bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як сімейні молочні ферми сприяють розвитку сільських громад?
18.02.2020

У листопаді 2019 року благодійний фонд “Любіть Україну” почав втілювати проєкт “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села” у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Хмельницькій областях, здобувши фінансову підтримку ПРООН та Уряду Швеції.

За деякий час до цього, у 2017 році, кластер “Натуральне молоко” та фонд “Любіть Україну” відкрили перші сімейні молочні ферми на Рівненщині. Відтоді невеликі родинні господарства, що утримують 10-30 корів, почали активно з’являтися на карті області. Цим фермери-ентузіасти продемонстрували готовність працювати в Україні та розвивати свої села, варто було лише підтримати їх.

Протягом 2017-2019 років проєкт сімейних молочних ферм знайшов багатьох однодумців, було відкрито 23 ферми. У процесі будівництва зараз перебуває 16 ферм, 67 сімей знаходяться на етапі переговорів щодо відкриття. Зацікавлення у створенні своєї ферми виявила 361 родина.

Отриманий досвід дозволив команді з розвитку сімейних ферм здобути підтримку міжнародних донорів — ПРООН та Уряду Швеції, що виділили 1 048 094,72 гривень на втілення проєкту “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села” в чотирьох областях у 2019-2020 роках.

У роботі над проєктом має бути досягнуто, зокрема, таких результатів:

  • відкрито чотири зразкові сімейні молочні ферми у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Хмельницькій областях і два навчально-консультаційні центри;

  • організовано роботу чотирьох дорадчих служб та створено чотири кооперативи в кожній з областей;

  • навчено вісьмох дорадників для супроводу сімейних молочних ферм;

  • 60 сільських родин навчено веденню власного молочного бізнесу;

  • створено інноваційну настільну гру з управління “Сімейна молочна ферма”, що дозволить обрати найбільш вигідний сценарій розвитку ферми до її відкриття.

21 лютого у Рівному відбудеться круглий стіл, на якому учасники обговорять досягнення і проблеми проєкту сімейних молочних ферм. Присутні на події дізнаються про:

  • результати першого етапу втілення проєкту та подальшу роботу;

  • державні програми підтримки розвитку сімейних молочних ферм та програми міжнародних донорів на найближчі роки;

  • нові можливості для залучення інвестицій в українські сімейні ферми.

Запрошені спікери події: Ольга Кашевська, координаторка програм розвитку ООН; Яна Жамбекова, спеціалістка з розвитку громад ПРООН;Олександр Лісовський, керівник проєктів благодійного фонду “Любіть Україну”;Михайло Корилкевич, голова правління Рівненського обласного благодійного фонду “Любіть Україну”; Віталій Коваль, голова Рівненської облдержадміністрації; Надія Переходько, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА;Сергій Чернієнко, керівник проєкту “Створення сімейних молочних ферм”; Людмила Іващук, фінансова радниця проєкту “Створення сімейних молочних ферм”; Людмила Головчицька, керівниця навчального центру проєкту “Створення сімейних молочних ферм”; а також фермери, представники органів місцевого самоврядування та ЗМІ.

Початок: 11.00, 21 лютого, м. Рівне, вул. Драгоманова, 20, зала Рівненської обласної філармонії.

Організатор: Рівненський обласний благодійний фонд “Любіть Україну”. Партнери: Українська кооперативна федерація, Рівненський обласний ресурсний Центр сталого розвитку ПРООН.

Проєкт “Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села” впроваджується Рівненським обласним благодійним фондом “Любіть Україну” у рамках спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні “Посилене партнерство для сталого розвитку”, що реалізовується за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.