bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Лекція: Фемінітиви - від символічної влади до справедливої мови
27.10.2015

28 жовтня в «Книгарні Є» (Львів) відбудеться лекція мовознавиці, кандидатки філологічних наук, старшої викладачки Українського католицького університету, співавторки підручника «Гендер для медій» Олени Синчак. Під час перебігу лекції спробуємо спільно пошукати відповіді на низку запитань.

Зокрема, розглянемо такі питання:

  1. Чому прийняті мовні норми витісняють фемінітиви з офіційного вжитку? Які граматичні правила порушує така традиція і які соціокультурні наслідки приховані за нею? 
  2. Як фемінітиви пов’язані з розподілом на ринку праці? Як вони залучені до розподілу влади і символічного капіталу?
  3. Які існують моделі утворення фемінітивів? Як ними послуговуватися?
  4. Як мовна політика пов’язана зі ставленням до мови в суспільстві? І які чинники впливають на перегляд мовних норм?
  5. Які можливі стратегії ґендерного реформування української мови? (плюралізм підходів). Як не передати куті меду, або чи існують межі в стратегії фемінізації? Чи може текст із фемінітивами бути мізогінним та сексистським?

Захід відбувається в рамках проекту «Феміністичний лекторій», що реалізовується громадською ініціативою «Феміністична майстерня» за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

«Феміністична майстерня» - це громадська ініціатива у м. Львові. Під фемінізмом ми розуміємо не просто покращення позиції жінки в суспільстві, а більш глибокі зміни соціальних норм, протидію різним формам дискримінації і насилля. Ми використовуємо поняття фемінізм, аби реалізовувати ідеї різноманітного, інклюзивного та гендерно чутливого світу об’єднавчими методами.

Контакти

  • Громадська ініціатива «Феміністична майстерня»
  • Йош
  • [email protected]
  • 096 89 83 86 0

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.