bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Дискретна благодійність   

Цими днями в Одесі проходить традиційний книжковий ярмарок "Зелена хвиля".
Я була там у день відкриття і на інформаційному наметі побачила оголошення - "Збір книжок для дитячого будинку". 
"Які молодці, - подумала я, - не лише торгують, а ще й добру справу роблять".

інформаційний намет на ярмарку "Зелена хвиля"

Вчора я знову була на тому ярмарку. Вже майже проскочила цей намет, та мою увагу привернула жінка, яка щось роздратовано і обурено доводила наметовим "мешканцям". Я прислухалася. Суть конфлікту полягала в тому, що жінка хотіла знайти можливість передати книжки для дитячого будинку, а інформаційна команда одноголосно стверджувала, що акція була у перший день, вже закінилася, і вони нічого зробити не можуть. І ще одна, не головна, але важлива деталь - жінка була явно пенсійного (поважного, як прийнято казати) віку, а в наметі працювали хлопці і дівчата якщо вже не студентського, то раннього після-студентського віку.  Тобто, можна було б очікувати звичайну людську повагу і підсвідоме прагнення допомогти. Але не сталося.

На щастя, я знала куди спрямувати жінку. Просто так співпало - я теж трохи займаюся збором книжок і передачею їх тим, хто потребує. Тож, я їй порадила дійти до намету Галини Дольник тут на ярмарку, або у інший день піти до Книгарні-Кав'ярні, де діє постійна акція "100 книжок для сільської бібліотеки".

Трохи пізніше я знову зустріла цю жінку - біля того намету, що я порадила. Вона саме домовлялася про вивіз книжок. Була безмерно вдячна за пораду, адже вже навіть виносила одного разу  книжки до контейнерів, але серце крається, що їх просто здадуть у макулатуру, а не читатимуть.

Здається, історія закінчилася щасливо, що ще треба?
Мабуть, таки треба. Ніяк не можу зрозуміти логіку оганізаторів благодійної акції, яка тривала аж один день. Як про неї могли дочасно дізнатися відвідувачі ярмарку, які не досліджували заздалегідь програму? А якщо й досліджували, то з чого випливало, що у перший ж день акція й скінчиться? І який сенс згортати якцію, якщо намет продовжує стояти ще 3 дні? Про те, що акція проводилася "для галочки" або заради картинки на ТБ, думати не хочеться. Тож, який сенс?
Більше того. Акція "100 книжок для сільської бібліотеки" може й не надто голосно рекламується, але й не є засекреченою. Про неї були сюжети на центральних каналах телебачення, є інформація в інтернеті, і на тому ж таки фейсбуці, де створена  сторінка ярмарку "Зелена хвиля".
То як так виходить, що в інформаційному (!) наметі профільного (!) ярмарку не можуть порадити людині, яка хоче зробити добру справу, куди звернутися? Чому у благодійних справах (можливо, - деяких благодійних справах) не створюється спільний простір для забезпечення безперервності доброї дії? Адже така безперервність забезпечила б кращий спільний (суспільний) результат, чи не так?

Коментарі

Лариса Сідєльнік   4264 дні тому   #  

Може, акцію згорнули так швидко, бо збирали те, що не було потрібно тим, для кого збирали. На жаль дискретність персональної благодійності полягає в тому, що часто "доброчинні" ініціативи не підкріплені реальними потребами. Люди вважають, що старі вже не потрібні їм речі потрібні дітям з пораненою душею і спотвореним уявленням про міжлюдські стосунки. Дитячий будинок - не звалище старих речей. Мені доводилось зустрічати подібні ініціативи "що легше всього зробити", і значно рідше - поїхати до дитячого будинку і провести з дитиною певний час, поспілкуватись, пограти, почитати книжку, зав'язати тривалу дружбу і спілкування, дістати для дітей компьютер, підключити до інтернету і задружитися в соціальних мережах, знайти сім'ю або взяти дитину на канікули в свою. Так, це складно, але справді потрібно дітям, які зазнали втрату батьків чи батьківську зраду. В дитячих будинках бракує спеціалістів і часу у цих спеціалістів, щоб читати дітям книжки, навіть, якщо книжки там є. Якщо благодійники бували в дитбудинках та інтернатах, мали би побачити, що не вистачає педагогів, дорослих друзів і порадників, сім'ї (це окрім памперсів, туалетного паперу та ін.)

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   4257 днів тому   #  

абсолютно погоджуюся щодо потреб дітей.
але чому так зробили організатори ярмарку - на жаль, можемо лише здогадуватися ((

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Лапєєва   4250 днів тому   #  

Ідея збирання книжок для сільських бібліотек, з одного боку, звичайно, гарна, проте, є інший бік медалі.
Маючи досвід роботи з сільськими громадами, стикаєшся з відсутністю бажання читати книжки взагалі. Причому, як у дорослих так у дітей. Ще діти молодшого віку можуть порозглядати книжки з кольоровими картинками, а далі - зась. Нещодавно членам одного з кооперативу були подаровані дуже гарні книжки - корисні, сучасні... Бери й читай.
Яке ж було розчарування, коли нам у відповідь сказали, краще б нам гроші дали, які були витрачені на ці книжки.


  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   4250 днів тому   #  

так і не треба насилу впарювати книжки у будь-яку бібліотеку чи в іншу установу.
треба відрізняти благодійність від шари і давати туди, де насправді потребують.
а для того, треба серйозно вивчати потреби, моніторити, мотивувати...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.