bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

В Одеській області обмінялися досвідом моніторингу діяльності місцевих органів влади   

В Одеській області обмінялися досвідом моніторингу діяльності місцевих органів влади

Понад 50 представників громадських організацій з різних регіонів України, які займаються або збираються займатися громадським моніторингом, а також представники локальних ЗМІ 17-19 грудня зібрались в Одесі на конференцію «Громадський моніторинг як інструмент розвитку громадянського суспільства».


Люди, яким вдалося отримати можливість керувати іншими, далеко не завжди готові звітувати у своїх діях. У нашій системі управління державою, яку назвати демократичною можна тільки формально, представники влади, на жаль, часто вважають, що нікому нічого не винні і не поспішають звітувати перед громадою про свою роботу та її результати.

Однак, наділяючи кого-якою владою, громадськість бажає знати і розуміти, як буде використана ця влада і що, з обіцяного народу, буде виконано.

У нашій державі існує низка громадських організацій, які обрали своєю місією контроль за тими, кому довірили владу і донесення до «джерела влади» - народу, всієї правди про те, як ці люди розпоряджаються довірою.

Представники саме таких організацій в минулі вихідні, 17-19 грудня, зібралися на конференцію «Громадський моніторинг, як інструмент розвитку громадянського суспільства», присвячену проблемам громадського моніторингу.

Ця конференція стала фінальним, завершальним заходом у проекті «Підготовка локальних ЗМІ та громадських організацій до моніторингу діяльності органів влади та політиків на півдні України».

Даний проект був реалізований Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та Східноєвропейським демократичним центром (Варшава, Польща) за підтримки програми «Польська допомога-2010» МЗС Польщі та Національного фонду демократії (NED, США). Проект включав в себе тренінги для представників НДО та ЗМІ на теми громадського моніторингу, інформаційних кампаній, використання інфографіки та управління проектами. Результатом цього навчання став цілий ряд проектів громадського моніторингу, розроблених коаліціями представників НДО та ЗМІ. У результаті конкурсу проектів, компетентною комісією було відібрано (а в подальшому, і реалізовано) 9 подібних проектів з Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та АР Крим.

Організаторами конференції виступили Одеська обласна організація «Комітету виборців України», Східноєвропейський демократичний центр (Варшава), коаліція НДО «Мережа підтримки реформ» і Лабораторія законодавчих ініціатив (Київ).

На цей захід зібралося понад 50 представників громадських організацій з різних регіонів України, які займаються або збираються займатися громадським моніторингом, а також представники локальних ЗМІ.

Основними доповідачами виступили Ігор Когут та Катерина Сідаш (Лабораторія законодавчих ініціатив), Андрій Крупник (Одеський Громадських інститут соціальних технологій), Андрій Когут (Громадянська Асамблея України), Сергій Сухобойченко (Євпаторійський Центр регіонального розвитку), Михайло Антоненко (Центр соціально-економічних і політичних досліджень і технологій “Перспектива”, м. Миколаїв), Олександр Клюжев (Донецька обласна організація КВУ), Олександр Мошнягул (Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень, м. Херсон), Сергій Печериця (Вознесенська міська громадська організація «Агентство економічного розвитку»).

Обговорювалися питання, що стосуються інструментів участі громадськості в процесі прийняття рішень, роль громадського моніторингу в партнерстві влади і суспільства, інструменти проведення громадського моніторингу, а також проблеми діяльності моніторингових організацій в сфері публічної політики і житлово-комунального господарства.

Потрібно пам'ятати: влада завжди прагнути до безконтрольності

Саме так можна розшифрувати суть доповіді Голови ради лабораторії законодавчих ініціатив Ігоря Когута, який звернув увагу громадських діячів на те, що влада готує новий документ який буде регламентувати діяльність громадських організацій і, що в цьому документі є багато фактів на які варто звернути увагу.

Однак Ігор Когут наголосив, що потрібно не просто боротися з владою, а намагатися примусити владу повірити в те, що їй просто необхідно співпрацювати з громадськістю. Саме тоді можна буде добитися того, що влада стане звітувати перед народом.

Також свою схему розвитку взаємодії влади та громадськості представив Андрій Крупник. Зазначивши при цьому, що відчайдушно боротися з владою немає сенсу й лише шляхом співробітництва і постійного контролю можна змусити владу діяти в інтересах народу.

Крім ознайомлення з доповідями, учасники конференції змогли поділитися досвідом обмінятися контактами, працюючи по секціях.

Навіть журналісти, яких, здавалося б, уже нічим не проймеш, активно брали участь в обговоренні тих чи інших питань і також ділилися своїм досвідом у співпраці з владою і отриманням інформації.

Результатом конференції для журналістів і громадських діячів стало набуття корисних навичок і знань, а так само новорічне, веселий настрій, настільки необхідне в наш час.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.