bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Фейсбук для покійників   

Рано чи пізно з цим зіштовхнеться кожен користувач соцмереж. Людина помирає, її профіль лишається у спільноті. Минають місяці й роки, а бездушна система й далі пропонує зафрендити тих, хто вже напевне відповісти на запит про дружбу не зможе. Пропонує привітати їх із днем народження.

Можливо, це такий варіант життя вічного і хтось не проти, щоб йому писали й після смерті. Але мені боляче бачити автоматичні запити від тих, хто вже належить кращому світові. На те вони й покійники, щоб їм дали спокій.

Реєструючись у соцмережах, я жодного разу не бачила угод про те, що робити з профілем, коли тебе не стане. Хтось би волів, щоб усі згадки про нього видалили назавжди. Хто і як це може зробити? А комусь би хотілося лишитись у мережі своєрідним пам’ятником собі: нехай іще довго висить фото, останні думки й коментарі. Найчесніше було б при реєстрації домовлятися про це з новим юзером.

Гадаю, соцмережі прийдуть до певних етичних кодексів і винайдуть способи регулювання таких питань. А може, вже прийшли? Як стимульнути цей процес в Україні? До кого звернутися? Хто знає – розкажіть.

Коментарі

Михайло Ізюмський   4585 днів тому   #  

прийде час і логіни-паролі від соцмереж і т.п. будуть вказуватись у заповітах разом з інструкціями щодо того, що з цими аккаунтами робити. взагалі, було б добре якби аккаунти що не відвідуються власником протягом більш ніж 2-3 роки видалялися автоматично, але добровільно соцмережі на це не підуть.

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4585 днів тому   #  

Дякую, Михайле, за коментар. Знала, що Ваш буде першим. Сподіваюся, що мій пост прискорить цивілізаційні процеси в мережі. а де б можна було ще його викласти, щоб думка дійшла до тих, хто приймає рішення в соцмережах?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4585 днів тому   #  

Я б не був таким оптимістичним :)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4585 днів тому   #  

насправді тема далеко не нова, я особисто бачив декілька публікацій з цього приводу, і власникам та адміністраторам відповідних ресурсів ця проблема знайома. просто зараз стоїть вона не так гостро і ще можна замовчувати щоб не асоціюватися з такими малооптимістичними словами як "смерть".

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4584 дні тому   #  

Знаєте, пані Лесю, десь два місяці тому я теж задумалася над цим питанням. Що стає з аккаунтом? Після смерті знайомого, рука чогось потягнулася кілкнути на сторінку у фейсбуці, а там всі пишуть слова співчуття. Дурниця, напишіть ці слова рідним?! Можливо було б справді доречно, якщо людина не користується сторінкою, наприклад, рік - вона автоматично закривається, анулюється чи що завгодно.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4584 дні тому   #  

колеги, а як же бути з християнською вірою у вічне життя? я не жартую. хто візьме на себе право видалити акаунт з мережі проти волі власника, якщо цей власник не порушив ніяких правил, а лише помер фізичною смертю? багато комерційних банків декларують, що зберігають вклади, за якими не звертаються, нескінченно довго...

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4584 дні тому   #  

Катехизис каже, що вічно живе душа. Тіло повертається в землю. Про акаунти у християнському віровченні нічого не сказано. Духівник нашої громади, коли править панехиди, пояснює, що душі після смерті потрібні тільки молитви за її спасіння, а ніщо земне її більше не цікавить. Традиційно речі померлого роздають людям. Певно, акаунти теж належать до земних речей.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4584 дні тому   #  

а як все ж таки бути з банківськими вкладами померлих, вони (вклади) точно "земні", але їх не роздають різним людям і зберігають вічно? з іншого боку, акаунт в соціальній мережі часто є справжнім дзеркалом душі власника, який теж може потребувати молитви за спасіння ;)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4584 дні тому   #  

))) квіни свого часу співали who wаnts to lіvе forеvеr.видно у людей у масовому порядку зявився реальний шанс пожити вічно. А ще є такий роман португальського письменника,лауреата нобелівки Хосе Сарамаго 'збої в смерті'.рекомендую дискутантам у цій гілці коментарів)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4583 дні тому   #  

"акаунт в соціальній мережі часто є справжнім дзеркалом душі власника" - Богдане, мені здається що це є більш характерним для блогів, ніж для соцмереж

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4583 дні тому   #  

можливо, Михайле. ніколи не претендував на знавця душ, блогосфери чи соцмереж :) а ти, Тарасе, певно дуже вдало з'їздив до Луганська, бо твої останні коменти просто іскрять :) треба купити рекомендовану тобою книжку та вирушити потягом на далекий схід неньки України. може й в собі щось роздмухаю :)

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Стадніченко   4583 дні тому   #  

Недавно у знакомой неожиданно умер муж. ВКонтакте на его странице статус "Дождался. Отпуск. Уезжаю..." И я тоже задумалась.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4554 дні тому   #  

Ось дещо інший та дуже цікавий погляд на цю проблему
http://osvita.mediasapiens.kiev.ua/material/3790?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+mediaosvita+%28%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D1%96%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C%29
трохи винесло мозок (вкупі з одним самурайським принципом)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4553 дні тому   #  

"Западный человек, дитя оптимистической цивилизации, живёт на свете, делая вид, что смерти нет, а если и есть, то очень нескоро. Японская же традиция призывает пребывать в постоянной готовности к неожиданному концу. Одно из известнейших самурайских изречений гласит:просыпаясь утром, будь готов к смерти. Не потому что так импозантней, а потому что это обостряет ощущения и пробуждает разум: главное же - очень уж страшно умирать врасплох!" (с) Акунин "Кладбищенские истории"
Подумайте: якщо ваше життя несподівано припиниться завтра (не дай Бог, звичайно), і ваш аккаунт на тому ж Фейсбук залишиться таким як є зараз, чи хочете ви саме таким залишитись "в пам'яті" людей (див. лінк в попередньому посиланні)? Можна зробити висновок: жити (в тому числі і в Інтернетах) треба так. щоб у випадку несподіваної смерті залишитись в пам'яті людей саме таким. яким би ви хотіли залишитись.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.