переліку кольорових малюнків і піктограм, що входять до додаткових медичних попереджень на упаковці тютюнових виробів” суперечить не тільки вимогам чинного законодавства України, але і міжнародним зобов’язанням України та чинній Державній цільовій соціальній програмі.

Коментарі

Михайло Ізюмський   4884 дні тому   #  

В Штатах затвердили нові зображення
http://www.time.org.ua/2010/11/blog-post_14.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.