bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Де ж та демократія, за яку вони заплатили?   



14 жовтня у м. Києві відбудеться круглий стіл “Оцінюючи зовнішню допомогу на підтримку демократії в Україні”, організований Національним Фондом Підтримки Демократії (NED) та фундацією FRIDE (Мадрид) за люб’язної підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF). Цей круглий стіл проводиметься згідно з Правилом “Чатам Гаус”.

АДЖЕНДА
Під час заходу планується обговорення таких питань:
- Допомога на розвиток демократії після Помаранчевої революції: Що пішло добре, а що не так, і чому?
- Презентації звіту FRIDE, підготовленого 2009 року “Оцінюючи допомогу на розвиток демократії: Україна”
- Україна після президентських виборів 2010 року: Яка допомога на демократію потрібна?
- Які виклики і пріоритети для донорів, що підтримують розвиток демократії в Україні?
- Як допомога на демократію може підтримати сталий розвиток громадянського суспільства в Україні?
- Яка підтримка незалежних ЗМІ?
- Яким чином донори мають підтримувати розвиток парламентаризму та багатопартійну систему в Україні?
- Яким чином допомога на належне врядування може бути ефективнішою?
- Чи зовнішня допомога може підживлювати місцеву корупцію? Як цьому можна завадити?
- Наступні кроки: в якому напрямку має рухатися допомога на демократію?

Безумовно, тема непроста, цікава та актуальна. Особливо в контексті теперішніх подій. Можливо, у читачів ГУРТа є вже що сказати з цього приводу. Ваш покірний слуга спробує зібрати цінні думки і озвучити їх на цьому заході. Тож куди пішли гроші і куди б мали?

Коментарі

Михайло Ізюмський   4943 дні тому   #  

Знаєте, напевне, таке поняття в ліберальній філософії як "почастинна соціальна інженерія". Коротко її суть можна охарактеризувати так: "боротися треба не за загальне добро, а проти конкретного зла".
Тому я в поставленому Вами питанні не є песимістом.
Демократія в один день, рік чи десять років не будується, тим більше не можна її нав'язати "широкому загалу" навіть за великі кошти.
Однак підтримка локальних ініціатив, які, можливо, й не помітні для більшості населення і є не "проривами", а невеличкими кроками на шляху "демократизації", впевнений, дає результати.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4943 дні тому   #  

а картинка викликала ностальгію за юністю:)
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:EZlWmMFiLsupqM:http://www.musicdirect.com/shared/images/products/large/nirvana_nevermind.jpg&t=1

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4943 дні тому   #  

Тарасе, демократія ця там же, де і гроші, які вони за неї заплатили. І ти краще, ніж я, знаєш хто це сказав, що Україна має розраховувати лише на власні сили.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4942 дні тому   #  

а не пробовали жить без слова "демократия"? его уже так изговнили (уж извините), что оно скоро будет считаться бранным. Голодным демократия не нужна, им нужна пища. А когда багАтые мира сего в очередной раз дурят народ пустышками: "демократия", "очередной прорыв", "строим новую страну"... Хоть бы порядок в старой навели :)

Что самое интересное - народ опять ведётся на все эти призывы.... Ну никак не желаем умнеть))))

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4940 днів тому   #  

Як на мене, замахуватись на підтримку демократії та розвиток загалом занадто амбітно. Ми знайомі із підтримкою NED успішних ініціатив, вони досить результативні у покращенні демократичних інститутів. Саме про демократичні інститути можна говорити у цьому аспекті, а не про демократію, навіть якщо на цьому зосереджено увагу протягом 5-10 років. На доступ до інформації, на інструменти участі, на покращення механізмів співпраці, покращення певної сфери відносин і т.д. В кожному є позитивни, негативи, десь застій. Наприклад, збільшилась кількість невдоволених на мітингах, правозахисники вказують на порушення прав людини. Натомість є інше - деякі органи виконавчої влади, на місцях і ГО налагодили консультації, створено нові механізми участі. Тому не справа у помаранчевих, синіх, смугастих, червоних, із косою, професорів і т.д. Почитайте програму комуністів - вони уже не за комунізм, а ринкову економіку :) Про програми інших .... доводилось аналізувати по молоді, було смішно, наскільки далекі їх писали, хоч ба якийсь портал громадський та звернення ГО почитали про існуючі проблеми і способи розвязання.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4940 днів тому   #  

Якщо спитати якогось урядовця, депутата чи чиновника у місцевій раді - вони за розвиток демократії і громадянського суспільства, можуть дати "енциклопедичне" визначення, але тільки ті, з якими працюють активні організації, можуть ще оцінити, що її розвиває, а що гальмує, що треба ще зробити. Нічого дивного в цьому немає - в Україні немає значної практики успішного створення та функціонування інститутів, її треба створювати, лобіювати і відстоювати, щоб застосовувалась і не була скасована. Наприклад, є громадська експертиза, є практика, треба поширювати, є порушення. Є громадські ради – довго розробляли, уже «інтерес» знизився до них, є проблеми, є позитив і негатив. Локальні інструменти просто можуть вмерти, не народившись. Доступ до інформації – залишається великим шматом роботи, але з обох сторін. Медіа – незалежні? (громадські є, переважно електронні, комерційні мають власників). Парламентаризм – окремо, народ і громадськість – окремо, немає оцінки та якості. Населення думає як вижити. Цікавими є досвід інших країн та практики – але запровадження та роботи, оцінки конкретних інститутів, а не «демократії» як красивого слова.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4939 днів тому   #  

Дякую Тетяна. Ви, як завжди, високо тримаєте планку професіонала в сфері своєї діяльності. Ми вас підтримуємо. Хочеться подякувати Вам особисто і команді за ту велику працю яку робите для розвитку демократичних інститутів в Україні. Побільше б таких експертів було в ІГС,то ми б мали інші результати.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4937 днів тому   #  

Україну було потрактовано, як східноєвропейську державу. І було сподівання, що тут спрацює те, що спрацювало в Польщі чи інших країнах Центрально-Східної Європи. Але цей підхід не спрацював, оскільки в Україні зникла культура власності. В тій ж Польщі, навіть за часів комуністичної влади зберігалась приватна власність. Це по-перше. По-друге, не приділялась увага, за невеликим винятком, демократичним процесам всередині політичних партій, а вони також є частиною громадянського суспільства. І взагалі жодної уваги не було приділено профспілкам. Якщо колись говорили, що профспілки - це школа комунізму, я з повною відповідальністю можу сказати, що профспілки - це школа громадянського суспільства. Єгор правильно пише, що голодним демократія не потрібна, але можливо саме голод і бажання кращих умов праці заставить людей самоорганізовуватись на робочому місці. Керуючись військовою термінологією необхідно було вести наступ на 4 фронтах: формувати культуру приватної власності, демократизувати політичні партії, формувати вільні профспілки і розвивати громадські організації. В результаті бойові дії велись активно лише на одному фронті, в результаті чого ми всі опинились у ворожому оточенні.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4937 днів тому   #  

Погоджуюсь з п. Василем. Бо дійсно, ми всі опинились у ворожому оточенні...Але все так не буде!

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4937 днів тому   #  

www.twitter.com/tarastymchuk - оперативні думки з заходу

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4934 дні тому   #  

пАгАвАрили?
Что-то изменилось?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4934 дні тому   #  

Артур, у вас видать чудное настроение. такую фразу можно применить к многим статьям, притом очееень многое и не поменялось..... это просто информация к размышлению и маленький толчок что-то менять в этой жизни....

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4934 дні тому   #  

По-перше, скоро і "пАгАвАрить" буде проблематично. А по-друге, Артур, а що конкретно змінили ВИ? Крім того, що Ви робите за кошти донорів.

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4934 дні тому   #  

Егор, настроение, как обычно... Спасибо, улыбнуло. :)
По поводу пАгАвАрить... "За кошти донора" я работаю.
А по поводу демократии - не говорю, а делаю. Интересно - пишите на почту - расскажу.
Также, не имелось в виду лично это мероприятие. Это отличный Фонд, который много инициирует. Я про НГО, которые в большинстве случаев говорят и иногда "рАзгАвАривают". Вот именно от таких разговоров толку никакого вообще нет. Хотя нет, где-то есть и толк. Где конкретные СИСТЕМНЫЕ акции, мероприятия, направленные не на ИНФОРМИРОВАНИЕ, а на результат - ИЗМЕНЕНИЕ? Мы циклично что-то строим (новую страну, демократию), востанавливаем и перестраиваем... Вы не устали от этого? Где результат? Давайте посмотрим на соседей справа и слева и сделаем вывод для себя...
Аналогия. Когда бахнул Чернобыль и Москва и Киев очень много ГОВОРИЛИ на эту тему. Минск не говорил. Минск - делал. Хотя и пострадала Белоруссия больше всех.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4933 дні тому   #  

Артур, особисто для мене, поясни, будь ласка, про що Ви написали. Єдине, що я зрозуміла, що в городі бузина, а в Києві дядько.

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4933 дні тому   #  

Анна, я говорил про то, что многие НГО (не конкретизировал, так как не могу этого делать), просто проводят деятельность по развитию демократии. Деятельность, направленную на деятельность, как процес, а не на сам результат. Нет резульата - не та деятельность.
Про себя лично я сказал, что готов поделиться своим "внеском" в развитии демократии - пишите на почту. А не здесь.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4931 день тому   #  

Рада дала 25 млн на партію «Пора»?
Верховна Рада виділила майже 25 мільйонів на фінансування Укрнацпроекту. За відповідні зміни до бюджету проголосувало 246 депутатів.

Разом з цим це вливання коштів викликало різку критику з боку депутатів.

Так Микола Томенко зазначив, що з цього голосування стає зрозумілим, скільки коштує перехід в "тушки" одного депутата. "Поділіть ці 25 мільйонів на 2, і ви дізнаєтесь ціну одного депутата ", - зазначив віце-спікер.

"Ми що на громадському рівні не можемо обговорити, які проекти країна повинна розробляти. Нам що нове міністерство треба створити лише через те, що кілька депутатів змінили позицію?", - обурився він.

Водночас Тарас Чорновіл зауважив, що це проект про фінансування з бюджету однієї партії - "Пора".

"Подивився на цей проект, і так захотілося заспівати "разом нас багато - нас не подолати", і вигукнути "Ющенко, так!". Цей закон, назвемо все своїми іменами, про державне фінансування партії "Пора".

"Реально існує рада при президенті, є віце-прем'єр Колесніков, який курує ці проекти, є міністерства, які цим займаються. Ніяка спеціальна комісія нічого робити не буде. Це просто фінансування партії "Пора", - обурився Чорновіл.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4931 день тому   #  

Законопроектом передбачається внести зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік", визначивши Державне агентство України з управління національними проектами головним розпорядником бюджетних коштів та виділити йому кошти в обсязі 24,7 млн. гривень за бюджетними програмами.

Керівником робочої групи з реалізації національних проектів призначено народного депутата Владислава Каськіва, члена фракції "Наша Україна - Народна самооборона", який перейшов до парламентської більшості, передає УП.
http://galinfo.com.ua/news/76662.html

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4924 дні тому   #  

А ось в неті надибав цікаву інфу
http://www.svoboda.org.ua/static/gazeta/svoboda_spets_finansy.pdf

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4921 день тому   #  

ЦЕ потрібно просто прочитати...

... група пацанів з баблом вирішує долю 46-мільйонної нації...

http://www.unian.net/ukr/news/news-385145.html

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4920 днів тому   #  

... і де ж ви бачили демократію...? Це терор... і пресинг.

http://www.from-ua.com/news/2a8956a1c5573.html

С целью обеспечения общественного порядка и безопасности граждан во время проведения местных выборов Западное территориальное командование внутренних войск МВД Украины увеличит количество патрулей на улицах городов западных областей Украины. Как сообщил Газета.ua начальник группы связей с общественностью и средствами массовой информации управления Западного территориального командования ВВ МВД Украины Вадим Голуб, в городах Луцке, Ивано-Франковске, Калуше, Черновцах, Львове, Тернополе, Ривне, Ужгороде, Хмельницком и Каменец-Подольском к несению службы с 29 по 31 октября 2010 года ежедневно будут привлекать около 500 военных правоохранителей, 22 собаки и 17 автопатрулей, которые будут нести службу с 18.00 до 02.00 часов.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4918 днів тому   #  

как на ЭТО реагировать?
https://www.youtube.com/v/wToY1ZgXRCs&hl

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4918 днів тому   #  

хоть я не большой поклонник нынешней власти, но это критический перегиб со стороны России :((

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4918 днів тому   #  

Єгоре, як Ваші результати виборів?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4918 днів тому   #  

официальных данных пока нету, предварительно по городу 12-15%.
В мэры конечно не прошел но из 7-ми кандидатов я на 5-м месте. Весьма неплохой результат для партии, которая никогда не брала участия в местных выборах и отличный результат для ГО с активной работой продолжительностью в год)))

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4910 днів тому   #  

http://ua.glavred.info/archive/2010/11/09/182923-7.html - кільце оточення зменшується

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4902 дні тому   #  

http://kp.ua/daily/161110/253352/ думаю під час експертної дискусії на тему "Інвестиції в інституційний розвиток: як зробити їх ефективними" на Ярмарку ця тема має якось прозвучати...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.