bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Прощавай, Дід Мороз!   

Розчарування та зневіру суспільства щодо політиків можна було б назвати симптомами одужання від вождізму. Але це не зовсім так, швидше це можна назвати симптомами зростання, а зростання не є одужанням (тобто дитинство та молодість не є хворобами:)).

В процесі зростання та розвитку особистість проходить декілька вікових криз, кожна з них є етапом переходу від однієї до іншої моделі сприйняття світу та самого себе. Кожна криза викликає певний дискомфорт, можна навіть сказати – страждання, але вони необхідні, бо не переживши кризу, не зіштовхнувшись з протиріччями що її викликали, людина не виросте, не перейде на новий, якісно вищий щабель розвитку.
Певним чином це можна віднести й до розвитку суспільства.
Користуючись такою аналогією, можна сказати, що українське суспільство зараз переживає вікову кризу, кризу зростання.
Від стану дитини, яка вірить у Діда Мороза, що принесе подарунки, „волшебніка в голубом вєртольотє”, який покаже безкоштовне кіно та нагодує морозивом, від очікування доброго дяді, „якому ми б могли повірити і який би нас повів уперед”, ми в результаті цієї кризи маємо перетворитись на прискіпливого та недовірливого роботодавця, що обирає собі на п’ять років найманого працівника, розуміючи при цьому, що кожен працівник має недоліки, кожен є звичайною людиною, але хтось таки має зайняти цю вакансію.
Для кожної дитини дізнатися „гірку правду” про Діда Мороза, що є уособленням обману до якого вдається суспільство включно з власними батьками, є дуже важким потрясінням, але кожна дитина неодмінно має пройти через цей стрес, інакше ніколи не виросте…
Зараз ми якраз знаходимось у стані дитини, ображеної на те що її обманювали стосовно Діда Мороза. У стані первісного племені, яке щойно дізналося про арсенал нехитрих фокусів, до яких вдавалися „вожді” щоб переконати усіх в своїх надзвичайних здібностях…
Політики не є добрими чи поганими, але коли ми чекали Діда Мороза, вони були змушені надівати бороду та червоний кожух. Тепер ми дізналися що Діда Мороза не існує і дуже образились, зневірились, розчарувались…
Але це корисне знання, і нам з ним жити, і доведеться перебудовувати своє ставлення до життя, до політиків, до самих себе…

Коментарі

Тимчук Тарас    5189 днів тому   #  

у мене є така підозра, що чим більше інтернет буде проникати в наші будинки, тим менше буде таких політиків :)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5189 днів тому   #  

справа не в Інтернеті і не в політиках, на мою думку.
можливо, завдяки Інтернету ми "дорослішаємо" трошки швидше.
а політики намагаються дати нам те що ми від них очикуємо: поки всі хочуть дива вони всі стараються виглядати чарівниками.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5189 днів тому   #  

я би повірив у дійсну дорослість суспільства, якби воно в 2-му турі замість вже традиційного обирання між більшим і меншим (фізичні пропорції зберігаються) злом показово обрало "проти обох". і таких би була більшість, і ця більшість би вже була свідомою з того, що ці двоє, дід мороз та снігуронька, вже фактично доживають свої дні на політ.олімпі. а так ми можемо дорослішати ще кілька міжвиборчих п"ятирічок, й далі стрибаючи на місці

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5189 днів тому   #  

і що буде коли більшість, навіть якщо всі проголосують у другому турі проти обох? Ющенко залишиться президентом? чи буде повторний перший тур? чи ми перетворимось на чисту парламенттську республику без президента? і що зміниться при кожному з цих варіантів? треба дорослішати, жити реаліями, а не примарами та фантазіями. "От давайте ми проти них обох проголосуємо, вони тоді зрозуміють які вони не праві, будуть плакати та розкаюватись!"

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5189 днів тому   #  

та вони тут нідо чого.. Ющенко теж не залишиться, але інші сили отримають шанс показати себе. зрозуміло, що інший політик скоріш за все не буде кращим, але це і є вибір, це і є відповідальність за нього, яка притамання "дорослому" суспільству.

а щодо парламентської республіки, то я теж не проти. досвід ЄС показує, що ця форма правління перевірена часом й діє в більшості розвинутих країн. від президента як ефективного інституту політ.системи є користь, лише якщо він очолює популярну та чисельну парламентську силу. якщо ні, то маємо постійну кризу та конфлікти.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5189 днів тому   #  

якщо ми будемо чекати "Діда Мороза" та вождя тоді звісно жоде політик нам не догодить, якщо найманого працівника - доведеться обирати з наявного на "ринку праці" та змушувати його працювати нормально.
Щодо політичної системи, у світи є багато прикладів успішного функціонування найрізноманітніших систем, і це зайвий раз доводить, що не від системи залежить функціонування держави...

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5189 днів тому   #  

Я особисто ще не визначилась щодо "вибору без вибору". Ми вибираємо менше зло через те, що іншого варіанту немає. А потім "воно" на кожному кроці пищить, кричить і вихваляється, що "воно" підтримується 30%, що становить N міл. виборців. Дуже хочеться проголосувати "проти всіх"!

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5189 днів тому   #  

так, погоджуюсь, що маємо примусити. але як - без його згоди? малоймовірно. саме тому нові обличчя можуть бути контрольовані, бо знають, що це є невід"ємною складовою довіри до них. політики з радянським минулим на це ніколи не погодяться, не варто й сподіватись.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5189 днів тому   #  

Тут теж слушні думки є. http://mactep.livejournal.com/107642.html

Якщо механізм вибору не працює, вибирати нема з кого, варто його міняти!

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5189 днів тому   #  

Микола, особисто знаю автора цього посту. Той ще провокатор з неукраїнським громадянством ;)

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5189 днів тому   #  

З твітера прийшло, за що купив, за те й продав :)

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5189 днів тому   #  

я не маю на увазі, що йому не можна довіряти. просто він, по суті, немає жодного стосунку до наших виборів ))

п.с: у вас який нік в твітері?

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5189 днів тому   #  

https://twitter.com/nickzam

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   5189 днів тому   #  

Недовіра перш за все є до капиталізму. Тому що приходиться вибирати між кандидатами в яких раніше були проблеми з законом.
Проблема тільки в тому що просоціалістичні партії і їхній кандидат мають програму примітивного соціалізму основаному на ідеології. Да і Симоненко віришив вдруге оженитись в такий відповідальний момент не на користь собі як кандидату.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5189 днів тому   #  

КПУ для мене тепер назавжди пов'язані з ТПУ - Тендерною палатою України, була така "громадська організація" славна. Мабуть, краще дискримінувати себе та ліву ідею просто не можливо.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5189 днів тому   #  

Вибачте, але я стопроцентно, (хай буде на 95%) згідний з паном Михайлом. Зразу ж попереджую, що громадянство, як і все решту в мене українське.
Радянська система старалася знищити відчуття особистої відповідальності за країну, за рідний край, за сім'ю, за себе. Було "не моє", ("державне", "колгоспне",) і "МОЄ".
При цьому забувалося, що державний бюджет формується власне з нашої праці.
Чи було медичне страхування при РадВладі - безперечно "обов'язкове загальнодержавне".
Так же само з нашої праці оплачувалося "безкоштовна" освіта, армія, санаторії, всі пільги офіційні і закриті.
Та наприкінці 80-х дармоїдів стало так багато, їхні запити наскільки великі, а що основне ефективність управління наскільки низькою, що економіка країни пішла в круте піке.
Великі сини цієї системи почали розпродувати все що могли заводи, фабрики, надра. Ще не до кінця вдається оформити справу з землею.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5189 днів тому   #  

А для нас підсовували партії "ліві" і "праві". І на чолі як "позиції" так і "опозиції" система ставила "своїх" людей (винятки – як підтвердження правила, доказ - обидва Чорноволи), (опозицію потрібно не тільки очолювати, а й для підтримання загального іміджу показувати видимість, що ти з нею воюєш – театр однієї партії)
Та повернемось до наших "обранців" Як ми бачимо - більшість з них сини тієї ж системи. В якій були вироблені досить ефективні системи маніпулювання власним народом.
Ї хоч основне для наших славних депутатів керувати навіть не скільки бюджетом, а основне майже всім "державним" майном району. Де можна його розпродувати, оприходувати бюджетні кошти на "свої" підприємства, або жити просто на "відкатах". І багато з тих хто оцінив можливості "державної" кишені готові викинути досить значні кошти з власної кишені, щоб дорватись до "державної".
Але депутати, як вищого, так і нижчого рівню керують нами так, як ми їм дозволяємо.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5189 днів тому   #  

Бюджет країни, області. району формується нашою працею.
З наших податків формується фонд оплати бюджетників: освітян, медиків, міліції, пожежників тощо.
З наших податків формується фонд оплати пільг
А де ж ми???
Купуємося на красиві гасла і передвиборні подачки, а потім сидимо на кухні і хаємо всю владу. Так ми ж її по-перше вибирали, а по-друге своїм мовчанням підтримуємо її діяльність.
Поки ми не перестанемо бути "хохлами", а станемо "петлюрівцями", "бандерівцями", "махновцями", козаками - людьми які поважають себе – доти ми будемо ходити в рабстві своїх ілюзій відносно Діда Мороза
Вибираючи депутата ми наймаємо НА СВОЇ ГРОШІ людину, яка має відстоювати наші інтереси. І ми в любий момент повинні мати право і можливість проконтролювати його роботу НА НАС, а якщо його діяльність нам не сподобається - шукати іншого. А коли депутат зробив щось кримінальне, а тим більше використовуючи нашу довіру – повинен нести двійне покарання.
Тільки при такому підході вони боятимуться робити протизаконні речі.
Безперечно шлях важкий, але поки ми не подолаємо раба в собі – доти будемо шукати "доброго" (або й злого (до інших)) ПАНА.

Усього найкращого ПАНОВЕ !!!

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5189 днів тому   #  

Не пам'ятаю кому належить дана класифікація. Дорослі чоловіки психологічно можуть бути, дитиною, підліткоом, юнаком і зрілим чоловіком. Тому існує російська приказка: "Мальчики не взрослеют, они вырастают". Це я до того, що можливо ми просто зростаємо, але не дорослішаємо? Але тут і підказка, що потібно робити за аналогією як з дитини зробити підлітка, з підлітка - юнака і з юнака - дорослого чоловіка. Дякую за пост.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5189 днів тому   #  

Мойсей 40 років водив
Нам ще 20 ...

Але вдячний всім за думки, тому що тут зібралися небайдужі, шукаючі правильного шляху люди. а диспуті народжується істина

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   5189 днів тому   #  

Я не член КПУ і ніколи ним не був. Так само я не є прибічником лівої ідеї і лівої ідеології. Я прибічник і автор концепції сучасного соціалізму. Як що кому то не подобаються дії КПУ і Симоненка то це ніяк не значить того що незаконно прихватизовані родовища газу мають приносити дохід прихватизаторам а не всьму суспільству.
Так же як що комусь подобається бути експлуатавним то то його проблеми. Але мені не хочеться щоб я і моя дитина були експлуатовані. Так же не бажаю жити за рахунок інших.
Думаю що це нормально. Надіюсь що і інші будуть просипатись від демократитчного гіпнозу.
Нинішні вибори між людьми які не в ладах з законом цьому допоможуть.

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5188 днів тому   #  

Страху у політиків точно стало набагато більше. Кожна з команд кандидатів проектує, що б вони на місці свого опонента могли таке "вчудити" в даній ситуації і дрижить від страху. Може вже скоро з`їдять один одного і тоді нам стане легше.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5188 днів тому   #  

До Василя Остапчука. А в концепції сучасного соціалізму передбачено повернення конфіскованого майна? В законі написано що маю право. правда лише "теоретично". А як у Вас , в концепції?

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5187 днів тому   #  

До Руслана Добровольського. Так Моісей 40 років людей водив по пустелі. То, невже, нам ще 20 років чекати свого Моісея? Бо Кравчука, Кучму, Ющенка і теперішніх кандидатів до Моісеїв віднести ніяк не можна.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5187 днів тому   #  

чому ж? один з Вікторів мабуть і досі вважає себе месією. навіть на Святу Землю їздив за благословінням :)

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5187 днів тому   #  

Хлопці. Ви молодці.
Я вважаю, що основне не те, що Моісей водив, а те що народ в пустелі вчився находити істину.
Зі мною згідні мої однодумці

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5187 днів тому   #  

Не погано. Але ж той народ в пустелі ледь не вбив Моісея. Криза нам підказує, що можливо нам як тому народу в пустелі всім слід різко зменшитьи свої потреби (менше споживати газу, води, продуктів, менше їсти, їздити на машинах), тоді менше буде, відповідно, і сміття і не потрібно буде багато і неефективно працювати.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   5187 днів тому   #  

До Анна Чайковської.
Анна, якщо по тексту відповідати то не зрозуміло про яке майно йдеться мова? Приватне чи оособисте? Коли і чому його конфіскували? Трактувати закон можно по різному. І кожен його трактує так як він його розуміє. Але крапку ставить суд. Іншого правового механізму нема. Що б не говорили ви або я.
Друге те що я можу відповісти тільки на питання по самій концепції.
Для цього її треба просто прочитати.
Прочитати її можна на моєму сайті.
http://of-partner.at.ua/publ/sovremennyj_socializm_1/21-1-0-57

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5187 днів тому   #  

Прочитав и з багатьма твердженнями згоден. Є окремі помилки в розрахунках(крім материальних витрат, є ще й нематериальні). Але дійсно кооператив це найбільш стійка ситема господарювання, особливо на зеьоі за умови, що всі члени непасивні, керівництво не зловживає владою і має високий досвід, а вибори керівництва відбуваються демократично. Наші політики щоб забезпечити собі право на власність навіть правове поняття колективної власності прибрали, щоб у них їх власність знову не могли колективізувати.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   5187 днів тому   #  

Питання не тільки просто в кооперативі. Справа в тому що я стверджую що сьогодні в Українському селі бажано неповний відкритий кооператив з асоційованим членством більшості.
Не потрібно надіятись на колектив і колективне господарювання. Повними членами кооперативу можуть стати всі але не зразу а індивідуально через іспитовий строк на соціальну відповідальність перед повними співвласниками.
Крім того можу добавити що все створено і запущено спілку споживачів в Інтернеті. Яка сьогодні може дати можливість селу створювати виробництво орієнтоване на високоякісну дорогу продукцію. А це високі зарплати і налоги. Да і можливість українцям споживати високоякісну сільгосппродукцію.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5187 днів тому   #  

Згідний з вами, що громада - на певних етапах була досить потужною і самодостатньою формою самоорганізації певної групи населення.
В умовах села така форма може, і мабуть й бажано щоб функціонувала і зараз.
Але в умовах великого міста, з тим що значна к-ть населення щоденно переміщається з "спальних" районів у виробничі, і на місці проживання знаходяться досить короткий вечірньо-світанковий час. В умовах, коли сусід не знає сусіда поверхом нижче, то підтримання громадської форми співжиття є досить проблематичним.
Є ситуації, коли окремі активісти гуртуть навколо себе певну к-ть однодумців і сподвижників. І створюється ілюзія утворення громадської форми співжиття (домкоми, будинкові комітети).
Та такі групи ідуть за організатором, і залежать від його ініціативності.
А на мою думку основоположним показником громади, є відкритість та певна рівність членів, взаємоконтроль, та спільне вирішення громадських питань.
Як створити умови для утворення громади ???

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   5187 днів тому   #  

Не маю досвіду роботи на утворення громади. Але є деякий досвід створення ОСББ з 2001 року. ОСББ поки що не створив. Разом з тим не жалкую що не створив його формально коли мені радили так робити.
На мій погляд ОСББ в Києві потрібно починати створювати через створення інформаційної площадки в Інтернеті.
Яку потрібно розкручувати шляхом реклами через поштові скриньки.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.